Ειδήσεις

Η Κρήτη αποχαιρέτησε τον Μιλτιάδη Καράτζη

Σε κλίμα συγκίνησης, χιλιάδες Κρητικοί αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο επιχειρηματία Μιλτιάδη Καράτζη που άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ του Σαββάτου.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο, οικογένεια, συγγενείς και χιλιάδες φίλοι και γνωστοί, αλλά και άνθρωποι που τον γνώριζαν μόνο εκ του μακρόθεν, έσπευσαν να απευθύνουν το τελευταίο σε έναν άνθρωπο που προσέφερε πολλά στον τόπο του και ήταν συμπαθείς σε όλους.  

Αλλά και από το σπίτι της οικογένειας Καράτζη στις Βασιλειές πέρασαν εκατοντάδες άνθρωποι, για να εκφράσουν τα συλληπητήρια τους στην οικογένεια.

Ο Μιλτιάδης Καράτζης, ένας από τους σημαντικότερους αλλά και πιο αγαπητούς επιχειρηματίες της Κρήτης  τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών, φεύγοντας ξαφνικά για το μεγάλο ταξίδι.

Ο γνωστός επιχειρηματίας μαζί με μέλη της οικογένειάς του συμμετείχε σε εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο στις Καλύβες Χανίων. Ξαφνικά και ενώ όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά, ο Μιλτιάδης Καράτζης αισθάνθηκε έντονη δυσφορία. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι πάντες και έγινε μια αγωνιώδης προσπάθεια μεταφοράς του σε νοσοκομείο.

Ο επιχειρηματίας, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Κλινική Γαβριλάκη στα Χανιά. Εκεί οι γιατροί προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να ανανήψει, ωστόσο περιορίστηκαν να διαπιστώσουν απλά το θάνατό του.

Ο χαμός του Μιλτιάδη Καράτζη βύθισε στο πένθος την οικογένειά του, αλλά και τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με αυτόν, τους εργαζόμενούς του, όλους όσοι τον γνώριζαν. Ήταν ένας άνθρωπος σπάνιου χαρακτήρα, αγαπητός σε όλους, που αγαπούσε τον τόπο του και φρόντιζε τους ανθρώπους του. Είχε ξεκινήσει "από τα χαμηλά" και είχε φτάσει πολύ ψηλά, με κύριο εργαλείο το κοφτερό του μυαλό και την αποφασιστικότητά του.

Η σορός του μεταφέρθηκε χθες το απόγευμα στο σπίτι του στις Βασιλειές και η κηδεία του θα γίνει σήμερα στο Ηράκλειο. Η εξόδιος ακολουθία θα ψάλει σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στο Ηράκλειο.

Ο πρωτοπόρος επιχειρηματίας

Ο Μιλτιάδης Καράτζης γεννήθηκε το 1936 στο Μελιδοχώρι Μονοφατσίου. Παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας κτηνοτρόφων, αναζήτησε από νωρίς μια διέξοδο στη ζωή του, αφού η περιουσία της οικογένειας μοιράστηκε στα 12 αδέρφια. Το 1954 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ηρακλείου και στη συνέχεια πήγε στο Πανεπιστήμιο στη Βιένη Αυστρίας για σπουδές, παρότι δε γνώριζε τη γλώσσα. Ωστόσο έμαθε πολύ γρήγορα Γερμανικά και άρχισε να σπουδάζει Οικονομικά.

Παράλληλα με τις σπουδές εργαζόταν ως πωλητής και στη συνέχεια ως γενικός διευθυντής της αυστριακής εταιρείας KKS, με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ειδών συσκευασίας για τις αλλαντοβιομηχανίες.

Το έτος 1969 δημιουργεί στην Αυστρία δική του εταιρεία με την επωνυμία Μ. KARATZIS & Co., με αντικείμενο την κατασκευή υλικών συσκευασίας για την αλλαντοποιία. Το 1973 πουλάει την εταιρεία του στην Αυστρία και επιστρέφει στην Ελλάδα, ιδρύοντας στη γενέτειρά του εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών δικτύων συσκευασίας κρεάτων-αλλαντικών και φυτωρίων.

Ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης στο ΧΑΑ εταιρείας «Καράτζης Α.Ε.», στην οποία ανήκουν τρεις βιομηχανικές μονάδες στο Ηράκλειο Κρήτης και μία στη Λάρισα, που παράγουν εξειδικευμένα υλικά συσκευασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η «Καράτζης Α.Ε.» έχει θυγατρικές στη Γερμανία, με την επωνυμία MESHPACK GmbH, στις ΗΠΑ με την επωνυμία KARATZIS USA LLC, στην Ισπανία με την επωνυμία CROPPY SOLUTIONS και στην Ελλάδα με την επωνυμία ΣΤΕΛΑ ΠΟΛΑΡΙΣ ΚΡΕΤΑ Α.Ε.

Η εταιρεία έχει επίσης στην ιδιοκτησία της μια ξενοδοχειακή μονάδα Α' κατηγορίας 1.200 κλινών με την επωνυμία "Νana Beach", που βρίσκεται στη θέση Δράπανος Χερσονήσου. Η «Καράτζης Α.Ε.» απασχολεί περίπου 800 άτομα. Εξάγει τα προϊόντα της κατά 95% σε ολόκληρο τον κόσμο και ελέγχει το 20-30% της παγκόσμιας αγοράς.

O Μιλτιάδης Καράτζης διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΒΑ την περίοδο 1989-1993 και μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου. Επίσης μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Κλωστοϋφαντουργικών Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και άλλων τοπικών και κλαδικών επαγγελματικών φορέων. Από το Μάρτιο του 2005 ήταν επίτιμος πρόξενος της Δημοκρατίας της Κορέας για την Κρήτη.

Συλλυπητήρια τοπικών φορέων και αρχών

Κώστας Μαμουλάκης, δήμαρχος Μαλεβιζίου

Τα θερμά του συλλυπητήρια απέστειλε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κ. Μαμουλάκης για το χαμό του μεγάλου επιχειρηματία Μιλτιάδη Καράτζη.

Όπως αναφέρει, «με βαθύτατη οδύνη, πληροφορήθηκα τον χαμό του αγαπημένου φίλου και παλιού συνεργάτη, Μιλτιάδη Καράτζη.

Ενός άριστου οικογενειάρχη, διορατικού επιχειρηματία, ενός ανθρώπου πρόθυμου να βοηθήσει και να συμβάλει στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας, ο οποίος ξεκίνησε από το μηδέν και με ήθος, θέληση και αποφασιστικότητα, κατάφερε να χτίσει μια αυτοκρατορία και να κάνει γνωστή την Κρήτη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην οικογένεια και στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Γιάννης Μαστοράκης, δήμαρχος Χερσονήσου

«Πλήγμα για τον τόπο» της Κρήτης χαρακτηρίζει τον θλιβερό χαμό του σπουδαίου επιχειρηματία Μιλτιάδη Καράτζη, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, «η είδηση του θανάτου του συντοπίτη μας Μιλτιάδη Καράτζη μας θλίβει ιδιαιτέρως και αποτελεί πλήγμα για τον τόπο.

Ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος, εργατικός και αυτοδημιούργητος, πρότυπο επιχειρηματία και οικογενειάρχη.

Με ήθος και με διάθεση προσφοράς, αποδείκνυε έμπρακτα την αγάπη του για τον τόπο και τους ανθρώπους.

Στην οικογένεια του εκλιπόντος εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για τη μεγάλη απώλεια».

Επιμελητήριο Ηρακλείου

Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του σπουδαίου επιχειρηματία Μιλτιάδη Καράτζη, εξέφρασε το Επιμελητήριο Ηρακλείου με ψήφισμα, που προέβη.

Όπως ανακοινώθηκε:

Με το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μιλτιάδη Καράτζη, εξαίρετου επιχειρηματία του Νομού Ηρακλείου, συνήλθε εκτάκτως  το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφάσισε τα παρακάτω:

-Να εκπροσωπηθεί το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου στην εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος

-Να διαβιβαστούν τα συλλυπητήρια του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου στην οικογένειά του

-Να διατεθεί το ποσό των 150 € στη μνήμη του αντί στεφάνου για φιλανθρωπικούς σκοπούς

-Να  επιδοθεί  στην οικογένειά του το παρόν ψήφισμα

Επιμελητήριο Ηρακλείου

Ο Πρόεδρος

Μανώλης Αλιφιεράκης

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του αείμνηστου Μιλτιάδη Καράτζη απέστειλε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Ηρακλείου.

«Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου (ΕΑΥΝΗ) εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στους οικείους του, για την απώλεια του αγαπημένου προσώπου σε όλους Μιλτιάδη Καράτζη. Αιωνία η μνήμη του.

Εκ του Δ.Σ. της Ε.Α.Υ.Ν.Η.

Ο Πρόεδρος: Πικράκης Γεώργιος

Ο Γεν.Γραμματέας: Λαγουδάκης Εμμανουήλ»

ΠΑΣΑ Ηροδότου

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεγάλου επιχειρηματία Μιλτιάδη Καράτζη απέστειλε η διοίκηση του Ποδοσφαιρικού Αθλητικού Συλλόγου Αλικαρνασσού (ΠΑΣΑ) Ηροδότου, για το χαμό του αείμνηστου και «ανθρώπου πρότυπο για όλους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

«Η διοίκηση και σύσσωμη η οικογένεια του Π.Α.Σ.Α Ηροδοτου εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια Καράτζη, για το χαμό του Μιλτιάδη Καράτζη.

Ενός εξαιρετικού ανθρώπου, ενός μεγάλου επιχειρηματία και ενός ανθρώπου πρότυπο για όλους.

Στη νεκρώσιμο ακολουθία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά, θα παρευρεθεί αντιπροσωπεία της διοίκησης του Ηροδοτου, ενώ αντί στεφάνου θα δοθεί χρηματικό ποσό σε ίδρυμα της πόλης μας.

Μιλτιάδη, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Καλό Παράδεισο...»

«Ηράκλεια Πρωτοβουλία»

Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος Μιλτιάδη Καράτζη, απηύθυνε η «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» με σχετική ανακοίνωσή της.

«Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία συμμετέχει στο πένθος για την απώλεια του Μιλτιάδη Καράτζη, ανθρώπου εξαιρετικά δημιουργικού, που συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου και πορεύθηκε με ήθος, ευγένεια και αγάπη σ' όλη του τη ζωή.  

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος».

Σχόλια