default-image

Σε δεύτερη μοίρα η υγεία: Προτιμούν φαρμακείο αντί ιατρείο

Κρήτη
Σε δεύτερη μοίρα η υγεία: Προτιμούν φαρμακείο αντί ιατρείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υγεία πάνω απ' όλα» φαίνεται να δηλώνει με πάθος ο ελληνικός λαός. Πράγμα που όντως ισχύει, αφού είναι το πολυτιμότερο αγαθό ενός ανθρώπου. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που για να εξακολουθήσεις να έχεις υγεία θα πρέπει είτε να εξεταστείς σε κάποιο νοσοκομείο, είτε να εισαχθείς για παρακολούθηση;

Οι άνθρωποι που πρέπει να προβούν άμεσα σε κάποια ιατρική παρακολούθηση και να κάνουν κάποια απαραίτητα τεστ για την υγεία τους, ενώ δεν έχουν την απαιτούμενη ασφάλιση ή δε δύνανται να πληρώσουν το αντίστοιχο οικονομικό ποσό, δεν είναι λίγοι.

Οι συνθήκες που επικρατούν στο χώρο της υγείας τα τελευταία χρόνια κάνουν πολύ κόσμο να ξανασκεφτεί την επίσκεψή του σε κάποιο γιατρό άλλα και στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να το αναβάλουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που πολλές φορές μπορεί να έχει και ολέθρια αποτελέσματα. Γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστά τη φράση «η υγεία πάνω απ' όλα» με το γνωστό «ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός».

Μια λύση που προτιμάται ευρέως λόγω των οικονομικών δυσχερειών είναι τα παραδοσιακά γιατροσόφια, που στις ελαφριές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε κάποιο πονόδοντο, είναι αυτά που καλούνται να ανακουφίσουν τον ασθενή, αφού η επίσκεψη στο γιατρό θα είναι είτε σε βάθος χρόνου, είτε «αβάσταχτη» για την τσέπη του.

Προτιμούν να καταφύγουν σε κάποιο κοντινό φαρμακείο για να πάρουν ένα φάρμακο, το οποίο θα προτείνουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι στις μέρες μας αναγκάζονται να παίζουν το ρόλο του γιατρού και να κάνουν πρόχειρες διαγνώσεις.

Αμεσότητα

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ανέφερε πως ο φαρμακοποιός είναι το πρώτο πρόσωπο με το οποίο έρχεται σε επαφή ο ασθενής και αναλόγως το περιστατικό προχωρά στην επίσκεψη στον αρμόδιο γιατρό. Ωστόσο, τόνισε πως ο φαρμακοποιός ήταν και παλαιότερα η πρώτη επιλογή κάποιου ανθρώπου με πρόβλημα στην υγεία του, αλλά στις μέρες μας είναι ακόμη πιο σύνηθες λόγω της ευκολίας και της αμεσότητας.

Την ίδια ώρα, δε λείπουν και τα ακραία περιστατικά, τα οποία έπρεπε να είχαν απευθυνθεί σε γιατρό από την πρώτη κιόλας στιγμή που εμφανίστηκε κάποιο πρόβλημα. Κίνηση που δηλώνει την ασυνέπεια στα σοβαρά θέματα υγείας, που αν και πολύς κόσμος αντιμετωπίζει, λίγοι είναι εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος. Αυτό, σύμφωνα με τον Γιάννη Τσικανδυλάκη, κατά κύριο λόγο συμβαίνει στην επαρχία, όπου η επαφή των κατοίκων με το γιατρό είναι δυσκολότερη.

Υπάρχουν όρια

Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί, λόγω των συνεχών σεμιναρίων και της σωστής εκπαίδευσης, είναι σε θέση να παράσχουν τις σωστές υπηρεσίες στον ασθενή, πάντα όμως ως ένα σημείο.

«Τα όρια μεταξύ γιατρού και φαρμακοποιού είναι ξεκάθαρα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου. «Εάν το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την επέμβαση του φαρμακοποιού, έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση, ο παθών θα πρέπει να πάει στο θεράποντα ιατρό».

«Άλλαξε η ιεράρχηση»

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Χάρης Βαβουρανάκης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ξεκαθαρίζει τους λόγους που ο κόσμος στρέφεται περισσότερο στη διάγνωση του φαρμακοποιού και όχι σε αυτή του γιατρού.

Πιο αναλυτικά δηλώνει: «Η οικονομική ανασφάλεια, η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας έχουν αλλάξει δραματικά την ιεράρχηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των συμπολιτών μας. Ως συνέπεια αυτών, οδηγούνται στα ιατρεία όταν η κατάσταση της υγείας τους φτάσει στο "απροχώρητο" και σε εξαιρετικά επείγουσες καταστάσεις. Αλλάζοντας έτσι την πρόγνωση της ασθένειας, περιορίζοντας ουσιαστικά τις θεραπευτικές επιλογές».

Με δεδομένη την επιλογή πολλών ανθρώπων να αρκούνται μόνο στη γνώμη του φαρμακοποιού, ο κ. Βαβουρανάκης ανέφερε: «Είναι αλήθεια αρκετά συχνό ασθενείς για προβλήματα της υγείας τους να μην απευθύνονται στον ιατρό τους. Ψάχνουν τη λύση είτε στο φαρμακείο που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια, είτε στις φιλικές συμβουλές θεραπείας.

Είναι λάθος να αναζητάμε τη θεραπεία χωρίς ιατρική εξέταση. Η χρήση φαρμάκων, παρακάμπτοντας το θεράποντα ιατρό, μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα, με πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες κι επιπλοκές, με απρόβλεπτες συνέπειες στην εξέλιξη της ασθένειας».

Συνταγογραφούμενα φάρμακα: «Ποτέ χωρίς ιατρική συνταγή»

Η συμβουλή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με το θέμα είναι η ακόλουθη: «Δείξτε εμπιστοσύνη στο γιατρό σας. Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα αντιμετωπίσει τεκμηριωμένα κι αποτελεσματικά κάθε πρόβλημα της υγείας σας. Μην ξεχνάτε, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κλινική εξέταση, που ουσιαστικά οδηγεί στην αποτελεσματική θεραπεία. Επομένως, κανένα συνταγογραφούμενο φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή».

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, οι Έλληνες κάνουν ό,τι μπορούν για να μην αναγκαστούν να επισκεφθούν γιατρούς και ιατρεία, παρά μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Με αυτόν τον τρόπο η υγεία μπαίνει πλέον σε δεύτερη μοίρα για τους Έλληνες, οι οποίοι για να αποφύγουν το δίλημμα έχουν τα μάτια τους... 14!

Ελένη Καμπουράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News