default-image

Τα θετικά της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου

Απόψεις
Τα θετικά της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εστίαση των περισσοτέρων στα αρνητικά σημεία της συμφωνίας έχει περιθωριοποιήσει σημαντικά θετικά, που έχουν μια μελλοντική δυναμική και διαμορφώνουν νέους συσχετισμούς δυνάμεων και τη διαφοροποιούν από όλα τα προηγούμενα κείμενα.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη

Πρώτον, διαχειριζόμενη η κυβέρνηση Τσίπρα τα προβλήματα που κληρονόμησε και ένα δυσθεώρητο χρέος, εξασφάλισε την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας 51 δισ. για μια τριετία, οπότε δε θα αναγκάζεται κάθε 3 ή 5 μήνες να παίρνει καινούργια μέτρα για τη νέα δόση, όπως γινόταν τα πέντε τελευταία χρόνια.

Δεύτερον, απαιτώντας από την αρχή μια συμφωνία με αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα, εξασφάλισε αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ., που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία και θα τροφοδοτηθεί η αναπτυξιακή πορεία, οι βάσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για να μπορέσει η χώρα να σταθεί όρθια, αξιοποιώντας τον πλούτο της. Αρκεί βέβαια να υπάρχει σχεδιασμός, σωστή διαχείριση και διαφάνεια, ηθικό κεφάλαιο ελλειμματικό για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που έγινε πηγή πολλών συμφορών για τον τόπο μας.

Τρίτον, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ο πρωθυπουργός πέτυχε να ανοίξει σε Ευρώπη και Αμερική το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, της αναδιάρθρωσης, επιμήκυνσης και απομείωσής του, ώστε να καταστεί βιώσιμο και να επιτρέψει την οικονομική ανάκαμψη, την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, την ενίσχυση των επενδύσεων σε ένα σταθερότερο οικονομικό περιβάλλον.

Τέταρτον, τα φορολογικά βάρη θα μετακυλισθούν στον πλούτο, θα αναγκαστούν να πληρώσουν και αυτοί που απολάμβαναν μια προνομιακή φοροαπαλλαγή, αποκαθιστώντας έτσι, παράλληλα και με την απονεύρωση της διαφθοράς, μια στοιχειώδη κοινωνική ισορροπία και δικαιοσύνη.

Με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου ανατράπηκε το σχέδιο Crexit των συντηρητικών ευρωπαϊκών κύκλων, με πρωταγωνιστή το μισέλληνα Σόιμπλε, για το οποίο σχέδιο κανείς παράγοντας της αντιπολίτευσης ή έγκριτος ποινικολόγος δε διαμαρτυρήθηκε για την κατάφωρη παραβίαση των καταστατικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Απέφυγε λοιπόν η κυβέρνηση την άτακτη χρεωκοπία, το κούρεμα των καταθέσεων, τη χρηματοπιστωτική κατάρρευση και αποκαθίσταται σταδιακά η οικονομική ομαλότητα και η χρηματοπιστωτική ευστάθεια. Η Ελλάδα αναδείχτηκε έντιμος παίχτης στην ευρωπαϊκή αρένα, ανέδειξε τα ελληνικά δίκαια, κέρδισε συμμάχους, κατέδειξε τη δεσποτική γερμανική ηγεμονία και την αποτυχία της πολιτικής της λιτότητας και της ύφεσης, που εφαρμόζει στις αδύναμες οικονομίες.

Οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις έσπειραν το σπόρο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και αλληλεγγύης, συσπείρωσαν το Νότο υπέρ της Ελλάδας και δεν πέτυχε η συνωμοσία εξαφάνισης της ενοχλητικής κυβέρνησης Τσίπρα από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, προτού μολύνει τον ευρωπαϊκό Νότο. Είναι φανερό ότι ένα τεράστιο κίνημα φιλελληνισμού εξαπλώνεται, μετά τις δίκαιες διεκδικήσεις της Ελλάδας και την αξιοπρεπή στάση του Ελληνικού λαού, που σύντομα θα εξαργυρωθεί σε πρακτική βοήθεια προς τη χώρα μας, για την οικονομική της ενίσχυση, μέσα από την αύξηση του τουρισμού, των επενδύσεων και των οικονομικών διακρατικών συναλλαγών.

Από την άλλη πλευρά, και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν αναγκαίο να χαλαρώσουν τη λιτότητα στη χώρα μας και να περιορίσουν τα πλεονάσματα ακόμα περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ως το 2018, που πέτυχε η κυβέρνηση, εξοικονομούνται για την ελληνική οικονομία περίπου 17 δισ. ευρώ, για να επενδυθούν στο κοινωνικό κράτος και την ανάπτυξη.

Τέλος, με τη συμφωνία αυτή και την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει η ΕΚΤ για φέτος, θα μπορέσει η Ελλάδα να ωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που προώθησε ο Ντράγκι, ύψους 1 τρισεκατομμυρίου, ως το Σεπτέμβριο του 2016 για ολόκληρη την Ευρώπη.

Υπάρχουν λοιπόν οι δυνατότητες θετικών εξελίξεων για τη χώρα μας, αρκεί να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση και συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις, διεκδικητικό, αγωνιστικό πνεύμα, με βασική στόχευση την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού και της χώρας. Ο λαός με όλες τις δυσκολίες κρατάει ζωντανή την ελπίδα, δίνει χρόνο στην κυβέρνησή του να οργανώσει μια νέα στρατηγική απεμπλοκής από την αυταρχική πολιτική των ισχυρών της Ευρώπης. Με μόχθο, τιμιότητα και αγωνιστικότητα θα κερδίσουμε όλα όσα μας ανήκουν.

* Η Καμπουράκη Χρυσάνθη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου και διαμερισματική σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News