default-image

Καμία μείωση στο χαράτσι της ΔΕΗ

Κρήτη
Καμία μείωση στο χαράτσι της ΔΕΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσοι έκαναν ενστάσεις από την περιοχή των Βασιλειών για το χαράτσι του 2013 που είχε υπολογιστεί με βάση λανθασμένη τιμή ζώνης εξαιτίας προχειρότητας της δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου, αλλά και της ευθύνης της ΔΕΗ, τελικά βλέπουν ολόκληρο το ποσό να τους έχει βεβαιωθεί στην εφορία και να τοκίζεται κανονικά.

Το αρμόδιο γραφείο στη Λότζια απαντά ότι «αφού δεν είχατε διορθώσει την τιμή ζώνης στην Τοπική Κοινότητα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κακώς σας έβαλαν στη συνέχεια να κάνετε ενστάσεις. Τώρα θα πληρώσετε το διπλάσιο χαράτσι και δεν πρόκειται να το γλιτώσετε»!

Χωρίς να φταίνε οι κάτοικοι των Βασιλειών, έγιναν θύματα μιας περίεργης υπόθεσης, που ξεκινάει από τότε που η περιοχή εντάχθηκε στο Δήμο Ηρακλείου και με αυθαίρετο τρόπο υπολογίστηκαν οι τιμές ζώνες να διαφέρουν από κάτοικο σε κάτοικο στον ίδιο οικισμό.

Η "Νέα Κρήτη" είχε αποκαλύψει με δημοσιεύματά της από το 2011 ότι οι δημότες στις Βασιλειές ανακάλυπταν συντελεστές που τους "έβγαζαν" από μηδέν μέχρι και 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο την τιμή ζώνης, με συντελεστές αλλού 4 και αλλού 8. Και βάσει αυτών των συντελεστών, εισέπραττε επί σειρά ετών τα δημοτικά τέλη, το δημοτικό φόρο και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας η ΔΕΗ για λογαριασμό του Δήμου. Αυτό το είχαν διαπιστώσει εκείνο τον καιρό οι κάτοικοι των Βασιλειών, εξετάζοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με αφορμή το πρώτο χαράτσι στα ακίνητα.

Στη συνέχεια, με απόφαση που είχε πάρει ο Δήμος Ηρακλείου, η τιμή ζώνης καθορίστηκε για όλους στα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (δηλαδή συντελεστής 4), αλλά οι κάτοικοι τότε κατήγγειλαν το Δήμο Ηρακλείου ότι εδώ και πολλά χρόνια εισέπραττε υπέρογκα ποσά, «που πιθανότατα δε διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που πληρώνουν οι κάτοικοι της Εκάλης»!

Αντίστοιχα, όσοι δεν πλήρωναν καθόλου ΤΑΠ, είδαν ξαφνικά το χαράτσι να τους έρχεται με βάση τον ανώτατο συντελεστή ζώνης (8) και προσέφευγαν στην πρώην Κοινότητα για να κάνουν ένσταση, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση ότι η ένσταση αυτή θα εκδικαστεί κάποια στιγμή και εκείνοι το μόνο που θα είχαν να κάνουν ήταν να πληρώνουν στη ΔΕΗ μόνο την αξία του ρεύματος, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεσή τους.

Υπόθεση... Γολγοθάς

Αφού προχώρησαν στη διαδικασία της ένστασης μέσω της Τοπικής Κοινότητας, άρχισαν να πληρώνουν στη ΔΕΗ μόνο την αξία του ρεύματος. Και περίμεναν ότι κάποια στιγμή θα τους ερχόταν διορθωμένο το χαράτσι από το υπουργείο Οικονομικών.

Όμως τώρα υπάρχουν περιπτώσεις που βλέπουν μετά από τόσα χρόνια ότι όλη αυτή η ταλαιπωρία ήταν ανώφελη, καθώς το χαράτσι με βάση το συντελεστή 8 και όχι το συντελεστή 4, που προβλέπεται για τις Βασιλειές, τους έχει βεβαιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών και τοκίζεται για όσο καθυστερούν να ξεκινήσουν να το πληρώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάποιους από τους συγκεκριμένους δημότες, με βάση την ένστασή τους, ήρθε υπάλληλος της Πολεοδομίας Ηρακλείου και τους έκανε έλεγχο στο σπίτι. Κι ενώ η υπάλληλος τους διαβεβαίωνε πως επρόκειτο για το χαράτσι της ΔΕΗ, στην πραγματικότητα τους επέβαλλε τα ΤΑΠ εκείνα που δεν είχαν πληρώσει επειδή, χωρίς να ευθύνονται, είχαν λανθασμένη τιμή ζώνης, ή και μηδενική, στο λογαριασμό της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα έβλεπε και "υπερβάσεις" του στυλ «έκανες και πέργκολα και δεν την είχες δηλώσει τόσα χρόνια»...

Με λίγα λόγια δηλαδή, ο έλεγχος για λογαριασμό του Δήμου Ηρακλείου δεν ήταν για να μειωθεί το χαράτσι, αλλά με αφορμή το χαράτσι της ΔΕΗ ήταν για να μπουν νέες επιβαρύνσεις στο ακίνητο...

Ποιος παραλήπτης;

Χθες μάλιστα, έκπληκτοι οι ιδιοκτήτες σπιτιού στη λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης των Βασιλειών "ενημερώνονταν" από το αρμόδιο γραφείο του Δήμου Ηρακλείου ότι είχαν "παραλάβει" φάκελο της υπηρεσίας, που τους ενημέρωνε για τα αποτελέσματα του ελέγχου.

Και όταν απάντησαν ότι «εμείς δεν παραλάβαμε τίποτα», ο υπάλληλος τους έδειξε απόδειξη παραλαβής από την κούριερ με την επωνυμία που μέχρι πρόσφατα συνεργαζόταν με το Δήμο Ηρακλείου. Κοινή διαπίστωση... Ο υποτιθέμενος "παραλήπτης" φαίνεται να "παρέλαβε" το φάκελο στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως του Ηρακλείου και όχι στη λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης των Βασιλειών. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο!

«Είναι άδικο»

Ο επιχειρηματίας και κάτοικος της περιοχής Βαγγέλης Διαμαντάρας ήταν από τους πρώτους που είχε αναδείξει την υπόθεση αυτή με επιστολή που είχε στείλει και στη "Νέα Κρήτη".

«Είναι άδικο να πληρώσουν τελικά κάποιοι το χαράτσι εκείνης της εποχής, με βάση τη λανθασμένη τιμή ζώνης. Πρέπει να αντιδράσουν νομικά. Δυστυχώς, το μπάχαλο συνεχίζεται», λέει ο κ. Διαμαντάρας, που υπενθυμίζει ότι «για το θέμα αυτό ο Δήμος Ηρακλείου στις 30/9/2011 απέστειλε προς τη ΔΕΗ και παρελήφθη αυθημερόν από την Επιχείρηση ένα νέο πίνακα με καινούργιες μεταβολές των τιμών ζωνών της περιοχής των Βασιλειών, ούτως ώστε η ΔΕΗ να προχωρήσει στην άμεση διόρθωση και ενημέρωση του αρχείου της.

Να σημειωθεί ότι το ποσό της τιμής ζώνης όλης της περιοχής καθορίστηκε, κατόπιν απόφασης του Δήμου Ηρακλείου, στα 900 ευρώ ανά τ.μ.».

ΔΕΗ: Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού

Ο ρόλος και της ΔΕΗ όμως δεν είναι λιγότερο ένοχος. Η ΔΕΗ, μέσω των λογαριασμών, ενημέρωνε το δημότη ότι έχει να πληρώσει το χαράτσι. Στις περιπτώσεις αυτές, παρά τις ενστάσεις, με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου να πηγαίνει κάθε φορά και να πληρώνει μόνο την αξία του ρεύματος, η ΔΕΗ ενσωμάτωνε σε κάθε επόμενο λογαριασμό τη δόση του παράνομου χαρατσιού που δεν είχε πληρωθεί κατά τον προηγούμενο λογαριασμό.

Έτσι, όταν έφτανε και η τελευταία δόση, ο λογαριασμός ήταν εξαιρετικά φουσκωμένος λόγω του απλήρωτου χαρατσιού, για το οποίο ο ιδιοκτήτης πίστευε ότι είχε υποβάλει ένσταση...

Και σε μία περίπτωση, παρότι είχε αλλάξει ο νόμος και προέβλεπε βεβαίωση των οφειλών από τα απλήρωτα χαράτσια στην εφορία και όχι διακοπή ηλεκτροδότησης, η ΔΕΗ απάντησε στον οφειλέτη ότι θα προχωρήσει σε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητό του.

Η "Νέα Κρήτη" είχε αναδείξει την υπόθεση. Τη μετέφερε τότε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης στη Βουλή και η διοίκηση της ΔΕΗ είχε απαντήσει «δεν κόβουμε το ρεύμα για χαράτσι. Έγινε λάθος από το μηχανογραφικό μας σύστημα. Ζητάμε συγνώμη».

Το σίγουρο είναι όμως ότι, ενώ η ΔΕΗ διόρθωνε κανονικά τα τετραγωνικά στους λογαριασμούς της, στη συνέχεια βεβαίωνε το διπλάσιο από το κανονικό χαράτσι προς τις ΔΟΥ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη διαδικασία των ενστάσεων.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News