Ειδήσεις

Σπάει ρεκόρ το λιώσιμο των παγετώνων

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Glaciology. το λιώσιμο των παγετώνων έχει φτάσει σε ιστορικό ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αναμένεται να συνεχιστεί έστω κι αν υπάρξει μια ανάπαυλα στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη

Ομάδα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων, που έχει την έδρα της στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, συγκέντρωσε επιτοπίως δεδομένα από το 2001 έως το 2010 για μερικές εκατοντάδες παγετώνων σε όλο τον κόσμο.

Έπειτα σύγκρινε τις μετρήσεις αυτές με προηγούμενα δεδομένα από δορυφόρους ή με πηγές-φωτογραφίες και κείμενα- από ακόμη παλαιότερες περιόδους.

Ο Μίχαελ Τσεμπ, διευθυντής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη. εξηγεί:

«Οι παγετώνες που μελετήθηκαν λιώνουν κατά μέσο όρο κατά μισό έως ένα μέτρο πάχους κάθε χρόνο, ρυθμός που είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που καταγράφηκε τον 20ο αιώνα».

«Οι επιτόπιες μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μερικές εκατοντάδες παγετώνων, όμως σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που διαθέτουμε, το φαινόμενο αφορά δεκάδες χιλιάδες παγετώνες σ' ολόκληρο τον κόσμο», τονίζει ο ερευνητής.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Μίχαελ Τσεμπ προειδοποιεί. «Στο μέλλον, οι παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σταθερές».

Σύμφωνα με τον ερευνητή, «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν για τα πιο πρόσφατα χρόνια (2011-2014, δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα) δείχνουν πως το λιώσιμο των παγετώνων συνεχίζει σε πολύ αυξημένο επίπεδο. Το ρεκόρ λιώσιμου παγετώνα κατά τον 20ο αιώνα (παρατηρήθηκε το 1998) ξεπεράσθηκε το 2003, το 2006, το 2011, το 2013 και πιθανόν και να ξεπεραστεί πάλι το 2014».

Σχόλια