default-image

"Καταληκτική" η 10η Αυγούστου για συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών

Οικονομία
"Καταληκτική" η 10η Αυγούστου για συμφωνία Ελλάδας - Θεσμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη 10η Αυγούστου χαρακτήρισε χθες αξιωματούχος της ευρωζώνης ως «ημερομηνία-κλειδί», καθώς, όπως υποστήριξε, τότε θα διαφανεί εάν μια συμφωνία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών για το νέο πρόγραμμα στήριξης είναι εφικτή πριν από τις 20 Αυγούστου. Η ίδια πηγή ανέφερε πως μέχρι στιγμής ο στόχος αυτός φαίνεται πραγματοποιήσιμος, ωστόσο προϋποθέτει τεράστιες προσπάθειες μέσα στο σαββατοκύριακο τόσο από τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, όσο και από τις ελληνικές Αρχές.

Χθες πραγματοποιήθηκε και η τηλεδιάσκεψη των εκπροσώπων των 28 υπουργείων Οικονομικών της Ε.Ε. (EFC), όπου, σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, δεν ελήφθη απόφαση, αλλά επρόκειτο απλά για μια ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Η κ. Αντρέεβα, ερωτηθείσα σχετικά με το ελληνικό ζήτημα κατά την ενημέρωση Τύπου χθες στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως οι εμπειρογνώμονες που βρίσκονται στην Αθήνα εργάζονται εντατικά για την ολοκλήρωση του κειμένου της συμφωνίας.

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή νεότερα για το πότε θα παραλάβουν τα κράτη-μέλη το εν λόγω κείμενο για να προχωρήσουν στις εθνικές διαδικασίες, δηλαδή την ψήφισή του από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιμένει ο Σόιμπλε

«Σόιμπλε κατά Γιούνκερ» τιτλοφορείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, το οποίο αναδεικνύει τη διάσταση απόψεων που έχουν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εάν είναι εφικτή μια συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Η Suddeutsche Zeitung αποκαλύπτει πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει στις συνομιλίες με τους συνομιλητές του πως οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα δε θα ολοκληρωθούν εγκαίρως, και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί νέο «δάνειο-γέφυρα» 5 δισ. ευρώ. «Ένα πρόγραμμα που θα πρέπει να κρατήσει για τρία χρόνια και να προσφέρει περισσότερα από 80 δισ. ευρώ πρέπει να έχει στέρεα βάση. Ένα νέο δάνειο-γέφυρα είναι καλύτερη λύση από μια μισοτελειωμένη συμφωνία», φέρεται να υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει πως τη θέση αυτή δεν την ενστερνίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Την πεποίθηση ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της αυτόν το μήνα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Κλοντ Γιούνκερ.

«Θα ήταν δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου», είπε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-θεσμών προχωρούν με ικανοποιητικό τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, εξέφρασε την ικανοποίηση της Κομισιόν για τη μέχρι τώρα πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές», που επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Η ίδια σημείωσε ότι, αν όλες οι πλευρές τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι δυνατό να γίνει εγκαίρως, προκειμένου να αποπληρωθεί η ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου από την πρώτη εκταμίευση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από τον ESM.

Αισιόδοξος ο Δραγασάκης: «Έρχεται σύντομα η συμφωνία»

Μετά από τη δίωρη συνεδρίαση χθες του Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Οικονομική Πολιτική, ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση σύντομα της συμφωνίας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνος Σκουρλέτης, και αντικείμενό της ήταν η μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι προχωρούν κανονικά και ότι δεν υπάρχει κάποιο «αγκάθι».

«Προχωράμε κανονικά. Από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Δεν υπάρχει κάποιο "αγκάθι", υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται», ανέφερε. Επίσης, σε ερώτηση για τυχόν αλλαγές στις ρυθμίσεις χρεών στο Δημόσιο, δήλωσε πως «κάποιες μικροαλλαγές μπορεί να υπάρξουν, αλλά όχι με την έννοια πως αλλάζει το καθεστώς».

Αναφερόμενος στο θέμα των 100 δόσεων, για τις οποίες οι εταίροι ζητούν αλλαγές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι «θα γίνουν κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές, που δε θα επηρεάσουν τους φορολογούμενους».

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται σήμερα με αντικείμενο τα δημοσιονομικά. Επίσης, στο τραπέζι αναμένεται να πέσουν θέματα όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News