Ειδήσεις

Φόβοι στελεχών αυτοδιοίκησης μετά το "πάγωμα" των έργων ΕΣΠΑ

Ότι θα τιναχτούν στον αέρα έργα του ΕΣΠΑ ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει στο τέλος να πληρώσουν από την τσέπη τους περιφέρειες και δήμοι της χώρας, φοβούνται στελέχη της αυτοδιοίκησης, αφού η παρατεταμένη περίοδος μη χρηματοδότησης και από την άλλη η διακοπή εργασιών από τους αναδόχους, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα που απειλεί τεράστια έργα ανάπτυξης για την  Κρήτη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο κίνδυνος που φαίνεται πως τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν δήμοι και περιφέρειες δεν είναι απλά τα στενά όρια των χρονοδιαγραμμάτων που πιέζουν, αλλά κυρίως ότι η νομοθεσία προβλέπει πως στους δύο μήνες από τη διακοπή εργασιών λόγω μη χρηματοδότησης, ο εργολάβος μπορεί να προσβάλει συνολικά την εργολαβία, ενώ στους τρεις μήνες η προσβολή γίνεται αυτοδίκαια.

Η κατάσταση θυμίζει βόμβα έτοιμη να σκάσει στα χέρια των αυτοδιοικητικών που μετρούν συντριπτικά ποσοστά έργων που έχουν εδώ και εβδομάδες σταματήσει, μετρώντας αντίστροφα για την ολοκλήρωση των δύο πρώτων μηνών, που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες συνθήκες θα διαμορφώσουν με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας να διευκρινίζει ότι πρέπει άμεσα να ομαλοποιηθεί η χρηματοδότηση των έργων, πριν τιναχτούν όλα στον αέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έρευνα της ΚΕΔΕ, σε 113 δήμους σε όλη τη χώρα (δηλαδή το 1/3 του συνόλου τους), έχει γίνει διακοπή εργασιών σε 387 έργα συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περί τα 600 εκατ. ευρώ, δεδομένα που δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι πανελλαδικά για όλους τους δήμους της Ελλάδας, ο προϋπολογισμός μπορεί να ξεπερνάει το 1,2 δισ.

Εκτός από τη θηλιά του χρόνου για τους εργολάβους και το δίμηνο, οι αυτοδιοκητικοί παίζουν με το χρόνο, κυνηγώντας από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μέρα σε μέρα τρόπους να προλάβουν και τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα που δεν αποκλείεται εφόσον δεν μπορέσουν να τηρηθούν για ένα μεγάλο μέρος των έργων, να υποθηκεύσουν επί της ουσίας και το επόμενο ΕΣΠΑ που θα πρέπει να ενταχθούν τα ίδια έργα, αφού δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Σε επίπεδο Κρήτης πάντως, στους περισσότερους δήμους τα έργα έχουν σταματήσει σε ένα ποσοστό που φτάνει το 90%. Όσα εξακολουθούν να εκτελούνται είναι κάποια έργα του Leader που εμφανίζει ακόμη μια έστω και περιορισμένη ροή χρηματοδότησης και ένα ελάχιστο τμήμα μικρών έργων του ΕΣΠΑ που ο ανάδοχος αναλαμβάνει το κόστος τους γι' αυτό το διάστημα.

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια