Ειδήσεις

Το σαρκοφάγο φυτό που παγιδεύει νυχτεριδες

Είδος σαρκοφάγου-τροπικού φυτού χρησιμοποιεί ένα έξυπνο κόλπο προκειμένου να προσελκύσει μέσα του νυχτερίδες και να τρέφεται με τα περιττώματά τους.

Το τροπικό φυτό χρησιμοποιώντας ένα «ακουστικό ανακλαστήρα» για να επιστρέφει τα ηχοεντοπιστικά σήματα σόναρ που στέλνουν οι ίδιες οι νυχτερίδες, τις  προσελκύσει και καταφέρνει να κάνει δική του «συγκομιδή».

Βέβαια, προσφέρει ένα δροσερό και άνετο μέρος στη νυχτερίδα για να φωλιάσει, μέσα στο ζεστό τροπικό δάσος του Βόρνεο.

Οι επιστήμονες θεωρούν, ότι το φυτό αυτό με το όνομα Nepenthes hemsleyana,«τρέφεται» με τα περιττώματα των νυχτερίδων, τα οποία χρησιμοποιεί ως πηγή αζώτου.

«Η ιδιαίτερη δομή τους επιτρέπει στα φυτά να ξεχωρίζουν ακουστικά από το περιβάλλον τους, έτσι ώστε οι νυχτερίδες να μπορούν να τα εντοπίζουν εύκολα» εξήγησε ο Michael Schoner από το πανεπιστήμιο Ernst-Moritz-Arndt στο Greifswald της Γερμανίας. «Επιπλέον, οι νυχτερίδες είναι σε θέση να διακρίνουν το φυτό-σύντροφό τους, από άλλα παρόμοια φυτά, που έχουν το ίδιο σχήμα» πρόσθεσε.

Την περίεργη αυτή ανακάλυψη έκανε ο ερευνητής Ulmar Grafe από το πανεπιστήμιο Brunei Darussalam, ο οποίος εντόπισε νυχτερίδες να φωλιάζουν μέσα στα φυτά αυτά.

Μαζί με τους Michael και Caroline Schoner και τον Gerald Kerth, που συμμετείχαν στη μελέτη, που ήταν οι πρώτοι που εξερεύνησαν ποια οφέλη αποκομίζουν τα φυτά και οι νυχτερίδες από την ασυνήθιστη αυτή συνεργασία.

Σχόλια