Ειδήσεις

Νέο κρατικό επενδυτικό ταμείο στη θέση του ΤΑΙΠΕΔ

Αλλάζει προσέγγιση η κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, προχωρώντας στη δημιουργία ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου για τον διάδοχο του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, το νέο σχήμα θα ακολουθεί τη λογική αντίστοιχων sovereign funds, όπως αποκαλούνται, τα οποία υπάρχουν σε χώρες όπως η Νορβηγία και η Αυστραλία. Το συγκεκριμένο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο θα λειτουργεί με διαφορετική λογική σε σχέση με το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς, μεταξύ άλλων, σκοπός του δεν θα είναι μόνο η πώληση περιουσιακών στοιχείων αλλά και η αξιοποίησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.). Η έδρα του Ταμείου θα είναι η Αθήνα, θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την Κομισιόν θα υπάρχει μόνο εποπτεία.

Όπως αναφέρει η imerisia.gr, το πλάνο προβλέπει ότι στο νέο ταμείο θα περιέλθουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, μετοχές των κρατικών επιχειρήσεων, υποδομές, καθώς και ακίνητα του ελληνικού δημοσίου. Στο Ταμείο πιθανόν να ενταχθούν και όλα τα μελλοντικά έσοδα που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου της χώρας - υδρογονάνθρακες, κ.λπ.

Αξιοποίηση

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η ένταξη περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο Ταμείο δεν σημαίνει απαραίτητα και πώλησή τους, σε αντίθεση με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι προς πώληση. Κάποια ακίνητα, πράγματι, μπορεί να πουληθούν, για ορισμένα να υπάρξουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις και άλλα να δημιουργούν εισόδημα που θα εισρέει στο Ταμείο.

Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνηθεί ότι για κάθε κοντέινερ που μεταφέρεται με τρένο θα καταβάλλεται στο Ταμείο ένα μικρό ποσό. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα αεροδρόμια. Το Ταμείο θα πρέπει να «εφευρίσκει» τρόπους να έχει μόνιμα έσοδα, όχι κατ' ανάγκη από την πώληση ακινήτων του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι ο χρόνος ζωής (30 χρόνια) δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να «καλλιεργήσει» τα περιουσιακά του στοιχεία που, ιδίως στα ακίνητα, παρουσιάζουν προβλήματα ως προς την εκμετάλλευσή τους -καταπατήσεις, ελλιπείς τίτλοι, κ.λπ.

Τράπεζες και χρέος

Από τα 50 δισ. ευρώ, το 50% θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση των τραπεζών. Εκτιμάται ότι θα χρειαστούν από 10 έως 25 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί εξ ημισείας για αναπτυξιακές ενέργειες και για την αποπληρωμή του χρέους. Σύμφωνα με την άποψη της κυβέρνησης, είναι ένα βασικό σκέλος διαφοροποίησης σε σχέση με την προσέγγιση του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις, όπου τα τυχόν έσοδα πήγαιναν εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή του χρέους, ενώ με το νέο Ταμείο μόνο το 25% των εσόδων θα χρησιμοποιείται για το χρέος.

«Ανάσα»

Οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης τονίζουν ότι καθώς τα 50 δισ. ευρώ του νέου Ταμείου προβλέπονται σε βάθος 30ετίας, αυτό και μόνο το γεγονός δίνει μεγάλη «ανάσα» στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Δηλαδή, η επίτευξη των εσόδων δεν θα γίνει άμεσα, μέσα σ' ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο με δυσμενείς για τη χώρα συνθήκες όπως οι σημερινές, αλλά όταν οι συνθήκες θα είναι περισσότερο ευνοϊκές.

Σημειώνεται επίσης ότι λόγω των συνθηκών και οι θεσμοί έχουν «χαλαρώσει» τους στόχους ως προς τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, μέχρι το 2018, προβλέπει έσοδα μόλις 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν έχει ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχυ εκτιμώντας τα έσοδα σε 2,5 δισ. ευρώ.

Σχόλια