Ειδήσεις

Τσίπρας: "Η συμφωνία θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα"

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει την συμφωνία για να δώσει "οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα", δίχως να παραγνωρίζει ότι καλείται να υλοποιήσει επιλογές "που δεν θα κάναμε". Αυτά δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «πρέπει να ανοίξουμε δρόμους ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν για να βγούμε από την κρίση. Δεν μπορεί να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «η κυβέρνηση ελπίζει η συμφωνία να δώσει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα. Ωστόσο δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η πολιτική αυτή έχει αγκάθια». Τόνισε μάλιστα πως «υλοποιούμε επιλογές που δεν θα κάναμε. Γι' αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε αντίρροπα μέτρα για αυτούς που βάλλονται από αυτά».

«Δε θα περιοριστούμε στα στενά όρια της συμφωνίας. Θα διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας προκειμένου να πετύχουμε βιώσιμο χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων», είπε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο αγροτικός τομέας είναι στρατηγικός για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης».

Παρεμβάσεις και στόχοι για τους αγρότες

Διάκριση σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αυτούς που έχουν αγροτικό εισόδημα αλλά διαφορετική κύρια απασχόληση.

Στόχος είναι να διεκδικήσει η κυβέρνηση και να πετύχει στη διαπραγμάτευση να θεωρούνται κατά κύριο λόγο αγρότες όσοι έχουν 50% των εισοδημάτων τους από τον αγροτικό τομέα.

Για αυτούς διεκδικείται φορολόγηση με 13% και όχι 26% και προκαταβολή φόρου στο 50% και όχι 100%.

Για τους νέους αγρότες να ισχύσει η μείωση κατά 30% του φορολογικού συντελεστή και της προκαταβολής για πρώτα 3 έως 5 χρόνια.

Θέσπιση νέων φορέων συλλογικής οργάνωσης (συνεταιρισμούς, κοιτίδες επιχειρηματικότητας). Στόχος να προωθήσει νέες οριζόντιες μορφές οργάνωσης και συνεργατικά σχήματα.

Λιγότερη γραφειοκρατεία και άμεση απόδοση των ενισχύσεων ύψους 2,4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Αποδιάρθρωση των ολιγοπωλίων στην αγορά.

Εντατικοποίηση ελέγχων για παράνομων εισαγωγών και εξαγωγών και τις ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.

Για την αλιεία θα ενισχυθούν οι κοινωνικές δράσεις μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων.

Σχόλια