Ειδήσεις

Τι λένε οι δήμαρχοι για τις νέες περικοπές

"Σφίξτε κι άλλο το ζωνάρι" ζητάει από τους ήδη λιμοκτονούντες Δήμους όλης της χώρας η κυβέρνηση, με εγκύκλιο που τους καλεί να περικόψουν... «περαιτέρω τις δαπάνες τους»... Την εγκύκλιο συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, και από τις πρώτες αντιδράσεις που κατέγραψε η "Νέα Κρήτη" προκύπτει ότι οι δήμαρχοι βλέπουν την απόφαση αυτή σαν τη χαριστική βολή στην ήδη αποδυναμωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Η εγκύκλιο αναφέρει πως οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν σε δραστικές μειώσεις μέσα στο 2016 στις δαπάνες τους, που έχουν να κάνουν με υπερωρίες, έξοδα για υπηρεσιακές μετακινήσεις, δαπάνες για τηλέφωνο, ρεύμα, προμήθειες, καθώς και στα κόστη που σχετίζονται με αθλητικές και πολιτιστικές επιχορηγήσεις.

Επίσης, αναφέρει πως ενόψει της υποχρέωσης κατάρτισης ρεαλιστικών προϋπολογισμών από τους Δήμους με εγγραφή σε αυτούς μόνο δαπανών που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που αναμένεται να εισπραχθούν, υπογραμμίζεται η ανάγκη άσκησης περιοριστικής πολιτικής στις δαπάνες το 2016, «με υποχρέωση συγκράτησης αυτών στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα».

«Μας τελειώνουν»

Στην ερώτησή μας πώς σχολιάζει την εγκύκλιο αυτή, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δηλώνει στη "Νέα Κρήτη": «Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι παραλογισμός. Κι αυτό διότι στους Δήμους επεβλήθη ΦΠΑ 23% σε όλες τις ιδιωτικές συμβάσεις που έχουμε. Δηλαδή, ενώ πλήρωναν 13%, τώρα πληρώνουν 23%.

Άρα οι Δήμοι που πληρώνουν συμβάσεις που υπάγονται στο 23% επιβαρύνονται με 10% παραπάνω. Ο ΦΠΑ όμως στους Δήμους δε συμψηφίζεται. Δεν τον παίρνουν πίσω, όπως τον παίρνουν οι επιχειρηματίες ή οι αγρότες. Συνεπώς, όλα τα έσοδα των Δήμων είναι μειωμένα κατά 10% στο ποσό που αφορά στις συμβάσεις. Η περικοπή έχει γίνει ήδη από τα μειωμένα έσοδα»...

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης μάς λέει ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει η ΠΕΔ Κρήτης να έχει μια συνάντηση με το υπουργείο Εσωτερικών. «Θεωρώ ότι τα οικονομικά των Δήμων ήδη έχουν υποστεί περικοπές που αγγίζουν το 70% και καταλαβαίνετε ότι όποια άλλη μείωση επιχειρηθεί σε βάρος των πόρων των Δήμων θα δημιουργήσει άμεσο πρόβλημα στη λειτουργία τους».

Ο Παύλος Μπαριτάκης τονίζει παρακάτω ότι «η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει με μεγάλες θυσίες και με τεράστιες περικοπές των πόρων τα τελευταία πέντε χρόνια. Η όποια μείωση πλέον ακουμπάει τον ευαίσθητο τομέα της λειτουργίας»...

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι σήμερα, όπως είναι η κατάσταση, «δεν υπάρχει παραγωγή έργων. Είναι ελάχιστα τα πράγματα. Ήδη το ΕΣΠΑ δοκιμάζεται. Και αν δεν ξεκινήσουν οι πληρωμές των αναδόχων, θα μπούμε σε περιπέτειες. Σε ένα ΕΣΠΑ που τελειώνει και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι 31-12-15.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δε μιλάμε για μια παροχή έργων προς τους δημότες. Μιλάμε για τη λειτουργία των Δήμων πλέον. Και η εγκύκλιος του υπουργείου κόβει πολλές δαπάνες πλέον, οι οποίες θα περιοριστούν και θα εξαφανιστούν, όπως είναι τα πολιτιστικά, οι επιχορηγήσεις αθλητικών σωματείων και φορέων, οδοιπορικά υπαλλήλων, που μετακινούνται για τις ανάγκες της υπηρεσίας τους για συγκεκριμένες εργασίες, και πολλά άλλα τα οποία περικόπτονται»...

Η εγκύκλιος

Πιο αναλυτικά, η εγκύκλιος ζητάει περικοπές σε σχέση με το 2015, στις οποίες περιλαμβάνονται:

Οι δαπάνες υπερωριακής απασχόλησης του προσωπικού, οι οποίες πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπιση των έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών και να εγκρίνονται, αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αξιοποίησής τους εντός του ωραρίου εργασίας.

Οι δαπάνες υπηρεσιακών μετακινήσεων, προμηθειών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κ.ο.κ.

Οι πάσης φύσεως προαιρετικές δαπάνες για επιχορηγήσεις ΝΠΔΔ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους κ.ο.κ.

Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται πως η δημοσιονομική θέση των ΟΤΑ ως φορέων γενικής κυβέρνησης πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική, και ξεκαθαρίζεται πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις και πραγματοποιηθεί δαπάνες καθ' υπέρβαση των εγγεγραμμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού, τα ποσά που αναλογούν στο ύψος αυτών καταλογίζονται σε βάρος των οργάνων που ενέκριναν ή συνέπραξαν στην εκτέλεση της δαπάνης.

Τέλος, για την υπερεκτίμηση των εσόδων ή την εγγραφή εσόδων που δεν πρόκειται να εισπραχθούν, η εγκύκλιος προειδοποιεί πως αυτό οδηγεί ουσιαστικά στη μη επίτευξη του οικονομικού αποτελέσματος, καθιστώντας τον προϋπολογισμό ελλειμματικό.

Διακοπή: Στον "αέρα" έργα από το ΕΣΠΑ

Την ίδια ώρα, η διακοπή εργασιών σε συμβασιοποιημένα έργα σε Δήμους όλης της χώρας, χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, και ο κίνδυνος να κληθούν οι Δήμοι να επωμιστούν το κόστος, επισημαίνονται από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

Η ΚΕΔΕ απέστειλε επιστολή προς όλους τους Δήμους της χώρας, ζητώντας στοιχεία αναφορικά με το πλήθος και τον προϋπολογισμό των έργων για τα οποία οι εργοληπτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών.

Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα, έως σήμερα, στοιχεία από την έρευνα της ΚΕΔΕ, τα αποτελέσματα κρίνονται εξόχως ανησυχητικά, καθότι για 113 Δήμους (δηλ. το 1/3 των Δήμων της χώρας) υπάρχουν τα 387 έργα συνολικού συμβασιοποιημένου προϋπολογισμού περί τα 600 εκατ. ευρώ, για τα οποία έχει γίνει διακοπή εργασιών.

Συνεπώς, για το σύνολο των Δήμων το συνολικό ποσό των συμβάσεων για τις οποίες οι εργοληπτικές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε διακοπή εργασιών εκτιμάται περί το 1,2 δισ. ευρώ.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια