default-image

Θεσμοί: "Οι 100 να γίνουν 12 δόσεις"

Οικονομία
Θεσμοί: "Οι 100 να γίνουν 12 δόσεις"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιέσεις για δραστικές - άμεσες αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ασκούν οι θεσμοί, ζητώντας ταυτόχρονα η πλειοψηφία των οφειλετών να ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες. Ταυτόχρονα ζητούν να τεθούν κριτήρια τέτοια που θα αφήνουν περιθώριο σε λίγους να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, κάτι που φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Εν τούτοις, η επανεξέταση της ρύθμισης είχε ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για άρση ορισμένων μέτρων, που είχαν ήδη υιοθετηθεί από την Αθήνα τους τελευταίους μήνες.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, παραδέχτηκε χθες «ότι η κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων». «Η προσέγγιση του θέματος γίνεται με «ρεαλισμό και ευαισθησία. Η ρύθμιση έχει εκπνεύσει και δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί τώρα σε αυτήν, αλλά πρόσθεσε ότι θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσής της».

Ταυτόχρονα ο κ.Αλεξιάδης «δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων για τη ρύθμιση, σημειώνοντας ότι «σκοπός είναι να διατηρηθεί η ροή εσόδων».

Υπενθυμίζεται ότι οι δανειστές είχαν ασκήσει έντονη κριτική για το γεγονός ότι μπορούσαν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού, ο κ. Αλεξιάδης υποστήριξε ότι θα υπάρξουν αλλαγές προς το δικαιότερο και στον ΕΝΦΙΑ.

«Το αίσθημα του δικαιότερου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο -που αφορά σε όλα τα ακίνητα- στον συμπληρωματικό», όπως δήλωσε. Επίσης ανέφερε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν με τους δανειστές μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα, και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016, όπως αναφέρει η kathimerini.gr.

Αναφορικά με τις πιέσεις των δανειστών για φορολόγηση κλάδων της οικονομίας με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, και ειδικά σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News