Ειδήσεις

Συμφωνία με θεσμούς και πιθανές εκλογές τον Οκτώβριο

Μπορεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση να είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και το κλείσιμο συμφωνίας ως τα τέλη του μήνα, αλλά ταυτόχρονα καραδοκεί ένα ζήτημα για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανυποχώρητος, επαναλαμβάνοντας με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα της ψήφισης της συμφωνίας, για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας. «Οι συνθήκες είναι δύσκολες και πρέπει να προσαρμοστούμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα αμετακίνητη εμφανίζεται η Αριστερή Πλατφόρμα, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να προχωρά σε μία «προεκλογική» εμφάνιση, όπως χαρακτηρίστηκε, απ' όπου ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν σκοπεύει να ψηφίσει το μνημόνιο.

Προετοιμασία για προεκλογική μάχη χαρακτηρίστηκε και η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες την Τετάρτη η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επανέλαβε τα περί σύναψης συμφωνίας σε «πλαίσιο εκβιασμού», τονίζοντας μάλιστα πως την κυβέρνηση δεν τη ρίχνουν εκείνοι που την υποστηρίζουν να προχωρήσει με το πρόγραμμά της.

Με βάση τη δεδομένη - αμετακίνητη στάση των δύο πλευρών στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, και της αναμενόμενης διάσπασης, οι πρόωρες εκλογές φαντάζουν όλο και πιο πιθανές, με το ημερολόγιο, σύμφωνα με τα Νέα, να θεωρεί πιθανότερη ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες την 25η Οκτωβρίου, ενώ ταυτόχρονα ούτε η εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης απέκλεισε το ενδεχόμενο των φθινοπωρινών εκλογών.

Αμφιβολίες για το κατά πόσον θα ήταν ωφέλιμες οι πρόωρες εκλογές εξέφρασε, πάντως, την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Μητρόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι εκλογές δεν είναι αναγκαίες, αντιθέτως είναι αναγκαία μια ευρύτατη διαπραγματευτική ομάδα μεγάλου πολιτικού, κοινωνικού και επιστημονικού κύρους».

Σχόλια