Ειδήσεις

Θλιβερές εικόνες στον Μπάλο

Αντιμέτωποι με μια αποκρουστική εικόνα, που όμως είναι απόρροια της φύσης και των θαλάσσιων ρευμάτων της περιοχής, αλλά και της... ελληνικής γραφειοκρατίας, έρχονται οι επισκέπτες του κατά τ' άλλα πανέμορφου επίγειου παράδεισου, της λιμνοθάλασσας του Μπάλου στα Χανιά.

Μοιάζουν με λύματα που καταλήγουν στη θάλασσα και δημιουργούν δυσοσμία η οποία είναι αποπνικτική, ειδικά τις πρωινές ώρες, με την κριτική των αναρίθμητων τουριστών που επισκέπτονται και φέτος την περιοχή να είναι έντονη.

Διότι, λόγω της εικόνας που συναντούν, αμφισβητούν την ποιότητα του νερού και έτσι πολλοί δεν κολυμπούν και δε χαίρονται όσο θα έπρεπε το μέρος. Μάλιστα, ο φωτογραφικός φακός της παγκρήτιας εφημερίδας "Νέα Κρήτη" εντόπισε παιδιά που προσπαθούσαν να αποφύγουν τα λύματα που πέφτουν στη θάλασσα και που δυστυχώς έχουν ποτίσει την ψιλή υπόλευκη άμμο, δίνοντας την αίσθηση της λάσπης.  

Ο φωτογραφικός φακός της "Νέας Κρήτης" εντόπισε παιδιά, που προσπαθούσαν να αποφύγουν τα φύκια στη θάλασσα

Η αιτία

Λύματα που όμως, όπως μας εξηγεί ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, όπου υπάγεται ο Μπάλος, δεν προέρχονται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, αλλά από τα φύκια που συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένο σημείο της λιμνοθάλασσας, με αποτέλεσμα να σαπίζουν και να βγάζουν αυτό που λέμε θειάφι, στο οποίο οφείλεται και η δυσοσμία που αναδίδεται στην ατμόσφαιρα.

Ο ίδιος ωστόσο στις δηλώσεις του υπογραμμίζει τόσο τη δυσκολία πρόσβασης στην περιοχή των ειδικών μηχανημάτων του Δήμου, προκειμένου να απομακρύνουν τα φύκια, όσο και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτείται να ακολουθηθούν για να αποκατασταθεί η εικόνα της περιοχής.

Όπως σημειώνει ο κ. Σταθάκης, χρειάζεται έγκριση από την Πολιτεία για την παρέμβαση αυτή. Έτσι, αναγκάζονται κάθε φορά που εμφανίζεται το πρόβλημα αυτό να απομακρύνουν τα φύκια με τα χέρια.

Δυσκολίες

«Το θέμα δεν έχει να κάνει με λύματα. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι, δυστυχώς, το χειμώνα έκλεισε το πέρασμα, ή λαιμός, όπως λέμε, με συνέπεια να μην καθίσταται δυνατή η επικοινωνία της λιμνοθάλασσας με την ανοικτή θάλασσα. Οπότε και όλα τα φύκια που βγήκαν από τη δυτική πλευρά συσσωρεύτηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, απ' όπου προέρχονται οι φωτογραφίες.

Ως δημοτική Αρχή έχουμε στείλει τα χαρτιά στην αρμόδια υπηρεσία, ζητώντας να λάβουμε την έγκριση για να επέμβουμε, προκειμένου να ανοίξουμε το εν λόγω σημείο. Όμως είναι δύσκολο να φτάσουν μηχανήματα εκεί.

Όπως πρέπει να πούμε ότι εξίσου δύσκολο είναι και το να λάβουμε δανειοδότηση και να παρέμβουν μηχανήματα στο χώρο. Επιχειρήσαμε την προηγούμενη βδομάδα να ανοίξουμε το σημείο με τα χέρια, προκειμένου να εισέλθει νερό από την ανοικτή θάλασσα και να φύγουν τα φύκια, τα οποία σαπίζουν και βγάζουν αυτό το θειάφι αλλά και τη δυσοσμία που επικρατεί.

Όμως και πάλι πρόσφατα εμφανίστηκαν φύκια και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Μάλιστα, και το 2008 είχε ξανακλείσει ο λαιμός.

Επειδή το ζήτημα αυτό συμβαίνει συχνά, αίτημά μας είναι να βρεθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα με το να υπάρξει συγκεκριμένη υπηρεσία που θα παρεμβαίνει στην περίπτωση αυτή», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που φτάνουν είτε με καραβάκι πληρώνοντας το εισιτήριο των 27 ευρώ ανά άτομο, είτε με το αυτοκίνητό τους από το χωματόδρομο, πληρώνοντας μόνο 1 ευρώ ανά άτομο

Στην πιο εντυπωσιακή παραλία της Ευρώπης

Την ίδια στιγμή, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στον υπέροχο αυτό τουριστικό προορισμό των Χανίων και ίσως στην πιο εντυπωσιακή παραλία της Κρήτης, τον Μπάλο, χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που φτάνουν είτε με καραβάκι, πληρώνοντας το εισιτήριο των 27 ευρώ ανά άτομο, είτε με το αυτοκίνητό τους από το χωματόδρομο, πληρώνοντας μόνο 1 ευρώ ανά άτομο. Όμως, η διαδρομή είναι όμορφη και κυριολεκτικά "φορτωμένη" με αρώματα από θυμάρι και φασκόμηλο.

Η πανοραμική θέα σε αποζημιώνει, ενώ η προσμονή για μια βουτιά στα γαλαζοπράσινα νερά σου δίνει δύναμη να περπατάς μέσα στη ζέστη ακούραστα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι η εξωτική λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται στην τρίτη θέση στη λίστα με τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ελλάδα για το 2015, όπως τις ανέδειξαν οι αναγνώστες του ταξιδιωτικού site Tripadvisor μετά από ψηφοφορία, με τα σχόλια των αναγνωστών να αναφέρουν: «Ο παράδεισος υπάρχει και είναι στην Κίσσαμο».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Βούλα Νεονάκη

Σχόλια