Ειδήσεις

Αποκλίσεις στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων διαπιστώνει ο ΥΠΟΙΚ

Εντός της εβδομάδας πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το δεύτερο μέρος των σημερινών επαφών με τους εκπροσώπους των θεσμών, που αφορούσε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του, ανέφερε ότι παρουσιάστηκε η ελληνική πρόταση για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια, χωρίς, ωστόσο, να συζητηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στόχος είναι τόσο η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, όσο και η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που εμπλέκονται. Πρόσθεσε δε, ότι η παρούσα πρόταση είναι στο πνεύμα των αρχικών προτάσεων, «αλλά έχουν περάσει και τρεις μήνες διαπραγματεύσεων».

Αύριο θα υπάρξει μια ανασκόπηση των έως τώρα συζητήσεων - με τη συμπλήρωση του α΄ κύκλου των διαπραγματεύσεων - οι οποίες, πάντως, κατά τον υπουργό Οικονομικών, δεν έχουν εισέλθει στο μακροοικονομικό σκέλος τους (ρυθμός ανάπτυξης, πρωτογενές αποτέλεσμα).

Αισιοδοξία και αποκλίσεις

Η κυβέρνηση δεν βλέπει πρόβλημα στις συζητήσεις με τους δανειστές για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η πρώτη ενότητα των διαπραγματεύσεων των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με το imerisia.gr, η οποία αφορούσε στη δημιουργία του νέου Ταμείου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπάρχουν τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τις 20 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στις έως τώρα συζητήσεις, δεν έχει τεθεί από καμία πλευρά το ενδεχόμενο να μην επαρκεί ο χρόνος για να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες έως τις 20 Αυγούστου. Ως εκ τούτου, προσέθεσε, δεν έχει μπει στο τραπέζι ενδεχόμενο για νέο «δάνειο-γέφυρα».

Σχετικά με το νέο Ταμείο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «υπήρξε κάποια απόκλιση απόψεων, καταθέσαμε τις προτάσεις μας, τις οποίες θα εξετάσουν και θα επανέλθουν, αλλά δεν μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι αποκλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Δεν βλέπω να υπάρχει τελικά κόλλημα».

Οι αποκλίσεις μεταξύ των δύο πλευρών αφορούν στη νομική υπόσταση του Ταμείου και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μετάβαση σε αυτό από το ΤΑΙΠΕΔ.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, στις οποίες συμμετέχει ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Χουλιαράκης, συνεχίστηκαν, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Αντικείμενο των σημερινών διαπραγματεύσεων είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (μέσω του ESM) και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ύψος εσόδων που θα οδεύσουν προς την ανάπτυξη).

Αύριο, στον ίδιο χώρο, οι δύο υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών θα πραγματοποιήσουν μια ανασκόπηση, - με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων - των έως σήμερα διαπραγματεύσεων.

Όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Μαρία Βουργάνα), τα «κόκκινα» δάνεια και οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν τα πλέον κρίσιμα «βαρόμετρα» που θα κρίνουν, αν τελικά τηρηθεί το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, την επίτευξη συμφωνίας.

Τα "καυτά" αυτά θέματα μπαίνουν από σήμερα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να έχουν όλα κλείσει μέχρι τις 18 Αυγούστου, ώστε αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος για «ξεκαθάρισμα των λογαριασμών» στον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη συνέχεια.

Η δήλωση και ο διάλογος Τσακαλώτου με δημοσιογράφους

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το τέλος της συζήτησης με τους θεσμούς για το νέο Ταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ έκανε την εξής δήλωση: «Υπήρξαν συγκλίσεις και κάποια σημεία στα οποία υπήρξε απόκλιση απόψεων για ορισμένα ζητήματα του Ταμείου. Θα τα εξετάσουμε και θα επανέλθουμε. Δεν μου δημιουργήθηκε, όμως, η εντύπωση ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και ότι από αυτά τα σημεία θα υπάρξει μεγάλη διαφωνία. Θα το δούμε και αύριο που, όπως ξέρετε, θα γίνει το πρώτο «κλείσιμο» των συζητήσεων. Εκεί θα διαπιστώσουμε ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά και ποια είναι τα κωλύματα».

Δημοσιογράφος: Πού βλέπετε τα κωλύματα;

Τσακαλώτος: «Αυτό θα σας το πω αύριο, γιατί πρέπει πρώτα να υπάρξει μια σφαιρική εικόνα».

Δημοσιογράφος: Με τη μέχρι στιγμής εικόνα κλείνουμε συμφωνία στις 20 Αυγούστου;

Τσακαλώτος: «Όπως λένε οι Άγγλοι που στοιχηματίζουν, πριν από 10 ημέρες θα το «έπαιρνα» να είμαστε εδώ που είμαστε σήμερα. Δηλαδή είναι τουλάχιστον όσο καλά περιμέναμε. Δεν είναι χειρότερα και ίσως είναι λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα».

Δημοσιογράφος: Άρα πιστεύετε ότι βγαίνει το χρονοδιάγραμμα;

Τσακαλώτος: «Ναι. Ούτε η δική μας πλευρά έχει θέσει θέμα ότι δεν βγαίνει το χρονοδιάγραμμα, ούτε αυτοί από την πλευρά τους έχουν πει κάτι τέτοιο».

Δημοσιογράφος: Το δάνειο-γέφυρα είναι στο τραπέζι;

Τσακαλώτος: «Δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε δάνειο-γέφυρα».

Δημοσιογράφος: Οι αποκλίσεις στα στοιχεία για το Ταμείο έχουν να κάνουν με τη νομική του υπόσταση;

Τσακαλώτος: «Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα σε αυτό το επίπεδο, αλλά κυρίως είναι η σχέση ανάμεσα στο καινούργιο πρόγραμμα -το καινούργιο Ταμείο με το παλιό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

Δημοσιογράφος: Το παλιό πρόγραμμα θα το τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ;

Τσακαλώτος: «Δε θα μπω αυτή τη στιγμή σε τέτοιες λεπτομέρειες».

Σχόλια