Ειδήσεις

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο μετά τα capital controls

Έχουν περάσει πέντε βδομάδα από την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων, που συνοδεύτηκαν από το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σήμερα, το Χρηματιστήριο ανοίγει ξανά τις πύλες του για διαπραγμάτευση μετοχών, με τις προβλέψεις να μιλάνε για σημαντική πτώση του γενικού δείκτη.

Παρότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το Χρηματιστήριο, παρότι πολλοί από τους ελέγχους κεφαλαίων παραμένουν, η συνεδρίαση αναμένεται εξαιρετικά... "δύσκολη".

Το άνοιγμα της συνεδρίασης επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για μεγάλη πτώση, αφού ξεκίνησε με -22% στο γενικό δείκτη, ωστόσο στη συνέχεια της συνεδρίασης και αφού καταλάγιασε ο αρχικός πανικός, η συνεδρίαση σταθεροποιήθηκε κάπως και λίγο πριν τη μία οι απώλειες είχαν περιοριστεί στο 17%. Στη συνέχεια και μετά από κάποια σκαμπανεβάσματα, η πτώση περιορίστηκε ακόμη λίγο, κάτω από 16% λίγο πριν τις 4. Βεβαίως ανεξαρτήτως που θα βρεθεί σήμερα το Χρηματιστήριο, αναμένεται οι συνεδριάσεις των επόμενων 3-4 ημερών να "δώσουν τον τόνο", αφού η σημερινή αναμενόταν δραματικά πτωτική, έτσι κι αλλιώς...

Ο Guardian, σε κεντρικό του άρθρο, σημειώνει πως αναμένεται μια «ταραχώδης συνεδρίαση» στο ελληνικό Χρηματιστήριο έπειτα από πέντε εβδομάδες σιγής του. Καίτοι η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης των ελληνικών μετοχών είναι το τελευταίο βήμα προς την οικονομική ομαλότητα, εντούτοις οι φόβοι για το πώς θα αντιδράσουν οι επενδυτές αυξάνονται κατακόρυφα.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει το δεδομένο της συμφωνίας και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο στήριξης, η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και της αγοράς έχει τρωθεί σε σημαντικό βαθμό. Η αντανάκλαση αυτού του αρνητικού κλίματος αναμένεται να αποτυπωθεί στο ταμπλό των συναλλαγών με πολλές ρευστοποιήσεις.

Ο Τάκης Ζαμάνης της Beta Securities βλέπει ελαχιστότατες πιθανότητες να υπάρξουν ανοδικές τάσεις στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ενώ άλλοι traders βλέπουν μια μείωση της τάξης του 20%. Από την άλλη, υπάρχει και ένα επιπλέον επιβαρυντικό σημείο για τη σημερινή συνεδρίαση και έχει να κάνει με τις καθοδικές τάσεις που παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές όπου εμφανίζονται αρκετές ρευστοποιήσεις λόγω της ανησυχίας για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα.

Πάντα σύμφωνα με τους αναλυτές που αναφέρει ο Guardian, οι μετοχές που αναμένεται να δεχθούν ισχυρότερη πίεση είναι αυτές των τραπεζών που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την επιβολή των capital controls με αποτέλεσμα να χρειάζονται άμεσα ανακεφαλαιοποίηση.

Ανάλογο είναι και το ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC που κάνει λόγο για «βαριές και αναμενόμενες απώλειες των ελληνικών μετοχών στη συνεδρίαση της Δευτέρας». Πάντως, προσθέτει, ακόμη και έτσι, το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο ανοίγει ξανά, είναι ένα θετικό βήμα προς την κανονικότητα την οποία η χώρα είχε απολέσει πριν από λίγες εβδομάδες. Και στο ρεπορτάζ του CNBC γίνεται λόγος για προβλεπόμενη πτώση της τάξης του 20%, αλλά και για απώλειες που θα έχουν να κάνουν και με την... ασιατική επιρροή που στην παρούσα φάση είναι αρνητική.

Σχόλια