Ειδήσεις

Ολοκληρώθηκε το συμπόσιο στο "Οροπέδιο των Θεών"

Δίπλα στους ήρωες, τους Θεούς και τις Θεές, οι άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολλά και να επινοήσουν πολλά. Τι είναι όμως αυτό που σήμερα μπορούν να συλλάβουν οι άνθρωποι από τους μύθους; Πώς η αφοσίωσή τους στην αξία της μυθολογίας μπορεί να αποδώσει στην καθημερινότητα αλλά και να τους προικίσει;

Η γνώση, η τιμή στους προγόνους και η προστασία του πολιτισμού αποτελεί μια πηγή που αναβλύζει φως και μάλιστα το ζωηρότερο. Αυτός είναι και ο λόγος που η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών και ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου πραγματοποίησαν μια πρώτη προσπάθεια για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, πολιτιστικής ανάπτυξης και παραγωγής αρχών της ελληνικής δημοκρατίας και φιλοσοφίας ανά τον κόσμο.

Υψηλοί καλεσμένοι

Προπομπός της δράσης αυτής είναι το Διεθνές Συμπόσιο "Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση", που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο σαββατοκύριακο στο Καμπάνειο Ίδρυμα, που βρίσκεται στο Ψυχρό του Οροπεδίου Λασιθίου. Το συμπόσιο πλαισιώθηκε από υψηλούς προσκεκλημένους και ομιλητές, οι οποίοι μέσα από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και πολύπλευρες προσεγγίσεις κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την ανάπλαση του Οροπεδίου Λασιθίου.

Η έναρξη του συμποσίου κηρύχθηκε από το δήμαρχο Λασιθίου Ιωάννη Στεφανάκη, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Καμπανείου Πέτρο Παπαδάκη και το γενικό γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτρη Πλευράκη, και έπειτα ακολούθησαν οι ομιλητές: Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Vans Watrous, Archeologist, Professor Dept of Visual Studies University at Buffalo, Sabine Beckmann, Μ. Α, PhD University of Crete, Susan Ferrence, PhD Director of Publications INSTAP Academic Press, Philadeplhia, ΡΑ, USA, Νίκος Σκουτέλης, επίκουρος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης (παρουσίαση Χρύσα Παγκάλου, Εύη Μουτσοπούλου), δρ. Μηνάς Τσικριτζής, ερευνητής Αιγαιακών Γραφών, Νίκος Λέανδρος, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Άγγελος Κότιος, καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλης Χρηστάκης, πολιτικός επιστήμων - διεθνολόγος, γεν. γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης», Οδυσσέας Σγουρός, αρχιτέκτων, γενικός γραμματέας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ ΕΤΑΚ), Μανώλης Κουτουλάκης, εμπειρογνώμονας Τοπικού και Περιφερειακού Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, ερευνητής δρ. Πανεπιστημίου Πειραιά, Jerolyn Ε. Morrison, PhD in archaeology.

Το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με τη συνέλευση νεολαιών και Κρητών του κόσμου, την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της συνέλευσης νεολαιών-Κρητών του Συμποσίου και την προβολή της ταινίας «Ένας Θεός γεννιέται» της Ελένης Βλάσση.

Καρποί γνώσης

Στους πρόποδες του Δικταίου Άντρου, λοιπόν, οι ομιλητές απλά και κατανοητά δημιούργησαν σε όλους όσοι βρέθηκαν στο πρώτο Διεθνές Συμπόσιο "Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση" την εικόνα και λειτουργικότητα του σπηλαίου και της περιοχής του Οροπεδίου γενικότερα, έτσι όπως έχει αναπτυχθεί μέσα από τους μύθους και τις αναφορές σε αρχαία κείμενα. Ιχνηλατώντας το παρασκήνιο των αρχαίων μύθων της περιοχής και μελετώντας ευρήματα, έργα τέχνης και αρχαιολογικές έρευνες, μοιράστηκαν τους γλυκούς και πλούσιους καρπούς της γνώσης και της σοφίας τους, καταθέτοντας τις προτάσεις που θα προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή του Οροπεδίου.

Η περιοχή του Οροπεδίου Λασιθίου μπορεί να βελτιωθεί και πρέπει να βελτιωθεί σωστά, προκειμένου να τρέφει την παράδοση και τον πολιτιστικό πλούτο που τον διακατέχει, γιατί έτσι υποστηρίζεται η παράδοση, ενώ παράλληλα χτίζεται η συνέχεια...

Βούλα Νεονάκη

Σχόλια