Ειδήσεις

Ανήσυχοι οι παραγωγοί τσικουδιάς για τα νέα μέτρα

Προβληματισμένοι είναι οι παραδοσιακοί αποσταγματοποιοί της Κρήτης καθώς η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα οδηγήσει σε σοβαρές διαφοροποιήσεις στην διάθεση του προϊόντος τους, δηλαδή της τσικουδιάς.

Μάλιστα οι αποσταγματοποιοί συγκάλεσαν σχετική σύχκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ε.Α.Σ.Η, παρουσία του νομικού συμβούλου του Συλλόγου και των βουλευτών του νομού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν οι επιπτώσεις των συστάσεων του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων η κατάργηση διακίνησης χύμα τσικουδιάς/τσίπουρου, στην επιβίωση των παραδοσιακών αποσταγματοποιών. Επίσης ακούστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις,  όπως για παράδειγμα η διεύρυνση παραγωγής και η ταυτοποίηση του τελικού προϊόντος, για την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, που κατά κοινή ομολογία, έχουν αποτύχει οι εκάστοτε κυβερνήσεις να διαχειριστούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και τα έσοδα του κράτους.  

Ο Γ.Μακαρώνας

Θετικά ανταποκρίθηκε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Γρηγόρης Μακαρώνας, στη σύσκεψη που συγκάλεσε χθες ο Σύλλογος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Ηρακλείου, με αφορμή τη δέσμευση της κυβέρνησης για την 2η εργαλειοθήκη ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, η οποία θέτει σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα του κλάδου.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μακαρώνας αναφέρθηκε στις διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την λήψη μέτρων σχετικά με τα παραδοσιακά αποστάγματα, ενώ συμφώνησε στην ανάγκη συνάντησης με τον αρμόδιο για θέματα ανταγωνισμού Υπουργό κ. Σταθάκη, προκειμένου να μην διακοπεί η παραδοσιακή αυτή οικονομική δραστηριότητα, που συμπληρώνει το γεωργικό εισόδημα και απασχολεί σταθερά το ντόπιο δυναμικό.

Σχόλια