default-image

Τα πάνω κάτω φέρνουν και στις βάσεις τα capital controls

Ελλάδα
Τα πάνω κάτω φέρνουν και στις βάσεις τα capital controls

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη και ακαδημαϊκό προσανατολισμό αλλάζουν οι υποψήφιοι φοιτητές προκειμένου να μειώσουν τα κόστη τους ως φοιτητές δίχως να επιβαρύνουν περεταίρω τις οικογένειές τους.

Η μαζικότητα που έχει λάβει αυτή η επιλογή μετά και τα capital controls, που δημιουργούν ενισχυμένη οικονομική αβεβαιότητα, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οδηγούν μαζί με τις χαμηλές βαθμολογίες που πέτυχε το μεγαλύτερο μέρος των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε κούρσα μείωσης των βάσεων, σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ο μειωμένος αριθμός των μεταγραφών ενίσχυσε επίσης δραματικά τις αποφάσεις για σχολές με κύριο χαρακτηριστικό την εντοπιότητα, κάτι που όπως όλα δείχνουν, επηρεάζει όλες τις σχολές ακόμη και τις λεγόμενες δημοφιλείς, και περισσότερο σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ της περιφέρειας.

Ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί όπως λένε οι γνωρίζοντες, εμφανίζεται και η τάση που δημιουργείται πολλοί επιτυχόντες σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ παρά το γεγονός ότι είναι έτοιμοι να εγγραφούν μετά τα αποτελέσματα.

Τελικά να μη φοιτήσουν, επιλέγοντας για ένα διάστημα ενός χρόνου ή και περισσότερο να εργαστούν, ενισχύοντας τον οικογενειακό οικονομικό προϋπολογισμό.

Οι βάσεις εισαγωγής πάντως, που αναμένονται στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, δεν αποκλείεται να κρύβουν και εκπλήξεις ως προς κάποιες σχολές που παρά τη γενικευμένη μείωση που αναμένεται, μπορεί να καταγράψουν μέχρι και άνοδο.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News