default-image

Επιμένουν στην κατάρτηση των πρόωρων συντάξεων οι θεσμοί

Οικονομία
Επιμένουν στην κατάρτηση των πρόωρων συντάξεων οι θεσμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άτυπη συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, με τις πρόωρες συντάξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, κυβέρνηση και "κουαρτέτο" συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να θιγούν θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015 και μένει να φανεί εάν η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2015 όπως ζητούν οι εκπρόσωπο των πιστωτών ή από τον Ιανουάριο του 2016.

Η ελληνική πλευρά ζητά να υπάρξει αύξηση στο όριο συνταξιοδότησης έξι μήνες κάθε χρόνο, ενώ οι εκπρόσωποι των πιστωτών 18 μήνες ανά χρόνο, με το Μαξίμου ωστόσο να εστιάζει όλες τις προσπάθειές του στο κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργασιακών σχέσεων, η συζήτηση μετατίθεται για το φθινόπωρο. Η ελληνική πλευρά ζητά να εμπλακούν και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ILO και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Αυτό δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει εκδώσει 12 αποφάσεις που κρίνουν ότι είναι αντίθετες με το ευρωπαϊκό κεκτημένο μια σειρά ρυθμίσεις των προηγούμενων μνημονιακών νόμων.

Οι δανειστές, όπως αναφέρει το ethnos.gr, θέτουν θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης με το επιχείρημα ότι αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν υπαναχωρήσεις και παλινωδίες και θέλουν τα μέτρα για την κατάρτηση των πρόωρων να έχουν ψηφιστεί πριν τις 20 Αυγούστου για να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας περιγράφουν το κλίμα της συνάντησης ως θετικό, ωστόσο υπήρχαν πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, εξεδόθη σήμερα η εγκύκλιος του ΙΚΑ που αφορά στην εφαρμογή της εισφοράς 6% στις κύριες συντάξεις που ήταν 4%.

Αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου θα υπάρξει η παρακράτηση Ιουλίου και Αυγούστου. Ενδέχεται παρόμοια απόφαση να εκδώσει εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης για τις επικουρικές συντάξεις.

"Στόχος η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής 5ετίας"

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΕΜΣ και του ΔΝΤ.

"Οι επικεφαλής των θεσμών ήρθαν μετά από δική μου πρόσκληση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητήσουμε τον "οδικό χάρτη" της διαπραγμάτευσης για το εργασιακά και ασφαλιστικά θέματα. Η παρουσία τους δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική προηγούμενων ετών επικυρίαρχου ελέγχου επί πολιτικών που επιβάλλονταν έξωθεν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, όπως αναφέρει το ethnos.gr, «η συζήτηση διεξάχθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα. Για την ελληνική πλευρά, ως προς τα εργασιακά θέματα στόχος είναι ο προσδιορισμός και νομοθέτηση των "βέλτιστων πρακτικών" που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, και η αναστροφή της απορρύθμισης της μνημονιακής πενταετίας. Ως προς το συνταξιοδοτικό, μια μεταρρύθμιση που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα ενός κοινωνικά δίκαιου και ορθολογικού ασφαλιστικού συστήματος».

Όπως επισήμανε «η νέα διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα εμπλέκει διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Κοινωνικού Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή δημοσιότητα. Και αυτό όχι μόνον για να εξασφαλισθεί η διαφάνεια, που έλειπε όλη την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να καταστεί δυνατή η ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας στον σχετικό διάλογο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News