Ειδήσεις

Διαφωνούν για το νόμο των ΜΜΕ

Την έντονη διαφωνία τους απέναντι στο νέο νομοσχέδιο για την ολική αναδιάταξη του τοπίου των ελληνικών ΜΜΕ, που προωθεί η κυβέρνηση, εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).

Το προεδρείο της ΕΙΤΗΣΕΕ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε ξενοδοχείο της Αθήνας, σημείωσε κάποιες εσφαλμένες, κατά την άποψη της Ένωσης, θέσεις, επί των οποίων έχει στηριχθεί το νομοσχέδιο.

Οι κ.κ. Πάνος Κυριακόπουλος (Star), Στρατής Λιαρέλλης (ΑΝΤ1) και Κώστας Κιμπουρόπουλος (ΣΚΑΪ) ανέλυσαν διεξοδικά το ότι όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα γύρω από το καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών βασίζονται, όπως υπογραμμίστηκε, σε μια σειρά από μύθους και παρανοήσεις.

Τα σημεία της διαφωνίας

Συγκεκριμένα, οι κ.κ. Κυριακόπουλος και Λιαρέλλης στις τοποθετήσεις τους επικεντρώθηκαν σε ζητήματα καίριας σημασίας του νομοσχεδίου, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση, μεταξύ των οποίων ειπώθηκε ότι, αντίθετα από την εντύπωση που καλλιεργείται, οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας λειτουργούν απολύτως νόμιμα.

Το ότι οι σχετικές άδειες θεωρούνται «προσωρινές» δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνονται οι σταθμοί, αλλά οι κατά καιρούς αποφάσεις διοικήσεων διαφόρων θεσμικών οργάνων. Σημείωσαν επίσης πως τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ έχουν καταβάλει στο ελληνικό κράτος 98.588.577 ευρώ για τέλη κατά την περίοδο 1995-2015. Επιπλέον αυτών, έχουν διαθέσει χρόνο προβολής στο Δημόσιο συνολικού κόστους 47.370.850 ευρώ.

Επομένως, όπως αναφέρθηκε, είναι απολύτως ψευδές ότι οι σταθμοί «δεν έχουν αποδώσει ποτέ στο ελληνικό Δημόσιο έστω και ένα ευρώ», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει επανειλημμένως υφυπουργός της τρέχουσας κυβέρνησης, τόνισαν οι κ.κ. Κυριακόπουλος και Λιαρέλλης.

Συνεχίζοντας, έκαναν γνωστό πως από την πρώτη μέρα εκπομπής της ελεύθερης (ιδιωτικής) τηλεόρασης και έως σήμερα, οι σταθμοί έχουν συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία, αποδίδοντας ή επενδύοντας, συνολικά περί τα 8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα σημείωσαν ότι «η θέληση της κυβέρνησης να περιορίσει την αδειοδότηση σε έναν συγκεκριμένο αριθμό σταθμών αντίκειται στο πνεύμα του πλουραλισμού και της ελευθερίας της ενημέρωσης. Αυτό ισχύει όχι μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη, θέτοντας ζήτημα παραβίασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) κατέθεσαν επίσης την άποψη ότι ο αριθμός των νόμιμων τηλεοπτικών σταθμών θα πρέπει να είναι απεριόριστος, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι από πολλές απόψεις είναι ανεδαφικό και μη πρακτικό, ακόμη και από καθαρά τεχνική άποψη, το να αποφασίζει ένας και μόνο υπουργός για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα, όπως τα ΜΜΕ. Και ότι, επιπλέον των προηγουμένων, υπάρχει πλήθος αντιρρήσεων που προβάλλει η ΕΙΤΗΣΕΕ σχετικά με το νομοσχέδιο (το οποίο κρίνεται ως κατά 70% πανομοιότυπο με ένα παλαιότερο, το λεγόμενο «νομοσχέδιο Ρουσόπουλου»).

Εξυγίανση λειτουργίας

Ωστόσο, εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή για την Ένωση, όπως αναφέρθηκε, είναι η έκφραση

της διαφωνίας της με τη διαφαινόμενη κυβερνητική πολιτική στα ΜΜΕ, κυρίως σε θέματα αρχών.

Σε επόμενο στάδιο και εφόσον υπάρξει το κατάλληλο πλαίσιο ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων, η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι διατεθειμένη, όπως επισημάνθηκε, να θέσει λεπτομερώς όλα τα ζητήματα, ώστε να δημιουργηθούν, από κοινού με την Πολιτεία, οι απαραίτητες προϋποθέσεις εξυγίανσης και ορθολογικής λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι π.χ. ο κ. Κώστας Κιμπουρόπουλος χρησιμοποίησε ορισμένες σκληρές εκφράσεις, όπως «κυνήγι μαγισσών» προς τους σταθμούς εκ μέρους της εκάστοτε κυβέρνησης, και στο ίδιο πνεύμα ο κ. Λιαρέλλης εξομολογήθηκε ότι «ακούγοντας ορισμένες τοποθετήσεις πολιτικών παραγόντων το τελευταίο διάστημα, ένιωσα κάπως σαν να είμαι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης», εκείνο που τόνισαν όλοι οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ήταν ότι «οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιθυμούν πρώτοι απ' όλους και άμεσα τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα».

Οπότε, όπως είπαν, θεωρείται αναγκαίος ο διάλογος με την κυβέρνηση, η αξιοποίηση των μελετών και των οικονομικών στοιχείων, αλλά και της πραγματικότητας.

Σημειώθηκε ακόμη πως ο κλάδος της τηλεόρασης έχει υποστεί μια τραγική συρρίκνωση, περίπου στο 67% του κύκλου εργασιών του, κάτι που συνθέτει έναν αληθινό εφιάλτη. Πάνω απ' όλα, όμως, όπως ειπώθηκε, κάθε σχεδιασμός για το μέλλον των ΜΜΕ θα πρέπει να επιτρέπει τη βιωσιμότητα του κλάδου και ταυτόχρονα να διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, την πολυφωνία της ενημέρωσης και, οπωσδήποτε, το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΜΜΕ

Τα σχέδια του πρωθυπουργού

Θυμίζουμε πάντως πως στη συνέντευξή του "Στο Κόκκινο" την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Δε νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού». Υποστήριξε παράλληλα πως «εμπεριέχει τη λογική να τεθούν κανόνες στο χώρο αυτό» και ότι «έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στο χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί», καθώς και ότι «το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι «η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα».

Νικολέτα Σφακιανάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια