Ειδήσεις

Συντάξεις: "Μετωπική" για τα όρια ηλικίας

Όπως ήταν αναμενόμενο και ανεξάρτητα αν οι εκπρόσωποι της τρόικας πήγαν με πρόσκληση του Γ. Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας, έδειξαν με το ξεκίνημα της εργάσιμης εβδομάδας την πρόθεσή τους για "τελικό ξεκαθάρισμα" στα ζητήματα που θεωρούν ως "κλειδιά" για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Με το "καλημέρα" λοιπόν ξεκίνησαν οι πιέσεις για εσπευσμένη κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης που θα καταργεί συνολικά την πρόωρη συνταξιοδότηση, γεγονός που αποτελεί στην πράξη ένα ακόμη "προαπαιτούμενο" για την υπογραφή της συμφωνίας.

Το δεδομένο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσπάθεια της κυβέρνησης να μην υπάρξουν νέα προαπαιτούμενα και το τρίτο μνημόνιο να οδηγηθεί άπαξ και συνολικά προς ψήφιση στη Βουλή, με ζητούμενο την ψήφισή του μέχρι τις 20 Αυγούστου και την άμεση εκταμίευση της δόσης των 25 δισ. από τον ESM, εκ των οποίων τα 10 δισ. ευρώ θα καταλήξουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το υπόλοιπο στην αποπληρωμή δόσεων στην ΕΚΤ.

Η αύξηση ορίων

Όμως ο Γιώργος Κατρούγκαλος - παρά το "καλό κλίμα" της συνάντησης - έγινε άμεσος αποδέκτης του αιτήματος των "θεσμών", η ρύθμιση να ψηφιστεί το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Οι δανειστές, όπως έγινε γνωστό, ζητούν η αύξηση των ορίων ηλικίας να αρχίσει (αναδρομικά) από 1/7/2015 και όχι από 1/1/2016, όπως ζητά η κυβέρνηση.

Αν η "επιθυμία" της τρόικας περάσει, τότε αναμφίβολα όσοι θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης μέχρι τέλος του έτους απλώς θα συνταξιοδοτηθούν με το... νέο όριο ηλικίας. Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι οι δανειστές έχουν δεχτεί την προστασία των θεμελιωμένων δικαιωμάτων, ωστόσο ανοιχτό παραμένει ακόμα το θέμα της αύξησης του «βηματισμού», αν δηλαδή η αύξηση των ορίων ηλικίας θα γίνεται έως και 2 χρόνια επιπλέον αντί για έξι μήνες, ώστε να κλείσει νωρίτερα η πόρτα εξόδου πριν από τα 62 έτη.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τέθηκαν όλα τα εκκρεμή εργασιακά ζητήματα, όπως οι ομαδικές απολύσεις, το "λοκ άουτ" (η απεργία των εργοδοτών, δηλαδή), αλλά και ο νόμος περί συνδικαλισμού. Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς, ότι οι αλλαγές στα εργασιακά που εκκρεμούν από την προηγούμενη κυβέρνηση θα συζητηθούν το φθινόπωρο, με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και με αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, δε θα ασκηθούν έντονες πιέσεις, καθώς στην υπόθεση εμπλέκεται και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO).

Ο διεθνής οργανισμός, που στήριξε τις ελληνικές θέσεις ως προς τις ομαδικές απολύσεις και τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, έχει αμφισβητήσει, πάντως, το αξίωμα των "βέλτιστων πρακτικών", τονίζοντας ότι μια συγκεκριμένη βέλτιστη πρακτική στο γερμανικό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων ενδέχεται να μην είναι εφαρμόσιμη στην ελληνική πραγματικότητα.

Η ελληνική πρόταση

Το υπουργείο Εργασίας πρότεινε το σχεδιασμό ενός οδικού χάρτη με τη συνεργασία όχι μόνο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στα εργασιακά, αλλά και της ευρωπαϊκής επιτροπής δημοκρατικών δικαιωμάτων, η οποία στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικά τα μνημόνια. Κύκλοι του υπουργείου άφησαν να εννοηθεί ότι οι δανειστές χαρακτηρίζουν "μονομερείς ενέργειες" ορισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως π.χ. τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Εγώ τους κάλεσα»

«Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε τον "οδικό χάρτη" της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».

Αναδρομική μείωση

Στο μεταξύ, για τους ήδη "τυχερούς" συνταξιούχους, το ΙΚΑ εξέδωσε χθες την εγκύκλιο με την οποία αυξάνεται αναδρομικά από το 4% στο 6% το ποσοστό παρακράτησης από τις χορηγούμενες κύριες συντάξεις για την ασφάλιση κλάδου παροχών ασθενείας των συνταξιούχων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως από την 1η Ιουλίου 2015 το ποσοστό εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη που παρακρατείται από τις κύριες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών οργανισμών, του Δημοσίου και του ΝΑΤ, διαμορφώνεται σε 6% από 4%. Διευκρινίζεται πως το ποσοστό υπολογίζεται επί του αρχικού μικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, η οποία συνεχίζει να ισχύει.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα ποσά της εισφοράς που προκύπτουν, ως διαφορά για τις ήδη χορηγούμενες συντάξεις των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, θα παρακρατηθούν από τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου 2015.

«Η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Πληροφορικής ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα ενεργήσει αρμοδίως ώστε να γίνεται κράτηση 6%, αρχής γενομένης της συντάξεως μηνός Σεπτεμβρίου 2015, από την οποία θα παρακρατηθούν και τα ποσά που προκύπτουν, ως διαφορά, για τις ήδη χορηγούμενες, από 1/7/2015, συντάξεις», σημειώνεται σχετικά.

Γιώργος Παπαδάκης

Σχόλια