default-image

Ναγκασάκι: Μνήμες φρίκης από τον πυρηνικό όλεθρο

Κόσμος
Ναγκασάκι: Μνήμες φρίκης από τον πυρηνικό όλεθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την 9η Αυγούστου του 1945, 11:02 τοπική ώρα, η ατομική βόμβα Fat Man ισοπέδωσε το Ναγκασάκι και σκότωσε 74.000 ανθρώπους, καταστρέφοντας το 80% των κτηρίων της πόλης, ανάμεσά τους και τον γνωστό ναό Ουρακάμι.

Τρεις ημέρες μετά τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι τιμά την επέτειο των 70 χρόνων από την πυρηνική επίθεση που ισοπέδωσε την πόλη.

Η ατομική βόμβα επρόκειτο αρχικά να ριφθεί στην πόλη Κοκούρα, βόρεια του Ναγκασάκι, όπου βρισκόταν ένα σημαντικό εργοστάσιο όπλων. Ομως, οι μετεωρολογικές συνθήκες ανάγκασαν το πλήρωμα του αμερικανικού βομβαρδιστικού Β-29 να αλλάξει πορεία.

Ακριβώς την ίδια ώρα σήμερα Κυριακή (στις 05:02 ώρα Ελλάδας) οι Ιάπωνες τήρησαν ενός λεπτού σιγή ενώ καμπάνες και σειρήνες ήχησαν σε όλο το Ναγκασάκι, άλλοτε σημαντικό εμπορικό κέντρο της Ιαπωνίας που συνέδεε τη χώρα με το εξωτερικό και ήταν γνωστή για τη μεγάλη κοινότητα χριστιανών που ζούσε εκεί.

Τρεις ημέρες νωρίτερα μια πρώτη ατομική βόμβα, η «Little Boy» είχε σκοτώσει 140.000 ανθρώπους στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία. Οι δύο βομβαρδισμοί επέσπευσαν την παράδοση της Ιαπωνίας την 15η Αυγούστου 1945 και το τέλος του Πολέμου του Ειρηνικού.

Τον Δεκέμβριο του 1967, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί επίσημα να μην κατασκευάσει, αποκτήσει ή αφήσει να εισέλθουν στο ιαπωνικό έδαφος πυρηνικά όπλα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News