default-image

Αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, παρά την εκεχειρία

Κόσμος
Αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, παρά την εκεχειρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Παρασκευή ως χθες Σάββατο συνεχίζουν να καταγράφονται μεμονωμένες συγκρούσεις, παρά την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και εννέα άλλοι να τραυματιστούν, όπως δήλωσε χθες ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Παράλληλα τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο από πυρά του πυροβολικού των αυτονομιστών στο Ντζερτζίνσκ, περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων, δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή, που δηλώνει πίστη στο Κίεβο.

Το πρακτορείο ειδήσεων των αυτονομιστών DAN από τη δική του πλευρά έκανε λόγο χθες για τον τραυματισμό δύο αμάχων από πυρά του ουκρανικού στρατού στο Ντονέτσκ και τα προάστιά του.

Οι αντάρτες άνοιξαν πυρ πάνω από 100 φορές εναντίον θέσεων του ουκρανικού στρατού χρησιμοποιώντας βαριά όπλα —που θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί βάσει της συμφωνίας ειρήνης Μινσκ 2— και άρματα μάχης, ανέφερε εξάλλου η υπηρεσία Τύπου της διοίκησης των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο συγκάλεσε στις αρχές της εβδομάδας το πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησής του, εγείροντας φόβους περί νέας κλιμάκωσης της σύρραξης, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 6.800 ανθρώπους τους τελευταίους δεκαέξι μήνες.

Η συνεδρίαση αυτή συγκλήθηκε μετά την αποτυχία του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την απόσυρση των βαρέων όπλων, διαμετρήματος μικρότερου των 100 χιλιοστών, από τη γραμμή του μετώπου.

Η ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ 2, που συνήφθη στα μέσα του Φεβρουαρίου, προέβλεπε την κατάπαυση του πυρός στις εμπόλεμες ζώνες. Γενικά τηρείται, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ένταση των εχθροπραξιών, αλλά συνεχίζει να παραβιάζεται, καθώς σχεδόν καθημερινά σημειώνονται φονικά βίαια επεισόδια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News