default-image

Κρήτη: Προειδοποιήσεις αγροτών για τη φορολόγηση τους

Κρήτη
Κρήτη: Προειδοποιήσεις αγροτών για τη φορολόγηση τους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που ο αριθμός των μεταναστών που καταφτάνουν στα ελληνικά νησιά σπάει όλα τα ρεκόρ και διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν την ανησυχία τους, η Ελλάδα θέτει εκ νέου την Ευρώπη ενώπιον των ευθυνών της με τον πιο επίσημο τρόπο διά στόματος του Έλληνα πρωθυπουργού.

Προεδρεύοντας σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν λόγω του όγκου των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει εξετάσεις στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα από το υστέρημά της και από ουμανιστική υποχρέωση προσφέρει ό,τι μπορεί στους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος από την πλευρά της Ελλάδας είναι διαρκής, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα μάς υπερβαίνει.

Η Ε.Ε.

Καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει την ευθύνη των συνόρων της, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ενωμένη Ευρώπη δεν έχει άλλο νόημα αν κάθε κράτος κοιτάει μόνο το δικό του συμφέρον, ενώ μίλησε και για κάποια όψιμα μέλη της Ε.Ε. που αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία στήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Η αρχή της αλληλεγγύης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται a la carte», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Η Ε.Ε. δίνει εξετάσεις στο μεταναστευτικό θέμα. Ελπίζω να ανταποκριθεί θετικά στο πρόβλημα. Δεν μπορεί οι χώρες υποδοχής να αντιμετωπίζονται ως αποθήκες ψυχών», τόνισε. Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε πως η Μεσόγειος δεν μπορεί να γίνει νεκροταφείο μεταναστών, σημείωσε ότι τα σύνορα πρέπει να ελέγχονται, ενώ προειδοποίησε όσους προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το μεταναστευτικό πρόβλημα μικροπολιτικά ότι θα εκτεθούν.

Ο σχεδιασμός

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στην παρουσίαση του άμεσου επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει:

1. Το διαρκή συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αναπληρώτρια υπουργό για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, με στόχο την ταχύτερη αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ταχύτερη ταυτοποίηση των προσφύγων και την ταχύτερη δυνατή μετακίνησή τους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

2. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη συγκρότηση της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής για την άμεση αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μάλιστα, είπε ότι ζήτησε και την ανάκληση αδειών υπαλλήλων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

3. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος - όπως διαβήματα προς Ε.Ε. και ΟΗΕ - τη συνεργασία και τις διπλωματικές επαφές με την Τουρκία, όπου - όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας - υπάρχει μεγάλος όγκος προσφύγων. Είναι, είπε, «απαραίτητη η συνεργασία με την Τουρκία, όχι μόνο από την πλευρά της Ελλάδας. από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

4. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση των υφιστάμενων κρατικών δομών και των δομών των Δήμων, καθώς και την αξιοποίηση κάθε κοινωνικής προσφοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για το Βοτανικό

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στο Βοτανικό και εξήγησε πως η καθυστέρηση σημειώθηκε καθώς έπρεπε να βρεθεί χώρος που να είναι μεν εύκολα προσβάσιμος από τους μετανάστες, αλλά όχι εντός κατοικημένης περιοχής. Είπε ακόμη πως προηγήθηκαν εργασίες από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.

Ο πρόεδρος

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Υποδεχόμενος τη βουλευτή της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «η Ευρώπη φαίνεται να ξεχνά ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα ευρωπαϊκά και έχει ευθύνη όσον αφορά τη φύλαξή τους».

Σημειώνεται ότι η κ. Μπακογιάννη τον ενημέρωσε για το μεταναστευτικό και τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία είναι πρόεδρος. Η κ. Μπακογιάννη - αφού ανέφερε την ανησυχία της για τις διαστάσεις που παίρνει το πρόβλημα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά» και ότι «χάνουμε πάρα πολλούς πόρους από την Ευρώπη».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News