Ειδήσεις

Τσίπρας: "Δεν αντέχει η Ελλάδα άλλους πρόσφυγες"

«Για ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα, το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη υπό την προεδρία του για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στην ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρωθυπουργός είπε ότι «στο θέμα αυτό θα φανεί, εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση».

«Η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, «είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές. Θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης, επέμεινε ο πρωθυπουργός, ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία, διότι από εκεί δεχόμαστε 2 εκατ. πρόσφυγες και τόνισε ότι η ίδια συζήτηση πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες, όπως η Συρία και η Λιβύη».

Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητές μας και έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας, αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Επικοινωνία Τσίπρα-Αβραμόπουλου


Για το ζήτημα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο την Πέμπτη.


Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την επείγουσα ανάγκη να οριστεί από την κυβέρνηση η αρμόδια αρχή, που θα είναι επιφορτισμένη με την άμεση είσπραξη της οικονομικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό.


Συγκεκριμένα πρόκειται για ποσά που αφορούν την έκτακτη βοήθεια σε υπηρεσίες ασύλου, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και των χωρών πρώτης υποδοχής, την πολιτική προστασία και διάφορα άλλα προγράμματα.


Σύμφωνα με την Καθημερινή, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Αβραμόπουλου, μόλις λειτουργήσει από την κυβέρνηση ο εθνικός φορέας διαχείρισης, θα δοθεί στην Ελλάδα εκτάκτως ως προκαταβολή το 4% της συνολικής χρηματοδότησης που προβλέπεται για μια εξαετία και το 3% για τις δράσεις του 2015.


Ο εθνικός φορέας θα πρέπει να παρουσιάζει δράσεις που θα δικαιολογούν την απορρόφηση των κονδυλίων.


Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, προήδρευσε την Πέμπτη σύσκεψης κυβερνητικών στελεχών για την προετοιμασία ενός ισχυρού σχεδίου για την μετανάστευση και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου:

* Επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ακριτικά νησιά.

* Ελέγχθηκε η πρόοδος των προετοιμασιών για την προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα.

* Εξετάστηκε η προετοιμασία των μόνιμων δομών υποδοχής προσφύγων πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Οι μετανάστες που διασώθηκαν και περισυνελέγησαν μόνο τον Ιούλιο σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου φτάνουν τους 54.889.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Λιμενικό Σώμα, στη διάρκεια όλων των περιστατικών για τον Ιούλιο, κατασχέθηκαν 158 σκάφη, ενώ συνελήφθησαν 47 διακινητές.

Σχόλια