Ειδήσεις

Γ. Ματαλλιωτάκης: "Να δοθεί βάση στον περιπατητικό τουρισμό"

Για τον περιπατητικό τουρισμό, τα προβλήματα και τις προτάσεις για βελτίωση και ανάδειξή του ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος Ηρακλείου Γιώργος Ματαλλιωτάκης, με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, τονίζοντας την ασφάλεια των τουριστών και ντόπιων περιπατητικών, που πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα και ταυτόχρονα η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, σήμανση και υποδομές, που πρέπει να υπάρχουν.

Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η ερώτηση:

«Θέμα: «Περιπατητικός τουρισμός χωρίς …πυξίδα στην Κρήτη»

Κύριε Περιφερειάρχη Κρήτης

Κάθε χρόνο, είτε βρισκόμαστε σε τουριστική περίοδο είτε όχι «μετράμε» τραυματίες ή δυστυχώς νεκρούς επισκεπτών της Κρήτης οι οποίοι θέλουν να ζήσουν από κοντά την άγρια ομορφιά του νησιού μας. Άλλοτε ως περιπατητές, άλλοτε ως αναρριχητές, ορειβάτες οι τουρίστες μας βρίσκονται στη πανέμορφη άγρια φύση της Κρήτης χωρίς …πυξίδα καθώς στις διαδρομές τους έχουν να αντιμετωπίσουν το άγνωστο χωρίς στοιχειώδη ενημέρωση, χωρίς πινακίδες σήμανσης, χωρίς υποδομές.

Οι ελλείψεις αυτές και η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους από την πλευρά των περιπατητών πολλές φορές έχουν μοιραία αποτελέσματα για τους επισκέπτες μας τα οποία από τη μια δυσφημούν το νησί μας στο εξωτερικό και από την άλλη κινητοποιούν έναν ολόκληρο  μηχανισμό για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά τους.

Η Κρήτη αν μπορούσε να οργανώσει από κάθε άποψη αυτού του είδους τον τουρισμό θα μπορούσε να είναι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών για όλο το χρόνο.

Ο περιπατητικός τουρισμός, απευθύνεται σε αυτούς που αναζητούν ένα διαφορετικό τρόπο διακοπών, ο οποίος συνδέεται με την προστασία της τοπικής κουλτούρας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και με την αποφυγή της χρήσης υπηρεσιών οργανωμένου μαζικού τουρισμού.

Όπως έχει καταγραφεί σε έρευνες αρκετά εκατομμύρια τουριστών κάνουν πεζοπορία ξοδεύοντας για αυτό το χόμπι παραπάνω από 10 δις ευρώ το χρόνο. Σημαντικό ποσοστό των ενδιαφερομένων κάνουν πεζοπορία στις διακοπές τους στο εξωτερικό. Από αυτούς μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό επισκέπτεται την Ελλάδα και την Κρήτη.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί ότι οι φυσικές και πολιτισμικές προϋποθέσεις για αρκετές μορφές του περιπατητικού τουρισμού στην Κρήτη είναι ιδανικές: σχεδόν άπειρες οι φυσικές ομορφιές και πολυάριθμα τα αρχαία, νεότερα και σύγχρονα μνημεία και αξιοθέατα. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν μεν προϋπόθεση αλλά δεν αρκούν.

Τα προβλήματα

Το θέμα της ασφάλειας είναι σημαντικό για τους περιπατητές. Είναι ανάγκη να δίνεται μεγάλη σημασία στην καλή σήμανση με πινακίδες στη αρχή και κατά μήκος ορεινών διαδρομών και μονοπατιών.

Εκτός αυτού θα πρέπει να υπάρχει και μια υποδομή που να προσελκύει τον οδοιπόρο, μεταξύ άλλων καταλύματα, ταβέρνες, συγκοινωνιακές συνδέσεις, παρκινγκ απ΄όπου μπορεί να ξεκινήσει κανείς την πεζοπορία του.

Συχνά οι περιπατητές ενδιαφέρονται για τη φύση και για δύσκολες διαδρομές, βάζοντας ως στόχο μια κορυφή βουνού, δυσπρόσιτα μονοπάτια, φαράγγια κα. Η συντριπτική πλειονότητα των περιπατητών, θέλει να απολαύσει τη φύση, να κάνει ένα σχετικά εύκολο και ευχάριστο άθλημα, ενδιαφέρεται να επισκεφτεί φυσικά και άλλα αξιοθέατα που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής, να γευθεί τα τοπικά εδέσματα.

Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού είναι δεδομένες και υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για τη διευκόλυνση και την προστασία των πεζοπόρων. Υπάρχει στην είσοδο των φαραγγιών ή στην αφετηρία των διαδρομών η απαραίτητη σήμανση που να αναφέρει τον βαθμό δυσκολίας, το χρόνο διάρκειας της διαδρομής σε ώρες, τις ώρες που πρέπει να γίνεται η πεζοπορία, υψομετρικές διαφορές, βαθμολόγηση των διαδρομών, βήματα διευκόλυνσης των περιπατητών, ώρες λειτουργίας των ομάδων διάσωσης, σημεία δροσιάς και άλλες απαραίτητες οδηγίες προς τους περιπατητές.

Σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων αυτών που αναφέρονται στις ειδικές ταμπέλες, π.χ παραβίαση διαδρομής, ο πεζοπόρος χρεώνεται τη διάσωση του σε περίπτωση ατυχήματος.

Παράλληλα υπάρχουν ενημερωτικά φυλλάδια και χάρτες που μοιράζονται από ξενοδοχεία και αρμόδιους φορείς μέσω των οποίων οι περιπατητές ενημερώνονται για κάθε διαδρομή.

Όπως όμως έχει παρατηρηθεί στην Κρήτη στις περισσότερες, δυστυχώς, διαδρομές η ενημέρωση είναι αποσπασματική με αποτέλεσμα συχνά ατυχήματα με θύματα τους τουρίστες και κοστοβόρες αποστολές διάσωσης τους από τις κρατικές υπηρεσίες.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα εντοπίζεται κυρίως στη σηματοδότηση των διαδρομών και η ενημέρωση.

Σας αναφέρω ορισμένες χαρακτηριστικές διαδρομές:

-Καμαραϊκό σπήλαιο, Καμάρες Ηρακλείου. Δεν υπάρχει σήμανση ούτε καμία ειδική πληροφορία για τους πεζοπόρους.

-Λίμνη Ζαρού με προορισμό το δάσος του Ρούβα.

-Αϊ Γιάννης που βρίσκεται κοντά στα Καπετανιανά Ηρακλείου με προορισμό την κορυφή του Κόφινα.

-Ανάβαση Γιούχτα (ξεκινάει από τις Αρχάνες Ηρακλείου με προορισμό το Γιούχτα).

-Νίδα με προορισμό τον Τίμιο Σταυρό στον Ψηλορείτη.

-Λευκά Όρη. Μονοπάτια διάρκειας επτά έως εννέα ωρών στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους επτά άνθρωποι λόγω έλλειψης νερού.

- Φαράγγι Σαμαριάς

Προτάσεις

1.Θα πρέπει να συνεργαστεί η περιφέρεια Κρήτης με τους περιπατητικούς συλλόγους της κάθε περιοχής, τους δήμους, με σπηλαιολόγους και όλους τους κρητικούς που ασχολούνται με τη Φύση της Κρήτης και  διαθέτουν εμπειρία και χρήσιμες γνώσεις και πληροφορίες για την κάθε διαδρομή, με στοχο την ανταλλαγή πληροφοριών, ώστε να προστεθεί η κατάλληλη σηματοδότηση και σήμανση στις διαδρομές του νησιού μας.

2.Επιτακτική κρίνεται και η δημιουργία ανθρώπινου δικτύου που θα πληροφορούν τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για τις ανάγκες της κάθε διαδρομής. Σήμανση, τοποθέτηση προστατευτικών κάγκελων σε αφύλακτα σημεία των διαδρομών, αποκατάσταση ζημιών στα μονοπάτια κυρίως λόγω κατολισθήσεων, καθαρισμός διαδρομών.

3.Πρέπει να εκδοθούν ειδικά ενημερωμένοι οδηγοί και χάρτες που θα παρέχουν πλήρη ενημέρωση στους πεζοπόρους.

4.Αναγκαία η ύπαρξη γιατρού σε μεγάλες διαδρομές.

Κύριε Περιφερειάρχη

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε οι περιπατητές της Κρήτης να αποκτήσουν …πυξίδα ενημέρωσης στη φύση του νησιού μας που μπορεί να αποτελέσει πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Αν σκοπεύετε, μέσω συσκέψεων, με όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να χαραχθούν τα επόμενα ασφαλή βήματά μας στην άγρια και συγχρόνως πανέμορφη άγρια φύση της Κρήτης».

Σχόλια