Ειδήσεις

ΕΟΠΥΥ: Πληρώνουν κανονικά τους γιατρούς οι ασφαλισμένοι

Από σήμερα θα πρέπει να πληρώνουν τους συμβεβλημένους γιατρούς με τον οργανισμό και με την απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα μπορούν να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ, χιλιάδες ασφαλισμένοι. Όλα αυτά, λόγω της πενθήμερης επίσχεσης παροχής υπηρεσιών που ξεκίνησαν σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, οπότε και θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή νόμιμης, όπως υποστηρίζουν 3ετούς σύμβασης με τον οργανισμό και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να συζητήσουμε από κοινού το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σύμφωνα με την kathimerini.gr.

Σε σημερινή τους ανακοίνωση, παραθέτουν κωδικοποιημένα τα προβλήματα πού έχουν προκύψει και δικαιολογούν όπως υποστηρίζουν τη στάση τους αυτή, παρότι αναγνωρίζουν οτι η περίοδος είναι διαιτερα δύσκολη για τους ασφαλισμένους.

Αυτά είναι:

- Μη επαρκής διασφάλιση της νομιμότητας επί της παράτασης της σύμβασής μας καθώς δεν έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

- Πλήρης αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον της ΠΦΥ.

- Παντελής έλλειψη ευαισθησίας απο πλευράς κ. Κουρουπλή για δημοκρατικό διάλογο με τους συμβεβλημένους ιατρούς.

- Ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011 καθώς το δεσμευμένο κονδύλι για την αποπληρωμή τους έχει πλέον κάνει φτερά και μεταφορά 24 εκατ. με ανεξήγητο τρόπο που θα έπρεπε να δωθούν σε αποπληρωμή παρόχων και αντι αυτού αναζητούμε το πού πήγαν.

- Απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012 και τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους ιατρούς (κλινικούς & εργαστηριακούς) του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας.

- Πολλαπλά κουρέματα, clawback - rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις, έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης.

Σχόλια