Ειδήσεις

Ποιες είναι οι αλλαγές που "κλειδώνουν" σε ΦΠΑ και φόρους

Επώδυνα μέτρα αναμένεται να περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο με τα προαπαιτούμενα, πουν θα συνοδέψουν το μνημόνιο. Το σοκ θα υποστούν οι υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι μόνο τα φροντιστήρια, αφού θα τους επιβληθεί ΦΠΑ με συντελεστή 23%.

Τα προαπαιτούμενα μέτρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

Με την επιβολή ΦΠΑ 23% και στα ιδιωτικά σχολεία θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση για τις δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων.

Στα προαπαιτούμενα προβλέπεται επίσης, σύμφωνα με το enikomania.gr, η επαναφορά του μοσχαρίσιου κρέατος στο 13% (από το 23% που είχε μεταταχθεί στα μέσα Ιουλίου). Αλλαγή θα υπάρξει επίσης και στις 100 δόσεις (όπως είχε προαναγγείλει αποκλειστικά  η εφημερίδα «Αγορά) και η διάψευση του υπουργείου Οικονομικών έπεσε στο κενό), ενώ θα υπάρξει η εξάλειψη - σε δύο φάσεις - της επιδότησης που δίδεται στους αγρότες για την αγορά πετρελαίου κίνησης.

Το αγροτικό πετρέλαιο αναμένεται να είναι και αυτό στο πακέτο με τα προαπαιτούμενα - σε πρώτη φάση αναμένεται μείωση της επιδότησης και σε δεύτερη φάση κατάργηση όπως είναι άλλωστε και η συμφωνία. Όσον αφορά, τέλος, στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αναμένεται να περάσουν οι ακόλουθες αλλαγές:

1. Επιβολή αυξημένου επιτοκίου σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (0% για οφειλές έως 5000 ευρώ και 3% από αυτό το επίπεδο και πάνω)

2. Θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων με βάση τα οποία θα αξιολογηθεί εκ νέου ο αριθμός των δόσεων για τους 850.000 φορολογούμενους που έχουν μπει στη ρύθμιση

3. Υποχρέωση εκπλήρωσης των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων ως προϋπόθεση παραμονής στη ρύθμιση

Σχόλια