Ειδήσεις

Κατασχέσεις... αλα Γαλλικά, για τους φοροδιαφεύγοντες

Τα "κρυφά" εισοδήματα που έχουν... εγκαταλείψει την χώρα, έχουν γίνει αντικείμενο συζητήσεων εδώ και πολλά χρόνια, δίχως να γίνει επί του πρακτέου οτιδήποτε για να φορολογηθούν ή να "επαναπατρισθούν".

Το τελευταίο σχέδιο που είχε εξεταστεί ήταν αυτό του Γιάνη Βαρουφάκη, που προέβλεπε την επιβολή φόρου 15% - 30% για όσους αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα αδήλωτα εισοδήματα που βρίσκονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Ωστόσο η κυβέρνηση σήμερα στρέφεται... σε διαφορετική κατεύθυνση. Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το "γαλλικό μοντέλο" σε αυτές τις υποθέσεις, το οποίο μοντέλο είναι "του μαστιγίου" και όχι "του καρότου".

 Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Ημερησία", το σχέδιο αυτό, θα δανειστεί χαρακτηριστικά του μοντέλου που εφαρμόζεται στη Γαλλία, το οποίο προβλέπει υπέρογκους φόρους και βαριά πρόστιμα για όσους δεν αποκαλύπτουν στις φορολογικές αρχές τους λογαριασμούς που έχουν στο εξωτερικό και οι καταθέσεις τους δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους. Μάλιστα με τις ποινές που επιβάλλονται μπορεί να κατασχεθεί έως και το 100% κάθε ποσού που εντοπίζεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές και δεν δικαιολογούνται από εισοδήματα νόμιμα αποκτηθέντα.

Επαφές στη Γαλλία

Πρόσφατα επισκέφθηκαν την πόλη του Φωτός ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαΐδου, προκειμένου να ενημερωθούν για το γαλλικό σύστημα γνωστοποίησης καταθέσεων στο εξωτερικό.

 Η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε από τα αρμόδια στελέχη του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών διεξοδικά για τις μεθόδους ελέγχου και συμμόρφωσης που εφαρμόζουν οι γαλλικές φορολογικές αρχές, οι οποίες θεωρούνται από τις αποτελεσματικότερες διεθνώς. Η επίσκεψη αυτή προσέφερε σημαντική τεχνογνωσία στην κυβέρνηση, που σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου εντοπισμού και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, ξεκινώντας από την αποκάλυψη καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό.

Τι προβλέπει

Το νέο σύστημα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα προβλέπει την υποχρεωτική δήλωση των τραπεζικών καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Δηλαδή θα δηλώνονται αναλυτικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα ποσά των καταθέσεων. Όσοι δεν το πράξουν θα βρίσκονται αντιμέτωποι με δρακόντειες ποινές.

Με βάση το γαλλικό σύστημα, εάν η εφορία τους ανακαλύψει, οι κίνδυνοι για τους καταθέτες είναι τεράστιοι. Κινδυνεύουν κυρίως από την επιβολή πρόσθετου φόρου εισοδήματος τον οποίο οι φορολογικές αρχές μπορούν όμως να τον επιβάλουν και αναδρομικά, για τα έτη που δεν έχουν παραγραφεί.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το γαλλικό μοντέλο:

• Επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα 1.500 ευρώ για κάθε λογαριασμό που δεν έχει δηλωθεί.

• Για πολύ μεγάλες αδήλωτες τραπεζικές κατασχέσεις, το αυτοτελές πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως και το 5% της καταθέσεως, δηλαδή για μια αδήλωτη κατάθεση 1.000.000 ευρώ το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τις 50.000 ευρώ.

• Οι τόκοι και τα μερίσματα στο εξωτερικό, φορολογούνται με φόρο εισοδήματος και αναδρομικά αν δεν είχαν δηλωθεί, σύμφωνα με το κλιμάκιο του φορολογούμενου στη χώρα του (έως 40% ή 45% ανάλογα με το τι ίσχυε κάθε χρονιά στη χώρα μας) εκτός αν έχουν ήδη φορολογηθεί κανονικά στη χώρα που τηρούνται. Στη Γαλλία τα ποσά των οποίων ο φορολογούμενος δεν μπορεί να αποδείξει την προέλευση, μπορούν να φορολογηθούν με έως και 60%.

• Το ποσό των αδήλωτων καταθέσεων επί του οποίου επιβάλλεται φόρος, προσαυξάνεται κατά 25%. Αν δηλαδή κάποιος έχει μια αδήλωτη κατάθεση 100.000 ευρώ τότε θα επιβληθεί φόρος στις 125.000 ευρώ αφού προβλέπεται προσαύξηση 25%.

• Οι φορολογικές κυρώσεις και τα πρόστιμα στη Γαλλία κυμαίνονται από 40% - 80% του ποσού του φόρου. Δηλαδή αν κάποιος πιαστεί πχ για 100.000 ευρώ και του υπολογιστεί φόρος 40% για εισόδημα 125.000 ευρώ, τότε θα πληρώσει μεν 60.000 ευρώ αλλά και επιπλέον 24.000-48.000 ευρώ σε πρόστιμα, δηλαδή ουσιαστικά τα 100.000 ευρώ κατάσχονται.

• Στα αδήλωτα ποσά αυτά θα προστεθούν και τόκοι υπερημερίας αναδρομικά, που στην Γαλλία ανέρχονται σε 4,8% ετησίως.

• Η φορολογική διοίκηση μπορεί να ασκήσει και ποινική δίωξη, αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεργάσιμος με τις ελεγκτικές αρχές.

Τα ποσά των φορο-προστίμων είναι τα ανώτατα που μπορεί να επιβληθούν και σε περίπτωση που ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος ο φορολογούμενος μπορεί να τα διαπραγματευτεί. Η διαπραγμάτευση είναι δυνατή κατά τη διάρκεια ελέγχου, αλλά δεν υπάρχει ενιαίος κανόνας για εκπτώσεις και όλα κρίνονται κατά περίπτωση. Γενικά πάντως, πέφτουν «στα μαλακά» όσοι... δηλώσουν οικειοθελώς τις περιουσίες τους, χωρίς να μεσολαβήσουν καταγγελίες, διασταυρώσεις ή άλλου είδους πληροφορίες και διαδικασίες εκ μέρους της φορολογικής αρχής.

Επίσης ο ελεγχόμενος μπορεί να αντικρούσει το τεκμήριο εισοδήματος, αν επικαλεστεί πραγματικά γεγονότα που δείχνουν ότι για τα ποσά αυτά έχει φορολογηθεί νόμιμα, στη χώρα του ή στο εξωτερικό.

Σχόλια