default-image

"Στροφή" στο χειροποίητο

"Στροφή" στο χειροποίητο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η πενία τέχνας κατεργάζεται» λέει το γνωστό ρητό. Και η αλήθεια είναι πως ισχύει. Οι περισσότερες καταστάσεις έχουν θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά. Ένα, από τα ελάχιστα θα λέγαμε, θετικό στοιχείο της οικονομικής κρίσης είναι πως στις μέρες μας πολλοί προτιμούν τη στροφή στα χειροποίητα είδη και προϊόντα, που είναι φτιαγμένα με μεράκι, προσωπικό γούστο και μπόλικη φαντασία.

Ολοένα και περισσότερες γυναίκες μπαίνουν και πάλι στην κουζίνα και φτιάχνουν μυρωδάτες μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και σάλτσες για το χειμώνα, ετοιμάζουν πλέον και το καθημερινό σνακ για τη δουλειά αντί να αγοράζουν, ή ακόμη να παίρνουν τον καφέ τους από το σπίτι προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα. Άλλες πάλι έχουν αρχίσει να μαθαίνουν να πλέκουν αξεσουάρ και ρούχα και να κάνουν μόνες τους χειροποίητα χαλιά, μοσχομυριστά σαπούνια και άλλα απορρυπαντικά. Ακόμη και τα διακοσμητικά τους στο σπίτι προέρχονται από τη μέθοδο του ντεκουπάζ, της μεταποίησης ή από τη δημιουργικότητά τους.

Το ίδιο ισχύει και με τα καλλυντικά, αφού τα προϊόντα του εμπορίου δίνουν τη θέση τους σε εκείνα που είναι φτιαγμένα με μέλι, ελαιόλαδο, αιθέρια έλαια και μάλιστα με συνταγές των παλαιότερων γυναικών, οι οποίες ζούσαν σε εποχές χωρίς τα σχετικά μαγαζιά και την ποικιλία στα είδη αυτά. Σκουλαρίκια, δαχτυλίδια, κολιέ και σε αρκετές περιπτώσεις και σανδάλια είναι φτιαγμένα από τις ίδιες, που αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητά τους.

Επισκευές και κατασκευές

Όταν κάτι χαλάει στο σπίτι, πλέον κάποιοι δεν το πετάνε, αλλά το επισκευάζουν. Αφιερώνουν λίγο παραπάνω χρόνο και υπομονή και του δίνουν πάλι "ζωή". Δεν είναι λίγοι και εκείνοι που κάνουν έπιπλα, ράφια και ένα σωρό άλλα πράγματα να δείχνουν καινούργια μετά από μεταποιήσεις. Το προτιμούν, άλλωστε, από το δώσουν περισσότερα χρήματα ώστε να αγοράσουν κάποιο καινούργιο, από τη στιγμή που τα χέρια τους "πιάνουν", ενώ το προσαρμόζουν στα δικά τους γούστα και στο δικό τους χώρο.

ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΝΟ

Αυτοσχεδιασμός και οικονομία ακόμα και στα μυστήρια

Παρατηρείται ακόμη, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους και βαφτίσεις, τόσο οι μπομπονιέρες και τα μαρτυρίκια, όσο και ο στολισμός του κέντρου και της εκκλησίας να γίνονται λιτά και να τα επιμελούνται η οικογένεια και οι φίλοι των... πρωταγωνιστών, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η εξοικονόμηση ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού, που θα δινόταν σε κάποιον επαγγελματία, και ο δεύτερος οι προσωπικές επεμβάσεις και πινελιές.

Συνέπεια της στροφής στο χειροποίητο είναι και η επαναφορά στο προσκήνιο της εποχής εκείνης που οι άνθρωποι δεν αγόραζαν τα πάντα, αλλά τα έφτιαχναν, τα σέβονταν και τα τιμούσαν.

Ελένη Καμπουράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News