Ειδήσεις

Αγώνας δρόμου για τη συμφωνία

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του "κουαρτέτου" των δανειστών, φαίνεται να προχωρουν ομαλά και τα προβλήματα να ξεπερνιώνται, αλλά το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην ολοκλήρωση τους.

Σήμερα έχουν νέα συνάντηση έχουν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη προκειμένου οι δύο πλευρές να κάνουν μία πρώτη αποτίμηση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων.

Τα κόκκινα δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ορισμένα μόνο από εκείνα που καλούνται οι Έλληνες υπουργοί και οι θεσμοί να κλείσουν το ταχύτερο δυνατόν.

Η συνάντηση αυτή θεωρείται καθοριστική καθώς θα φανεί αν και κατά πόσο είναι εφικτή μία συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει ένα νέο δάνειο-γέφυρα και θέλει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή την τελική συμφωνία. Από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζουν πως οι διαβουλεύσεις με τους εταίρους έχουν οδηγήσει πολύ κοντά στον στόχο και ότι οι όποιες διαφωνίες όταν υπάρχει πολιτική βούληση για την τήρηση των δεσμεύσεων και από τις δύο πλευρές μπορεί να ξεπεραστούν και να μην εμποδίσουν την τελική συμφωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πως οι θεσμοί έχουν έτοιμο το εναλλακτικό σχέδιο που ακούει στο όνομα δάνειο-γέφυρα από τον EFSM που έχει πλέον και τυπικά από χθες θέσει σε ισχύ το νέο καθεστώς εγκρίσεων δόσης.

Περισσεύουν στο ταμείο περίπου 6 δισ. ευρώ και η εκταμίευσή του μπορεί να αποφασιστεί γρήγορα (σύνοδος Ecofin με απλή πλειοψηφία) αλλά η εκταμίευση θα απαιτήσει και πάλι να ψηφίσει η ελληνική Βουλή προαπαιτούμενα αλλά και να δοθούν εγγυήσεις από την Ελλάδα για περίπτωση μη έγκαιρης αποπληρωμής του ποσού μέσα σε τρεις μήνες.

Καμία αναφορά

«Δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο-γέφυρα», δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος, αποχωρώντας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών παραδέχθηκε ότι υπήρξε «απόκλιση απόψεων» για ορισμένα ζητήματα του ΤΑΙΠΕΔ, στα οποία θα επανέλθουν σήμερα.

«Εμείς δεν δεχόμαστε νέα προαπαιτούμενα σε αυτή τη φάση, τα οποία θα είναι προαπαιτούμενα για να υπάρξει μια ενδιάμεση μικρή γέφυρα» δήλωσε ο Νίκος Φίλης μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Θέλουμε να υπογραφεί μια οριστική συμφωνία και εκεί θα δούμε ποια ζητήματα είναι αναγκαία για να υπάρξει εκταμίευση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ ως πρώτη δόση από το μεγάλο δάνειο που ζητάει η χώρα» πρόσθεσε.

Γιούνκερ:  έως 20 Αυγούστου ή νέο δάνειο-γέφυρα

Οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ολες οι αναφορές που φθάνουν σε μένα μού επιτρέπουν να συναγάγω ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια του μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου...οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κατά ικανοποιητικό τρόπο», σύμφωνα, τόσο με τις ελληνικές αρχές, όσο και με την Επιτροπή, είπε.

Ωστόσο, εάν αυτό το χρονικό διάστημα αποδειχθεί βραχύ, «θα πρέπει να προσφύγουμε σε μία δεύτερη προσφυγή σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης γέφυρας», μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ενωση χορήγησε ένα επείγον δάνειο ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα τον Ιούλιο, εξήγησε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σχόλια