Ειδήσεις

Το ταχύτερο ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ΤΧΣ

Ο στόχος της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσα στο 2015 μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων από τον ESM.

Στη δίωρη συνάντηση που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας εξέτασαν την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.  

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι πρώτες ασκήσεις αντοχής (AQR) έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη να γίνονται στις τράπεζες, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο.

Στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος έλεγαν πάντως, ότι «πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών  τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων απ΄τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας - ESM».

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν:

- Αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέσω του ΤΧΣ, το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται το "κούρεμα". Αν γίνει μέσω ESM, ίσως και όχι.

- Αν η ανακεφαλαιοποίηση γινόταν από το 2016 και μετά, τότε θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων.

Σχόλια