Ειδήσεις

Κρήτη: Βουλευτές για τον "εξαφανισμό" ναυαγοσωστικών

Την παρέμβαση των Μανώλη Συντυχάκη, Βουλευτής ΚΚΕ Ηρακλείου και Σταύρου Τάσσου, Βουλευτής ΚΚΕ Λέσβου προς τους υπουργούς εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, οικονομίας, υποδομών, ναυτιλίας και τουρισμού προκάλεσε η απόφαση του αρχηγείου να μείνει το Λιμενικό Σώμα του Αγίου Νικολάου Κρήτης χωρίς ναυαγοσωστικό σκάφος, καθώς η ανησυχία για το μέλλον της Κρήτης και την ασφάλεια των κατοίκων οξύνεται.

Η ερώτηση τους:

«Το ένα και μοναδικό ναυαγοσωστικό σκάφος (Ν/Γ 515) που διαθέτει ολόκληρη η Κρήτη έφτασε την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 τα ξημερώματα στην Χίο, μαζί με το επταμελές του πλήρωμα, προς αντικατάσταση του ναυαγοσωστικού Ν/Γ 519, που την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 το πρωί συγκρούστηκε με διερχόμενο από το στενό Χίου - Τσεσμέ, κρουαζιερόπλοιο.

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος με προφορική του εντολή αποφάσισε να μεταβεί στη Χίο το Ν/Γ 515 ώστε να καλύψει το κενό της έρευνας και διάσωσης στην ευαίσθητη περιοχή των ανατολικών συνόρων της χώρας.

Με την απόφαση αυτή, από τις 29 Ιουλίου 2015 και για άγνωστο χρονικό διάστημα, η Κρήτη δεν διαθέτει, στην κορύφωση μάλιστα της τουριστικής περιόδου, κανένα ναυαγοσωστικό σκάφος και το Λιμεναρχείο του Αγ. Νικόλαου κανένα πλωτό μέσο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πότε η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει το εκτός υπηρεσίας ναυαγοσωστικό Ν/Γ 519 της Χίου με ένα άλλο αντίστοιχο σύγχρονο πλωτό μέσο.
  2. Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να επιστρέψει άμεσα το ναυαγοσωστικό Ν/Γ 515 στην Κρήτη.
  3. Έχει ξεκινήσει έρευνα για το ποιος έχει την ευθύνη και κάτω από ποιες συνθήκες συγκρούστηκαν τα δύο πλοία, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές του προσωπικού του ναυαγοσωστικού πλοιαρίου Ν/Γ 519.

Οι Βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Σταύρος Τάσσος»

Σχόλια