Ειδήσεις

Το TEDx ανέβηκε στον Ψηλορείτη

Η αρχή μιας μεγάλης αντίθεσης ήταν αυτό που παρατήρησαν όσοι βρέθηκαν χθες στα Ανώγεια. Ένα πείραμα που πέτυχε με τον πιο ιδανικό τρόπο…

Ένα πείραμα ανάμεσα σε μια πολυεθνική δύναμη εξωστρέφειας-καινοτομίας το TedX και σε ένα ισχυρό εγχώριο πυρήνα πολιτισμού, τέχνης, ιστορικής παράδοσης, ζωντανής και συλλογικής μνήμης, τα Ανώγεια Σάββατο 8 Αυγούστου και το παγκόσμιο φόρουμ γνώσης, τεχνολογίας και σχεδίου το TEDx ανέβηκε στο Ψηλορείτη, το μεσαίο και ψηλότερο κατάρτι της φρεγάδας του Καζαντζάκη «για να κάνει το ταξίδι του στις κορυφές του μυαλού μας», όπως ανέφεραν και οι δημιουργοί και συντελεστές αυτής της υπερπολύτιμης προσπάθειας.

Ένας θεσμός που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών, βασισμένος στον εθελοντισμό, τη γνήσια χορηγική πρωτοβουλία και τη στήριξη διεθνών και εγχώριων προσωπικοτήτων με ισχυρά βήματα στον τομέα τους και  που αναγεννήθηκε σε υψόμετρο 1000 μέτρων σηματοδοτώντας τα λόγια των ομιλητών για κατάκτηση της γνωστικής κορυφής. Καινοτόμες ιδέες, επιστημονικά επιτεύγματα, τέχνη και  φιλοσοφία συναντήθηκαν σε έναν ισχυρό τοπικό πυρήνα.

Οι ομιλητές καθήλωσαν το κοινό και διεύρυναν τους ορίζοντες του, με την Ολυμπιονίκη φιλοσοφίας και φοιτήτρια ιατρικής Μυρτώ Βλαζάκη να ανοίγει τη βραδιά μιλώντας για τον πνευματικό ελιτισμό και την επιδίωξη να κατακτήσουμε την κορυφή.

Έχοντας εξιχνιάσει χιλιάδες υποθέσεις και σώσει αμέτρητες ζωές, ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας και επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδωσε το "παρών" στις ομιλίες του ΤΕDxAnogeia, για να αναφερθεί σε μια διαδρομή εντελώς ξεχωριστή.

Εργάζεται στην Αστυνομία 32 έτη, εκ των οποίων τα 20 ασχολείται αποκλειστικά με τη διερεύνηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Σπούδασε Ανάλυση και προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Εκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο, στο έγκλημα που αφορά το Πλαστικό χρήμα (PLASTIC CRIME). Εκπαιδεύθηκε στο FBI, σε θέματα σχετικά με την Τρομοκρατία στο διαδίκτυο (Cyber Terrorism).

Χειρίσθηκε περισσότερες από 6.500 σοβαρές υποθέσεις, που αφορούν το κυβερνοέγκλημα μέχρι το έτος 2014.

Από κάθε γωνιά της Κρήτης, αλλά και επισκέπτες από ολόκληρη τη χώρα, έδωσαν το "παρών" στην ξεχωριστή αυτή διοργάνωση, αφήνοντας τη σκέψη τους να ταξιδέψει παράλληλα με τη σκέψη των ομιλητών.  Ιδιαίτερη ήταν και η ομιλία του αστροφυσικού κ. Γιάννη Παπαμαστοράκη, ο οποίος μίλησε για τη δημιουργία του  Αστεροσκοπείου του Σκίνακα.

Η βραδιά κύλησε με τις ομιλίες διακεκριμένων προσώπων, πλαισιωμένα από μουσικοχορευτικά δρώμενα, ενώ περίπτερα με παραδοσιακά ανωγειανά προϊόντα και εδέσματα ήταν στη διάθεση των επισκεπτών.

Στο event συμμετείχε και ο Ψαρογιώργης με τις ιδιαίτερες νότες του. Τη βραδιά παρουσίασε η γνωστή ηθοποιός Πέμη Ζούνη.

Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια