Ειδήσεις

Αντιμέτωποι με τη φτώχεια και φέτος οι Κρητικοί αμπελουργοί

«Αν η ΚΣΟΣ έχει απλήρωτη ακόμα σταφίδα από πέρυσι, δεν είναι λόγος αυτός να μην κάνουν φέτος σταφίδα οι αμπελουργοί. Εμείς είμαστε εδώ και πληρώνουμε αμέσως», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο γνωστός σταφιδεξαγωγέας Γιάννης Περδικογιάννης, εξηγώντας ότι, ούτως ή άλλως, από φέτος και μετά αλλάζουν τα δεδομένα.

Οι σταφιδοπαραγωγοί που δε θα σταφιδοποιούν θα κινδυνεύσουν από την επόμενη χρονιά να χάσουν την ενίσχυσή τους, ενώ φαίνεται πως θα γίνει και αυστηρότερο το σύστημα των ελέγχων στην παραγωγή της κρητικής τσικουδιάς!

Όπως γράφαμε και προ ημερών, η ΚΣΟΣ ετοιμαζόταν να πουλήσει την περυσινή σταφίδα και ενώ ήταν όλα έτοιμα και επρόκειτο να "φύγει", ξέσπασε η ιστορία με τα capital controls και μπλόκαρε το εμπόρευμα. Αυτό μας είχε πει, συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της ΚΣΟΣ και πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. Το ερώτημα είναι βέβαια πώς είναι δυνατόν να μπαίνουμε σε λίγες μόνο μέρες στην παραγωγική διαδικασία του τρυγητού και η οργάνωση να έχει στις αποθήκες της απούλητη, ακόμα, τη σταφίδα της περυσινής χρονιάς. Και όλη αυτή η κατάσταση, βέβαια, επηρεάζει αρνητικά και τους παραγωγούς, που βρίσκονται φέτος αντιμέτωποι με μειωμένη παραγωγή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της περασμένης χρονιάς και πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη διάρκεια της φετινής περιόδου.

Άλλωστε, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριζε την παραγωγή της ευρωπαϊκής σταφίδας (δηλαδή της ελληνικής), η ΚΣΟΣ θα έβρισκε αγορές και δε θα είχε αυτό το πρόβλημα.

«Εμείς πληρώνουμε»

Κι επειδή, όπως λέει κι ο λαός μας, "κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι", η πλευρά των ιδιωτών εκμεταλλεύεται την κατάσταση αυτή και καλεί τους σταφιδοπαραγωγούς να παράγουν σταφίδα και να τη δώσουν σε αυτούς, ή αν επιθυμούν, για την καλύτερη τιμή που πάντα δίνει η ΚΣΟΣ, να προσκομίσουν και στη συνεταιριστική οργάνωση ένα μέρος της παραγωγής τους.

«Εμείς ό,τι σταφίδες γίνουν θα τις πάρουμε», λέει ο Γιάννης Περδικογιάννης. «Και σε διάστημα μίας εβδομάδας μέσω επιταγών γίνεται η πληρωμή. Από 'κει και πέρα, στην κρίση του κάθε αμπελουργού είναι τι θα κάνει τα σταφύλια του. Αυτό εξαρτάται από το τι θα πάνε στη στοίβα για κρασί, τι θα πάνε για τσικουδιά και δε συμμαζεύεται. Τώρα λένε ότι κυνηγάνε τις τσικουδιές και γενικά φέτος είναι τα πράγματα πιο αυστηρά από τα προηγούμενα χρόνια».

Ως γνωστόν, με βάση τους ισχύοντες κανονισμούς, στα ρακοκάζανα πάνε μόνο στέμφυλα (στράφυλα) από τα οινοποιήσιμα σταφύλια. Ούτε καν από τα σουλτανιά. Τα σουλτανιά προορίζονται μόνο για επιτραπέζια χρήση και για σταφίδα. Βέβαια, ο κόσμος διαχειρίζεται το προϊόν του όπως μπορεί, ανάλογα με τις τιμές και τις συνθήκες, και το γεγονός αυτών των απαγορεύσεων έχει καταγγελθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα από τους αγροτικούς φορείς ως απαράδεκτο, που πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κάντε σταφίδα»

Στο μεταξύ, ο Γιάννης Περδικογιάννης επιμένει σε αυτό που λέει πάντα προς τον κόσμο. «Κάντε σταφίδα». Και ειδικά φέτος, με τα δεδομένα που ισχύουν, εκτιμά ότι η αναγκαιότητα αυτή είναι πλέον μεγαλύτερη. Σε ό,τι αφορά την παραγόμενη ποσότητα, για τους λόγους αυτούς ο ίδιος δεν αμφιβάλλει ότι μπορεί φέτος να ξεπεράσουμε στο νομό Ηρακλείου την περυσινή παραγωγή των 2,5 χιλιάδων τόνων περίπου.

Ωστόσο, αν και για τιμές στη σταφίδα είναι νωρίς ακόμα για να μιλήσει κάποιος, φαίνεται να είναι εφικτές τουλάχιστον οι περυσινές, που κυμάνθηκαν από 1 ευρώ έως 1,30 ευρώ το κιλό ο άσος και το καλό δυάρι από τους ιδιώτες, με την ΚΣΟΣ να τιμολογεί (δεν τις έχει πληρώσει όλες ακόμα) μέχρι και 1,50 ευρώ τη σταφίδα εξαιρετικής ποιότητας.

Σταφίδες... Ινδίας

Από την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Γιάννη Περδικογιάννη, έχουν έρθει στη βόρεια Ελλάδα μεγάλες ποσότητες από κακές για ανθρώπινη χρήση, πλέον, σταφίδες της Ινδίας, για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ρακής, τσίπουρου, σουμάδας και ξιδιού!

«Φέρανε από την Ινδία με 42 λεπτά το κιλό σταφίδες για το σκοπό αυτό. Τα σάκχαρα είναι αυτά που παίρνουν.

Οι δικές μας σταφίδες έχουν από 60 μέχρι 70% σάκχαρα, αυτές και 50% να έχουν τους συμφέρει, γιατί τις φέρνουν σε χαμηλή τιμή. Το σταφύλι έχει σάκχαρα που δεν ξεπερνούν το 25%. Επομένως, καταλαβαίνετε τις διαφορές, όταν παίρνουν τη σταφίδα στα 42 λεπτά το κιλό και παίρνουν το σταφύλι στα 25 λεπτά το κιλό», εξηγεί ο σταφιδεξαγωγέας, που διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τη δημόσια υγεία και ούτε θεωρεί και ο ίδιος ότι θα έρθει κάποια ποσότητα από αυτές τις σταφίδες στην Κρήτη.

Κίνδυνος επιδοτήσεων

«Από του χρόνου αλλάζουν και πάλι τα δεδομένα. Όποιος δεν παράγει σταφίδα, δε θα παίρνει επιδότηση», λέει κατηγορηματικά ο σταφιδεξαγωγέας Γιάννης Περδικογιάννης. «Αυτό ισχύει βέβαια χρόνια, αλλά τώρα σφίγγουν τα πράγματα. Διότι υπάρχουν τώρα ηλεκτρονικοί τρόποι και τα βρίσκουν όλα. Και τα προϊόντα βρίσκουν και τα στρέμματα βρίσκουν, τα πάντα μπορούν πλέον να παρακολουθούν και να ελέγχουν. Αν δεν έχουν σταφίδα, δε θα παίρνουν την αντίστοιχη επιδότηση», σύμφωνα με τον ίδιο.

Παγκόσμια κατάσταση

Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τιμές σταφίδας. Και αφού ανακοινωθούν τιμές από την Τουρκία, θα ακολουθήσει και η Περσία τον Οκτώβριο.

«Φανταστείτε ότι φέτος πάλι η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει 40.000 τόνους από πέρυσι απούλητη, για ασφάλεια. Αν λοιπόν βγάλει 200.000 τόνους, έχουμε συν τους 40.000 τόνους. Εμείς δε βγάζουμε σταφίδα. Και γι' αυτό δεν μπορούμε και να ανταγωνιστούμε τις φτηνές σταφίδες όλων αυτών των τρίτων χωρών», σύμφωνα με τον κ. Περδικογιάννη.

ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΜΠΕΛΙΑ

Μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών

Στο μεταξύ, όσο περνούν οι μέρες η εικόνα των κρητικών αμπελιών δείχνει όλο και μεγαλύτερη μείωση σε σχέση με πέρυσι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο πρόεδρος των αμπελουργών της Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τόνισε στη "Ν. Κρήτη" χθες ότι «ενώ περιμέναμε μια μείωση της τάξεως του 50% σε σχέση με πέρυσι, φαίνεται τελικά ότι η μείωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου θα φανεί η φετινή κατάσταση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τρύγος θα ξεκινήσει αμέσως μετά της Παναγίας για την παραγωγή σταφίδας, ενώ με αργά βήματα έχει ξεκινήσει η εξαγωγική διαδικασία στα επιτραπέζια σταφύλια, αλλά με πολύ μικρές ποσότητες, που θα αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες.

Ο κ. Ιερωνυμάκης λέει ότι οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι για το τι θα πράξουν φέτος. Και αυτό διότι οι σταφίδες οι περυσινές από την ΚΣΟΣ είναι απλήρωτες, ενώ υπάρχουν και απλήρωτα οινοστάφυλα από τις Ενώσεις Ηρακλείου και Πεζών.

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόφασή της το 2002 να καταργήσει τους δασμούς των τρίτων χωρών για τις εξαγωγές τους προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. Έτσι η σταφίδα η δικιά τους πωλείται πάμφθηνα στις ευρωπαϊκές αγορές και μένει η δικιά μας απούλητη.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια