default-image

ΣΕΑΠ Ηρακλείου: Βάση ελικοπτέρων στην πρώην 126 Σ.Μ.

Κρήτη
ΣΕΑΠ Ηρακλείου: Βάση ελικοπτέρων στην πρώην 126 Σ.Μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε δύο χρονικές φάσεις σχεδιάζεται η μετεξέλιξη της πρώην 126 Σ.Μ. του Ηρακλείου σε βάση ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, όπως εξήγησε χθες από το Ηράκλειο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, επιβεβαιώνοντας πλήρως την πρόσφατη αποκάλυψη της "ΚΡΗΤΗ TV".

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στους δημοσιογράφους, «αυτή είναι μια καλή σκέψη. Την επεξεργαζόμαστε. Θα δούμε πόσο πρακτικά μπορεί να γίνει αυτό, γιατί δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε και τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, σαν σκέψη υπάρχει. Σαν σκέψη είναι πολύ θετική. Είναι απόλυτη ορθή επιχειρησιακά».

Ο αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης εξήγησε ότι η στρατηγική θέση της Αεροπορικής Βάσης τη διατηρεί στην πρώτη γραμμή και του νέου σχεδιασμού των ενόπλων δυνάμεων.

Οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη προβλέπουν αφενός σε άμεσο χρόνο τη μεταστάθμευση ελικοπτέρων σινούκ, που τώρα βρίσκονται διάσπαρτα σε μονάδες σε όλη την Ελλάδα, και αφετέρου τη μετεξέλιξη της 126 στη δεύτερη ισχυρή βάση ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, στα πρότυπα εκείνης που λειτουργεί στο Βόλο και μάλιστα με νέα ελικόπτερα.

«Πράγματι, εδώ η Κρήτη είναι μια δεξαμενή δυνάμεων, επιστράτων κυρίως, εφέδρων, πολύ καλών. Θα μπορούσαμε να έχουμε δυνάμεις εδώ, που θα μπορούμε να μεταγγίζουμε με τα ελικόπτερα αυτά σε οποιοδήποτε σημείο χρειαστεί, είτε μέσα στην Κρήτη, είτε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, αλλά ακόμα και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, εφόσον απαιτηθεί».

Ο κ. Τελλίδης ξεκαθάρισε εξάλλου ότι πρόκειται για σχεδιασμό μόνιμης εγκατάστασης. «Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαμε να μιλάμε για κάποια μεταστάθμευση κάποιων ελικοπτέρων, εφόσον χρειαζόταν και εφόσον απαιτείτο από κάποιες καταστάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετανάστες

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού διέψευσε και πάλι τις πληροφορίες για επίθεση που φέρονται να δέχτηκαν 24 στρατιώτες-φύλακες του Φαρμακονησίου, από μερίδα των 340 παράνομων μεταναστών που έχουν αποβιβαστεί εκεί. Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη απομάκρυνσής τους για ανθρωπιστικούς λόγους, όσο και για ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στην παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας στη σύσκεψη που έγινε χθες υπό τον πρωθυπουργό, ο αντιστράτηγος Τελλίδης ανέφερε ότι ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών εισροών στο Αιγαίο θα πρέπει να μείνει επικουρικός και μόνο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.

«Οι λαθρομετανάστες είναι ένα πρόβλημα το οποίο δε θα πρέπει με τίποτα να γίνει πρόβλημα στρατιωτικό. Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πολλές ικανότητες και δυνατότητες να παράσχουν βοήθεια, αλλά αυτό μόνο επικουρικά και εφόσον ζητηθεί από την Πολιτεία», είπε ο κ. Τελλίδης.

Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις για την αποφοίτηση των εφέδρων αξιωματικών της ΣΕΑΠ Ηρακλείου, η οποία συμπίπτει με τα 22α γενέθλια της σχολής.

Έλλη Κοκάλη, Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News