Ειδήσεις

Μεσοβεντέμα φέτος στο λάδι

Στην πράξη φαίνονται σε επίπεδο Κρήτης οι ευοίωνες προοπτικές στον τομέα του ελαιολάδου, που ανάδειξε χθες με το πρωτοσέλιδο θέμα της η "Ν.Κ.", καθώς ήδη διαπιστώνονται ανοδικές τάσεις για τις τιμές παραγωγού του προϊόντος.

Η "Ν. Κρήτη" σήμερα συνεχίζει το ρεπορτάζ, αναδεικνύοντας τα επίπεδα των τιμών στο νησί μας, αλλά και καταγράφοντας επίσης ενδιαφέρουσες απόψεις για το σήμερα και το αύριο του χρυσοφόρου προϊόντος.

Η παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, ευνοεί την άνοδο των τιμών παραγωγού και βάζει και τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερες τιμές κατά την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία. Στις δύο μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, με την Ελλάδα να είναι στην τρίτη θέση, υπάρχει φέτος μεγάλη μείωση στο παραγόμενο ελαιόλαδο, επειδή στη μεν πρώτη τα δέντρα καταστρέφονται από το βακτήριο Xylella στην Απουλία, στη δε δεύτερη περίπτωση η μείωση της παραγωγής οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία που πλήττει φέτος την κοιλάδα της Ανδαλουσίας.

Έτσι, οι μόνες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης που δεν έχουν τέτοια προβλήματα και αναμένεται να έχουν λάδι και του χρόνου, σε επίπεδα που μπορεί να είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, αλλά όχι σε μεγάλα ποσοστά μείωσης, είναι οι περιοχές της Ελλάδας. Και από αυτές, οι πιο ισχυρές θεωρούνται της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Κούρσα τιμών

Η κατάσταση αυτή, όπως γράφαμε και χθες, επηρεάζει τον τομέα του ελαιολάδου προκαλώντας ήδη μια κούρσα τιμών προς τα πάνω, τόσο στην Ισπανία και την Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, με τις τιμές παραγωγού που ισχύουν για μια σειρά συνεταιριστικών οργανώσεων και ιδιωτών, δείχνουν μια τάση από σταθερή έως ανοδική.

Η τελευταία καταγραφή των τιμών έγινε στις 28 Ιουλίου. Και εμφανίζονται διακυμάνσεις από 3 έως και 3,60 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών. Εκτός από αυτές που δεν αγοράζουν σύμφωνα με την απάντηση που έχουν δώσει προς το ΣΕΔΗΚ, υπάρχουν μόνο αυξήσεις ή σταθερές τιμές σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή των τιμών.

Έτσι, για παράδειγμα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων αγοράζει στα 3,25 ευρώ το κιλό μετρητοίς, όταν στην προηγούμενη δειγματοληψία στις 21 Ιουλίου είχε απαντήσει ότι δεν αγοράζει. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σελίνου 3,25 από 3,15, επίσης μετρητοίς.

Ο Νίκος Αεράκης από τη Σητεία, που απαντούσε ότι δεν αγόραζε, τώρα αγοράζει μετρητοίς 3,60 ευρώ το κιλό.

Οι ΕΑΣ Ρεθύμνου και Ηρακλείου απαντούν πως δεν αγοράζουν, ενώ στα 3 ευρώ αγοράζει λάδι η ΕΑΣ Πεζών, από ελαιοτριβεία και άλλους συνεταιρισμούς.

Αυξήσεις υπάρχουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ πολύ πιο μεγάλες είναι οι αυξήσεις των τιμών στην Ιταλία και την Ισπανία.

«Χρονιά μεσοβεντέμας»

«Δε θα έχουμε λάδι όπως πέρυσι. Αλλά περιμένουμε μια χρονιά με μεσοβεντέμα», είναι οι πρώτες εκτιμήσεις που έχει αποκομίσει ο διευθυντής του Χημείου του Τυποποιητηρίου Ελαιολάδου της ΕΑΣ Ηρακλείου στη Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου Μανόλης Μιχελινάκης. Για τα προβλήματα της δακοπροσβολής, ο ίδιος μας είπε ότι οι ζέστες των τελευταίων ημερών πρέπει να έχουν καθηλώσει το δάκο, αλλά αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσο έγιναν σωστές ενέργειες δακοκτονίας μέχρι τώρα.

Για την πορεία των τιμών, ο Μανόλης Μιχελινάκης λέει: «Το πρόβλημα δεν είναι πότε θα πάει κακά η Ισπανία για να πάρουμε τιμές εμείς. Το πρόβλημά μας είναι ότι πρέπει να το τυποποιήσουμε και να βρούμε αγορές να το δώσουμε. Αλλιώς, εάν δίνουμε το 70% χύμα και πρέπει να γίνει καταστροφή στις άλλες χώρες για να το πουλήσουμε εμείς, είναι ένα θέμα».

Στο μεταξύ, και εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, ο διευθυντής Χημείου του Τυποποιητηρίου Ελαιολάδου της ΕΑΣΗ τονίζει ότι «το λάδι είναι η ναυαρχίδα των αγροτικών προϊόντων και αυτό έχει αποδειχτεί. Από 'κει και πέρα, πρέπει να στηριχτούμε στον πρωτογενή τομέα για να καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση. Δε φτάνει μόνο ο τουρισμός».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης λέει στην εφημερίδα μας ότι η φετινή παραγωγή δε θα είναι τόση όση φαινόταν μέχρι πριν από λίγο χρονικό διάστημα, όταν είχαμε την ανθοφορία. Όμως σίγουρα ισχύει ότι θα έχουμε μεσοβεντέμα.

«Από άποψη τιμών θα έχουμε μια αρκετά καλή χρονιά», σύμφωνα με τον Γιώργο Τζωρτζάκη, «αρκεί να διασφαλίσουμε ότι θα πάμε ως τη συγκομιδή χωρίς προβλήματα. Κάνοντας καλή δακοκτονία, ούτως ώστε να μην έχουμε καρποπτώσεις και να έχουμε καλά ελαιόλαδα την περίοδο της συγκομιδής, και από 'κει και πέρα ο παραγωγός θα πρέπει κάνει μια καλή διαχείριση του προϊόντος. Να προχωρήσουμε στις δημοπρασίες, όπως έγινε και φέτος σε αρκετές περιπτώσεις. Μόνο έτσι θα απολαύσει ο παραγωγός μια πολύ καλή τιμή».

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΝΤΟΜΟΥ

Δεν πτοείται ο δάκος από τις υποσχέσεις

Δεν πτοείται ο δάκος από τις υποσχέσεις και συνεχίζει κανονικά το έργο του. Σύμφωνα με τις τελευταίες καταμετρήσεις που έγιναν σε ελαιόδεντρα από την εταιρεία "ΔΑΚΟΦΑΚΑ - Ευρικλής Φιτσάκης", διαφαίνεται ότι το μέλλον της φετινής εσοδείας οδεύει μάλλον προς την καταστροφή. Ενώ οι γυάλινες παγίδες (McPhail) καταμέτρησης του δάκου της ελιάς για διάφορους λόγους δείχνουν ελάχιστη παρουσία δάκου, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν με τις πλέον ενδεδειγμένες μεθόδους δειγματοληψίας από την εταιρεία «ΔΑΚΟΦΑΚΑ - Ευρικλής Φιτσάκης», η εξέλιξη του εντόμου και η ζημιά που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει τις επόμενες ημέρες είναι καταστροφική.

Ανησυχία

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έγιναν στις περιοχές Ροδιά και Τσαγκαράκη Μετόχι ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικά. Στα κορυφαία τμήματα των ελαιοδέντρων η δακοπροσβολή υπερβαίνει το 36,5% και οι έξοδοι του εντόμου το 23%.

Τι σημαίνει αυτό;

Τι επόμενες ημέρες οι ωοτοκίες θα είναι τόσο μεγάλες, που μάλλον θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, με τις πλέον δυσάρεστες συνέπειες για το εθνικό μας προϊόν.

Εξαιτίας του μεγέθους του καρπού και του ότι ο δάκος αυτήν την εποχή έχει βιολογικό κύκλο 22 ημέρες, η ζημία από τις νέες γεννήσεις δε θα είναι ορατή για αρκετές ημέρες, παρά μονό με ανάλυση δείγματος καρπών.

Οι συνθήκες που επικράτησαν αυτήν τη χρόνια συντονίστηκαν με τις πτήσεις του δάκου και επιπλέον του προσέφεραν καλή υποστήριξη (εναλλακτικές πήγες τροφής, υψηλή υγρασία κ.λπ.), ώστε η αρχική γενεά να είναι ιδιαίτερα επιθετική.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα δακοκτονίας έχει αρχίσει σε κάποιες περιοχές και σε κάποιες άλλες δεν έχει καν δημοπρατηθεί. Ακόμη και εκεί που έγιναν κάποιοι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν με καθυστέρηση τουλάχιστον 20-30 ημερών.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια