Ειδήσεις

Η ΕΚΤ θα "μπρατσάρει" τις τράπεζες μόλις υπογραφεί η συμφωνία

Η ομαλοποίηση της κατάστασης στην οικονομία της Ελλάδας, που θα σηματοδοτηθεί από την υπογραφή του νέου μνημονίου, θα δώσει το "πράσινο φως" στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να χορηγήσει ξανά φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αποκαθιστώντας την κανονικότητα.

Τη δική της αναγκαία βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες, άρα και προς την ελληνική οικονομία, ετοιμάζεται να προσφέρει η ΕΚΤ αμέσως μετά τη συμφωνία του τρίτου πακέτου στήριξης.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή της Κυριακής», η Φρανκφούρτη εκπονεί σχέδιο άμεσης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, με την προϋπόθεση ότι θα έχει επέλθει συμφωνία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό των ευρωπαϊκών Αρχών, εφόσον υπερψηφισθεί το νέο μνημόνιο, ο μηχανισμός στήριξης ESM θα παράσχει εγγυήσεις ύψους 10 δισεκ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω ειδικού λογαριασμού.

Οι εν λόγω εγγυήσεις θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να αντικαταστήσει την υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών από τον μηχανισμό ELA με κανονική χρηματοδότηση, η οποία είναι σαφώς φθηνότερη, καθώς έχει επιτόκιο 0,05%, έναντι του περίπου 1,55% που φέρει ο ELA.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στην ΚτΚ, μια ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ θα οδηγούσε σε σημαντική ομαλοποίηση των συνθηκών στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενώ παράλληλα θα τεθούν οι βάσεις για την ουσιαστική χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.

Σχόλια