Ειδήσεις

ΣΥΡΙΖΑ: όχι στις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων

Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία του αμερικάνικου σωματείου "Unite Here" και του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιουλίου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του "Unite Here!" η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων κ. Ashwini Sukthankar και ο αναλυτής του Τμήματος Ερευνών κ. Ian Mikusko,

Εκ μέρους του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος Μανόλης Καμηλάκης και ο γραμματέας Γιώργος Κασιμάτης, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παρευρέθηκαν οι βουλευτές Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης και ο βουλευτής Κέρκυρας Στέφανος Σαμοϊλης.

Το "Unite Here!" είναι ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδάς), με περίπου 270.000 ενεργά μέλη που εργάζονται σε ένα μεγάλο εύρος κλάδων από επιχειρήσεις διαμονής, εστίασης και τυχερών παιχνιδιών μέχρι μεταφορές, μεταποίηση, κλωστουφαντουργία, κτλ.

Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από ζητήματα αερομεταφορών, ενόψει της επικείμενης ολοκλήρωσης της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι εκπρόσωποι της "Unite Here!" μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την ισχυρή παρέμβαση πολυκλαδικών πολυεθνικών ομίλων στα αεροδρόμια των ΗΠΑ: κακές εργασιακές σχέσεις, παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δράσης, ελάχιστη ανταποδοτικότητα στις τοπικές κοινωνίες.

Ωστόσο, αυτό που διαφαίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ενώ ακόμα και σε χώρες όπου κυριαρχεί ο ακραίος νεοφιλελευθερισμός (ΗΠΑ, Γερμανία) αυτές οι εταιρείες περιορίζονται νομοθετικά και πολιτικά, στην Ελλάδα βρίσκουν ανοιχτό πεδίο για αποικιοκρατικού τύπου πρακτικές και συμβάσεις διάρκειας 40 ετών.

Ήδη από τις πρώτες ιδιωτικοποίησεις στην περίοδο του Μνημονίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διατυπώσει την κατηγορηματική αντίθεση του τόσο στους απαράδεκτους όρους παραχώρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ όσο και στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή ενός επαχθούς και ταξικού δημόσιου χρέους. Η στέρηση στρατηγικών εργαλείων, όπως τα αεροδρόμια, από τα χέρια του Δημοσίου υποθηκεύει την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και ελπίδα για διέξοδο από την κρίση. Την ίδια ακριβώς θέση, επαναδιατύπωσαν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόσφατη ερώτηση που κατέθεσαν.

Η χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής και κατ' επέκταση τα ζητήματα εργασιακών σχέσεων, τουριστικής πολιτικής, αερομεταφορών, εθνικής άμυνας και περιβάλλοντος απαιτούν την υπεράσπιση των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτή την ώρα, το μήνυμα του κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια