Ειδήσεις

"Αγκάθι" για τη συμφωνία τα "κόκκινα δάνεια"

Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλλε η ελληνική πλευρά, ώστε να υπάρξει συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η διαπραγματευτική ομάδα δουλεύει με ορίζοντα συμφωνίας Δευτέρα βράδυ, Τρίτη πρωί ώστε να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, διαμήνυαν πηγές, ενώ από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής Ευ. Τσακαλώτος-Γ. Σταθάκης με τους επικεφαλής των τριών θεσμών.

Για να επιτευχθεί ωστόσο ο στόχος θα πρέπει να βρεθεί λύση στα αγκάθια που εμφανίζονται αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση. Ως μεγαλύτερο εμφανίζεται αυτό των κόκκινων δανείων. Αυτό γιατί η Αθήνα ζητά να υπάρξει φορέας διαχείρισης των κόκκινων δανείων για τον οποίο οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα, ενώ διαφωνεί κάθετα με την απαίτηση των δανειστών να επιτραπεί η πώληση κόκκινων δανείων από τράπεζες.

Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά τα εργασιακά οι δανειστές πιέζουν ώστε η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις να πάει στους τρεις μήνες από τους έξι σήμερα.

Οι δύο πλευρές είχαν μαραθώνια συνάντηση χθες το απόγευμα που κράτησε περισσότερες από έξι ώρες και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τις δύο πλευρές.

Το μεσημέρι της Κυριακής, συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση που ξεκίνησε γύρω στις 6.00 το απόγευμα στο χώρο διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, Έλληνας αξιωματούχος που μίλησε στο πρακτορείο Reuters εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ότι ''η συμφωνία με τους εταίρους κλείνει άνετα πριν τις 18 Αυγούστου''.

Στην εν λόγω μαραθώνια σύσκεψη φαίνεται ότι "έκλεισαν" τα προαπαιτούμενα που ζητούν οι πιστωτές για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου και τα οποία θα αποτελέσουν ειδικό άρθρο στο κείμενο της συμφωνίας που θα πρέπει να επικυρώσει εντός της εβδομάδας το ελληνικό κοινοβούλιο.

Ποιες είναι οι αλλαγές που "κλείδωσαν"

Επώδυνα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο με τα προαπαιτούμενα, πουν θα συνοδέψουν το μνημόνιο. Το σοκ θα υποστούν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι μόνο τα φροντιστήρια, αφού θα τους επιβληθεί ΦΠΑ με συντελεστή 23%.

Με την επιβολή ΦΠΑ 23% και στα ιδιωτικά σχολεία θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση για τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Στα προαπαιτούμενα προβλέπεται επίσης, σύμφωνα με το enikomania.gr, η επαναφορά του μοσχαρίσιου κρέατος στο 13% (από το 23% που είχε μεταταχθεί στα μέσα Ιουλίου). Αλλαγή θα υπάρξει επίσης και στις 100 δόσεις (όπως είχε προαναγγείλει αποκλειστικά  η εφημερίδα «Αγορά) και η διάψευση του υπουργείου Οικονομικών έπεσε στο κενό), ενώ θα υπάρξει η εξάλειψη - σε δύο φάσεις - της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης.

Το αγροτικό πετρέλαιο αναμένεται να είναι και αυτό στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα - σε πρώτη φάση αναμένεται μείωση της επιδότησης και σε δεύτερη φάση κατάργηση όπως είναι άλλωστε και η συμφωνία. Όσον αφορά, τέλος, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αναμένεται να περάσουν οι ακόλουθες αλλαγές:

1. Επιβολή αυξημένου επιτοκίου σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (0% για οφειλές έως 5000 ευρώ και 3% από αυτό το επίπεδο και πάνω)

2. Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με βάση τα οποία θα αξιολογηθεί εκ νέου ο αριθμός των δόσεων για τους 850.000 φορολογούμενους που έχουν μπει στη ρύθμιση

3. Υποχρέωση εκπλήρωσης των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων ως προϋπόθεση παραμονής στη ρύθμιση.

Τα αγκάθια

Εκτός προαπαιτούμενων παραμένουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, καθώς το θέμα θεωρείται εξαιρετικά πολύπλοκο, έχει διάφορες παραμέτρους αλλά και πολιτικό κόστος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όποιες αλλαγές στις πρόωρες συντάξεις θα συζητηθούν μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

Στη σημερινή συνάντηση, κυβέρνηση και δανειστές αναμένεται να συζητήσουν το θέμα των "κόκκινων δανείων" που αποτελεί αγκάθι καθώς συνδέεται άμεσα και με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγές αναφέρουν ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση θα έχει όλες τις παρεμβάσεις και αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και η δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει το ποιος θα είναι ο φορέας της διαχείρισης των "κόκκινων" δανείων. Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων επεσήμαινε πάντως ότι οι δανειστές χθες έκαναν πίσω στην απαίτησή τους για άρση της προστασίας της α' κατοικίας, ωστόσο παραμένει υπό συζήτηση ένα πλαφόν στην αξία της α' κατοικίας που ίσως φτάσει τις 300.000 ευρώ.

Αναφορικά με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με το ethnos.gr, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του κουαρτέτου και των Ελλήνων διαπραγματευτών για τον τρόπο λειτουργίας του, τη δομή του αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία που θα διαχειριστεί. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί μόνο πώληση, αλλά και αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Πιέσεις ασκούνται και στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει κυβερνητική πηγή. Το θέμα αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο για την υλοποίησή της πρέπει να αποφασιστούν οι φάσεις της αλλά και το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η απελευθέρωση αυτή.

Το χρονοδιάγραμμα

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια σοβαρή εμπλοκή, η επεξεργασία των τεχνικών κειμένων θα συνεχιστεί μέχρι και την Τρίτη, οπότε και το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Την Παρασκευή 14 Αυγούστου αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, ώστε ακολούθως μέχρι τις 18/8 να γίνει η ψήφιση από τα εθνικά κοινοβούλια κρατών-μελών, στις 19 Αυγούστου να γίνει η πρώτη εκταμίευση και στις 20 του μήνα να πληρωθεί η ΕΚΤ.

Σχόλια