default-image

Εντοπίστηκαν σκελετοί ζώων στο Γιούχτα

Κρήτη
Εντοπίστηκαν σκελετοί ζώων στο Γιούχτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγικές εικόνες κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός στο Γιούχτα, όπου εντοπίστηκαν δεκάδες άλογα σκελετωμένα σε περιοχή πλησίον της ταΐστρας των γυπών. Πρόκειται για την περιοχή Χωστό Νερό στο Γιούχτα, με την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία να δέχεται σχετική καταγγελία από πολίτη, ο οποίος διέσχισε το σχετικό μονοπάτι, οπότε και άμεσα με τη σειρά της ενημέρωσε τις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές, καθώς θεωρεί εξαιρετικά ύποπτο το μεγάλο αριθμό αλόγων, φωτογραφίζοντας μάλιστα συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πιθανότατα να κρύβεται πίσω από το νεκροταφείο υποειδών.

Η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Αναστασία Μπομπολάκη κάνει λόγο για φρικτό έγκλημα, γι' αυτό και ζήτησε περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου των άτυχων ζώων. Και συγκεκριμένα το αν τα ζώα πυροβολήθηκαν ή πέθαναν δεμένα και αφημένα εκεί, από ασιτία.

«Τα ζώα αυτά εικάζουμε ότι ή πυροβολήθηκαν και στη συνέχεια έγιναν κουφάρια. Ή δέθηκαν εκεί καθώς υπάρχουν σχοινιά στο σημείο, οπότε και πέθαναν από ασιτία και έλλειψη νερού. Από την πλευρά μας πάντως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να βρεθεί ο στυγνός αυτός εγκληματίας», τόνισε η κ. Μπομπολάκη.

Εξαφανίστηκαν

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, οι σκελετοί των ζώων εξαφανίστηκαν, προκαλώντας την οργή της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Κάτι που μαρτυρούν και τα σημάδια από βαριά μηχανήματα που φαίνεται να πέρασαν από το χώρο, καθαρίζοντας το επίμαχο σημείο.

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι τους σκελετούς απομάκρυνε ο Δήμος. Και από τη μεριά μας θεωρούμε ότι υπάρχει σοβαρότατη παράλειψη εκ μέρους και του Δήμου και της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, οι οποίοι δεν πήγαν καν να δουν από κοντά τα στοιχεία για να βγάλουν μια πιθανή γνωμάτευση. Μάλιστα, το επιχείρημά τους είναι ότι, επειδή είναι σκελετοί, δεν μπορούν να γνωματεύσουν.

Όμως και ένας που δε γνωρίζει πολλά πράγματα ξέρει ότι το στοιχείο τουλάχιστον του πυροβολισμού μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει αυτοψία και έλεγχος», πρόσθεσε η κ. Μπομπολάκη, σχολιάζοντας την τροπή αυτή.

Ο δήμαρχος της περιοχής Μανώλης Κοκοσάλης από την πλευρά του ανέφερε ότι «η Αστυνομία ενημέρωσε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων ζώων (οστά) από το συγκεκριμένο σημείο. Ο Δήμος έπραξε με βάση τα όσα ειπώθηκαν από την Αστυνομία. Επίσης δεν έχει γίνει καμία καταγγελία στο Δήμο για το επίμαχο θέμα. Ενόψει της γιορτής του Αφέντη Χριστού, καθαρίσαμε το δρόμο και τα μονοπάτια, καθώς αναμένονται εκατοντάδες πολίτες και επισκέπτες».

Αιχμές

Την εν λόγω υπόθεση, η οποία πυροδοτεί νέο κύκλο αντιδράσεων από την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, που αφήνει αιχμές κατά του Δήμου Αχαρνών-Αστερουσίων, σκεπάζει ένα πέπλο μυστηρίου. Αν και την ίδια ώρα συνελήφθη ένας άνδρας, με την κατηγορία της συστηματικής κακοποίησης 2 γαϊδουριών, βάσει σχετικής καταγγελίας από τη Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.

Και αυτό γιατί, μετά από έρευνα, οι Αρχές διαπίστωσαν ότι βρίσκονταν σε χώρο του δύο γαϊδουράκια σε άσχημη κατάσταση, τα οποία μετά βίας στέκονταν όρθια στα πόδια τους, ενώ έφεραν και πληγές σε διάφορα σημεία του σώματός τους.

Ο ίδιος πάντως αρνείται την κατηγορία και ισχυρίζεται ότι πήρε τα δύο ζώα για να τα περιθάλψει, καθώς τα βρήκε εγκαταλελειμμένα, όπως είπε. Ωστόσο, ζήτησε και πήρε αναβολή έως την Παρασκευή από το Αυτόφωτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

«Τα γαϊδουράκια είναι ταλαιπωρημένα αρκετά και πολύ αδύνατα. Χρειάζονται ενίσχυση προκειμένου να έρθουν στη φυσική τους κατάσταση. Επίσης έχουν κάποια τραύματα, τα οποία απαιτούν εξωτερική μόνο, ευτυχώς, περιποίηση», τόνισε ο κτηνίατρος Μανόλης Σουρανάκης αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας των ζώων.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News