Ειδήσεις

224.000 μετανάστες έφτασαν φέτος σε Ελλάδα και Ιταλία

«Τους 224.000 έχουν ξεπεράσει οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φτάσει στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από τις αρχές του 2015», ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι έχουν καταμετρηθεί 98.000 πρόσφυγες στην Ιταλία και 124.000 στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που είχε στη διάθεσή της μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Την ίδια περίοδο περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα ή αγνοούνται ακόμη. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα θύματα και οι αγνοούμενοι από την τελευταία ναυτική τραγωδία που σημειώθηκε την Τετάρτη στα ανοιχτά της Λιβύης. «Έχουμε μια προσφυγική κρίση στην πόρτα της Ευρώπης. Οι περισσότεροι από αυτούς που διασχίζουν τη Μεσόγειο φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις, δεν είναι οικονομικοί μετανάστες» υπογράμμισε ο Ουίλιαμ Σπλίντερ, εκπρόσωπος της Αρμοστείας.

«Ο λόγος για τον οποίο πρόκειται για κρίση δεν έχει σχέση με τον αριθμό των προσφύγων αλλά με την ανικανότητα της Ευρώπης να ανταποκριθεί σε αυτήν με συντονισμένο τρόπο. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εργάζονται από κοινού και όχι να δείχνουν με το δάχτυλο η μία την άλλη» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες (34%) προέρχονται από τη Συρία. Το 12% προέρχεται από την Ερυθραία, ενώ οι υπόλοιποι είναι Αφγανοί (11%), Νιγηριανοί (5%) και Σομαλοί (4%). Η Ύπατη Αρμοστεία επισήμανε επίσης ότι μέσα σε 7 μήνες ξεπεράστηκε ο αριθμός των προσφύγων που είχαν φτάσει όλο το 2014 στην Ευρώπη. Το 2014 είχαν καταγραφεί 219.000 πρόσφυγες, αριθμός που αποτελούσε ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχει ανακοινώσει μικρότερους αριθμούς, όμως την Τρίτη διευκρίνισε ότι το όριο των 200.000 αφίξεων θα ξεπεραστεί «πολύ γρήγορα», όπως αναφέρει το in.gr.

54.889 οι παράτυποι μετανάστες τον Ιούλιο στο Αιγαίο

Κοντά στους 55.000 ανήλθε τον Ιούλιο ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών, που διεσώθησαν και περισυνελέγησαν σε 748 περιστατικά σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής στη διάρκεια όλων των περιστατικών για τον μήνα Ιούλιο κατέσχεσε 158 σκάφη, συνελήφθησαν 47 διακινητές και στο σύνολο 54.889 μετανάστες έχουν διασωθεί.

Σχόλια