Ειδήσεις

Η Χιροσίμα τίμησε τη μνήμη των νεκρών της ατομικής βόμβας

Εβδομήντα χρόνια πριν, ο κόσμος διάβαινε την πύλη του απόλυτου εφιάλτη, ο οποίος θα στοίχειωνε εφεξής για δεκαετίες ολάκερες τη συλλογική παγκόσμια μνήμη και συνείδηση. Εκείνο το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 η Ιαπωνική Αυτοκρατορία ζούσε τον υπέρτατο τρόμο με τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, για να ακολουθήσει λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, το επίσης μαρτυρικό Ναγκασάκι.

Του Σταύρου Μουντουφάρη

Η Ιαπωνία λύγιζε κάτω από τη φρίκη που είχε σκορπίσει το νέο όπλο και παραδιδόταν στις 15 Αυγούστου, βάζοντας τέλος στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και κάπως έτσι ο κόσμος έμπαινε και επισήμως στην πυρηνική εποχή, που κορυφώθηκε με τις δοκιμές σε απομακρυσμένες ατόλες του Ειρηνικού της ακόμα ισχυρότερης υδρογονοβόμβας και τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν ο πλανήτης βρέθηκε πολλές φορές στο χείλος της αβύσσου, με πιο επικίνδυνη στιγμή την κρίση των πυραύλων της Κούβας το '62.

Φρίκη στη Χιροσίμα. Μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας, οι επιζώντες προσπαθούν μέσα στα συντρίμμια και τα πτώματα να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Δεξιά μία μάνα, με τις πληγές από τη ραδιενέργεια, θηλάσει το επίσης τραυματισμένο μωρό της.

Τότε που ΗΠΑ και τότε Σοβιετική Ένωση βρέθηκαν με το δάχτυλο στη σκανδάλη, έτοιμοι να εξαπολύσουν ο ένας τον όλεθρο στον άλλο και από κοινού σε ολόκληρο τον κόσμο, στην αντιπαράθεση των 13 ημερών τον Οκτώβριο του 1962, με αφορμή την εγκατάσταση βαλλιστικών σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα.

Χθες, τη στιγμή που έπεφτε η πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, η οποία αποτυπώθηκε στα εκατοντάδες ρολόγια που σταμάτησαν στις 8:15 το πρωί, 2:15 ώρα Ελλάδας, μαρτυρώντας ακόμα και σήμερα τη φρίκη, οι καμπάνες στη μαρτυρική πόλη σήμαναν πένθιμα, ενώ στο μνημείο των 140.000 θυμάτων στη σκιά της θόλου, που έχει μείνει ανέπαφη, για να θυμίζει τον όλεθρο, χιλιάδες κόσμου και επιζώντες τίμησαν τη μνήμη όσων χάθηκαν. Είτε τη στιγμή που έπεσε η βόμβα, είτε μέσα στους επόμενους μήνες από τη ραδιενέργεια.

Αριστερά πτώματα παντού στη Χιροσίμα και δεξιά στρατιώτης με ορφανό παιδί στη Χιροσίμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα, που έσπειρε το θάνατο σε 140.000 άτομα συνολικά μέχρι το τέλος του χρόνου, ακολουθήθηκε από το βομβαρδισμό με ατομική βόμβα του Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου, όπου σκοτώθηκαν 40.000 άτομα.

Επιζώντες της τραγωδίας στη χθεσινή τελετή στη Χιροσίμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια