Ειδήσεις

"Έφυγε" ο σπουδαίος επιχειρηματίας Μιλτιάδης Καράτζης

Ένας από τους σημαντικότερους αλλά και πιο αγαπητούς επιχειρηματίες της Κρήτης, εγκατέλειψε  τα εγκώσμια, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Μιλτιάδης Καράτζης χθες τη νύχτα άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 79 ετών, φεύγοντας ξαφνικά για το μεγάλο ταξίδι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γνωστός επιχειρηματίες μαζί με μέλη της οικογένειας του, συμμετείχε σε εκδήλωση σε γνωστό ξενοδοχείο στις Καλύβες Χανίων.

Ξαφνικά και ενώ όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά, ο Μιλτιάδης Καράτζης αισθάνθηκε έντονη δυσφορία. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι πάντες και έγινε μια αγωνιώδης προσπάθεια μεταφοράς του σε νοσοκομείο.

Ο   επιχειρηματίας, έχοντας χάσει τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Κλινική Γαβριλάκη στα Χανιά. Εκεί οι γιατροί προσπάθησα να τον βοηθήσουν να ανανήψει, ωστόσο περιορίστηκαν να διαπιστώσουν απλά τον θάνατο του.

Ο χαμος του Μιλτιάδη Καράτζη βύθισε στο πένθος την οικογένεια του, αλλά και τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν με αυτόν, τους εργαζόμενους  του, όλους όσοι τον γνώριζαν.  Ήταν ένας άνθρωπος σπάνιου χαρακτήρα, αγαπητός σε όλους, που αγαπούσε τον τόπο του και φρόντιζε τους ανθρώπους του. Είχε ξεκινήσει "από τα χαμηλά" και είχε φθάσει πολύ ψηλά, με κύριο εργαλείο το κοφτερό του μυαλό και την αποφασιστικότητα του.

Η σορός του, θα μεταφερθεί σήμερα το απόγευμα στο σπίτι του στις Βασιλειές και η κηδεία του θα γίνει αύριο στο Ηράκλειο.

Ο Πρωτοπόρος επιχειρηματίας

Ο Μιλτιάδης Καράτζης  γεννήθηκε το 1936 στο Μελιδοχώρι Μονοφατσίου. Παιδί μιας πολύτεκνης οικογένειας κτηνοτρόφων, αναζήτησε από νωρίς μια διέξοδο στη ζωή του, αφού η περιουσία της οικογένειας μοιράστηκε στα 12 αδέρφια . Το 1954 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Ηρακλείου και στην συνέχεια πήγε στο πανεπιστήμιο στην Βιέννη Αυστρίας για σπουδές, παρότι δε γνώριζε τη γλώσσα. Ωστόσο έμαθε πολύ γρήγορα γερμανικά και άρχισε να σπουδάζει οικονομικά. Παράλληλα με τις σπουδές εργαζόταν ως πωλητής και στην συνέχεια ως Γενικός Διευθυντής της Αυστριακής εταιρίας ΚΚS, με αντικείμενο την παραγωγή και εμπορία ειδών συσκευασίας για τις αλλαντοβιομηχανίες.

Το έτος 1969 δημιουργεί στην Αυστρία δική του εταιρία με την επωνυμία M. KARATZIS & Co. με αντικείμενο την κατασκευή υλικών συσκευασίας για την αλλαντοποιεία.

Το 1973 πουλάει την εταιρία του στην Αυστρία και επιστρέφει στην Ελλάδα ιδρύοντας στην γενέτειρά του εργοστάσιο παραγωγής ελαστικών δικτύων συσκευασίας κρεάτων - αλλαντικών και φυτωρίων.

Ήταν Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης στο Χ.Α.Α. εταιρείας ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε. στην οποία ανήκουν τρεις βιομηχανικές μονάδες στο Ηράκλειο Κρήτης και μια στην Λάρισα, που παράγουν εξειδικευμένα υλικά συσκευασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Η Καράτζη Α.Ε. έχει θυγατρικές στην Γερμανία, με την επωνυμία ΜΕSHPACK GmbH, στις ΗΠΑ με την επωνυμία KARATZIS USA LLC, στην Ισπανία με την επωνυμία CROPPY SOLUTIONS και στην Ελλάδα με την επωνυμία ΣΤΕΛΑ ΠΟΛΑΡΙΣ ΚΡΕΤΑ Α.Ε.

Η εταιρεία έχει επίσης στην ιδιοκτησία της μια ξενοδοχειακή μονάδα Α' κατηγορίας 1200 κλινών με την επωνυμία "ΝΑΝΑ BEACH" που ευρίσκεται στην θέση Δράπανος Χερσονήσου.

Η ΚΑΡΑΤΖΗ Α.Ε.  απασχολεί περίπου 800 άτομα. Εξάγει τα προϊόντα της κατά 95% σε ολόκληρο τον κόσμο και ελέγχει το 20 - 30 % της παγκόσμιας αγοράς.

Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της ΕΤΒΑ την περίοδο 1989 - 1993 και μέλος του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου. Επίσης μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Κλωστοϋφαντουργικών Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και άλλων τοπικών και κλαδικών επαγγελματικών φορέων.

Από τον Μάρτιο του 2005 ήταν επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κορέας για την Κρήτη.

Ανακοίνωση της Καράτζη ΑΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Καράτζη ΑΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για την απροσδόκητη απώλεια του Προέδρου του και ιδρυτή του Ομίλου κυρίου Μιλτιάδη Καράτζη.

Γεννημένος το 1936 στο Μελιδοχώρι Μονοφατσίου Ηρακλείου, ο Μιλτιάδης Καράτζης ακολούθησε μια λαμπρή επιχειρηματική πορεία δημιουργώντας από το μηδέν έναν Όμιλο, ο οποίος είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα του, με 5 βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα και τη Γερμανία και εμπορική παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες. Έναν Όμιλο, ο οποίος εκτός από την βιομηχανική δραστηριότητα, έχει επιτυχημένα εξαπλωθεί στον τουριστικό κλάδο καθώς και στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Άνθρωπος με ειλικρινές και προοδευτικό όραμα, ο Μιλτιάδης Καράτζης ξεχώρισε για την μεγάλη του αγάπη για την Κρήτη, στηρίζοντας έμπρακτα τον τόπο του σε κάθε στιγμή της ζωής του. Από την αταλάντευτη επιλογή του να ορίσει ως έδρα των επιχειρήσεων και των εργοστασίων του την Κρήτη μέχρι την ακούραστη βοήθεια που προσέφερε απλόχερα επί 4 δεκαετίες ο Μιλτιάδης Καράτζης δήλωνε πάντοτε "παρών" για τους συντοπίτες του, στηρίζοντας διακριτικά αλλά σταθερά, με ευγένεια και πάνω από όλα με ανιδιοτέλεια.

Διατέλεσε μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Κλωστοϋφαντουργικών Βιομηχανιών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών Συσκευασίας καθώς και λοιπών κλαδικών φορέων. Μεταξύ άλλων συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της ΕΤΒΑ και του Λιμενικού Ταμείου Ηρακλείου, ενώ από το 2005 ήταν επίτιμος Πρόξενος της Δημοκρατίας της Κορέας για την Κρήτη.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Τα γραφεία της Καράτζη ΑΕ θα παραμείνουν κλειστά σε ένδειξη πένθους τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Βασιλειών

Τα συλληπητήρια του για το θάνατο του Μ.Καράτζη εκφράζει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλειών, που εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλειών συνεδρίασε έκτακτα στις 2-8-2015 και ομόφωνα αποφάσισε:

1. Να εκφράσει  θερμά συλλυπητήρια  στην οικογένεια και τους οικείους του Μιλτιάδη Καράτζη του για τον ξαφνικό θάνατο του.

2. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στη νεκρώσιμη ακολουθία του εκλιπόντος.

3. Να προσφέρει στεφάνι για τη μνήμη του Μ.Καράτζη

ΣΥΛΛΗΠΗΤHΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ  ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΑΣΙΛΕΙΩΝ

Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη  και θλίψη για την απώλεια του Μιλτιάδη Καράτζη και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Χάσαμε έναν εξαίρετο και επιφανή συμπολίτη μας με πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική δράση και ανεκτίμητη προσφορά στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου μας.

                                                                                                            Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 Η  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                                                  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  Μ. Ανδριανάκη                                                                                  Γ. Μπαγιουρούκη"

Σχόλια