Ειδήσεις

Μάρδας: "Ολοκλήρωση διαπραγματεύσεων έως 20 Αυγούστου"

«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με έναν πολύ εντατικό ρυθμό, πολλά πράγματα έχουν ωριμάσει και θεωρούμε ότι θα κλείσουν στο χρόνο που προβλέπεται και ο χρόνος είναι 18 έως 20 Αυγούστου», είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο σύσκεψης, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν τα προβλήματα στις επιχειρήσεις από τα capital controls και κυρίως στις συναλλαγές με το εξωτερικό.

Οι εκπρόσωποι ζήτησαν να υπάρξει χαλάρωση στην εφαρμογή των ελέγχων κίνησης κεφαλαίων και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε πως «η χαλάρωση έρχεται προοδευτικά και τη βλέπετε, με την έννοια ότι διαρκώς παρέχουν οι Τράπεζες όλο και περισσότερες υπηρεσίες. Το ζητούμενο είναι τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις πια - κατά κύριο λόγο - γιατί τα φυσικά πρόσωπα εξυπηρετούνται, να λυθούν το ταχύτερο δυνατό σε αυτή τη χρονική περίοδο του Αυγούστου, όπου λόγω διακοπών υπάρχει μια κάμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οπότε έχουμε όλο το χρόνο να ετοιμαστούμε ώστε ο Σεπτέμβριος να μας βρει πλήρως έτοιμους».

Ο κ. Μάρδας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να πει πότε θα λήξει η εφαρμογή των capital controls.

Σημείωσε πως «αυτό δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι διαρκώς να διευκολύνουμε όλο και περισσότερο τον κόσμο, έτσι ώστε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες υπηρεσίες από τη μεριά των Τραπεζών. Από τη στιγμή κατά την οποία οι Τράπεζες προσφέρουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες και διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα αυτό το πράγμα πρέπει να φαίνεται σιγά σιγά. Χθες, δόθηκαν στις Τράπεζες γύρω στα 190 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να καλύψουν όλες τις εκκρεμότητες που έχουν σε ό,τι αφορά αιτήματα ιδίως εισαγωγέων».

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ελαστικοποίηση των μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων και πίεση προς τις Τράπεζες να υλοποιούν όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Σχόλια