Ειδήσεις

Τέλος Αυγούστου η υδροδότηση του Ηρακλείου

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την υδροδότηση του Ηρακλείου με καθαρό, πόσιμο νερό από το μεγάλο υδρευτικό έργο της Κρήτης, αυτό του φράγματος Αποσελέμη.

Το νερό θα μπει στο αυλάκι στα τέλη του Αυγούστου, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, με την πόλη του Ηρακλείου να υδρεύεται σε πρώτη φάση. «Γύρω στα 15.000 κυβικά μέτρα νερού την ώρα θα ρέουν προς τους αποδέκτες και αυτό είναι το πρώτο βήμα. Το συνολικό έργο έχει προϋπολογισμό 87 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 11 δεν έχουν πληρωθεί», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης.

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες όσο γίνεται συντομότερα και αναφέρομαι ειδικά στο διυλιστήριο. Έτσι ώστε να μπορέσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να διοχετεύσουμε νερό στην πόλη, που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη», είπε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

«Το νερό είναι αρκετά καθαρό», ανέφερε ο διευθυντής διαχείρισης υδραυλικών έργων Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) Βαγγέλης Μαμαγκάκης. «Έχουμε καταφέρει να παίρνουμε νερό με χαμηλή θολότητα από το φράγμα. Πράγμα που σημαίνει ότι παρακάμπτουμε το ένα στάδιο. Τα υπόλοιπα πρέπει να λειτουργήσουνε. Είμαστε στο στάδιο πλυσίματος της άμμου στη διύλιση και θα κρατήσει αυτό μερικές ημέρες. Εκτιμούμε ότι σε ένα μήνα, αν πάνε όλα καλά, θα είμαστε έτοιμοι», τόνισε ο πολιτικός μηχανικός, διευθυντής υδραυλικών έργων ΟΑΚ, Μάρκος Πατρελάκης.

Εμείς βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας καθαρού νερού που βρίσκονται στα Αγριανά Χερσονήσου, καταγράφοντας καρέ-καρέ όλα τα στάδια της πολύπλοκης διαδικασίας, με τις εικόνες να είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το φράγμα Αποσελέμη λειτουργούν οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας καθαρού νερού, διεργασία πολύπλοκη, όπως την καταγράψαμε. Το νερό του φράγματος οδηγείται στο διυλιστήριο. Στο πρώτο στάδιο, το νερό απολυμαίνεται με τη χρήση του όζοντος, ενώ στη συνέχεια οδηγείται στις δεξαμενές κροκίδωσης. Εντυπωσιακές επίσης είναι οι εικόνες και στο προτελευταίο στάδιο της όλης διαδικασίας, αυτό της διύλισης. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της χλωρίωσης, προτού καταλήξει στις τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος να διακοπούν οι εργασίες στο φράγμα Αποσελέμη, καθώς εξοφλήθηκαν οι δύο πληρωμές στον ανάδοχο που είχαν μπλοκάρει, συνολικού ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Για το ζήτημα αυτό υπήρξε παρέμβαση από το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος απέστειλε προχθές σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας, καθώς και στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών.

«Οι υπουργοί στους οποίους απηύθυνα την επιστολή είχαν την ευαισθησία να απεμπλέξουν τους λογαριασμούς, οι οποίοι πληρώθηκαν χθες (προχθές)», ανέφερε ο κ. Λαμπρινός.

Γεωργία Μακάκη

Σχόλια