default-image

"Παιχνίδια" με τις τιμές του καφέ (video)

Οικονομία
"Παιχνίδια" με τις τιμές του καφέ (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μάθαμε και... αυτό. Πέρα από το μόνο ελληνικό καφέ, υπάρχει και ο μονός... φραπέ... Αυτό κατέδειξε η έρευνά μας, με τις ανάλογες... αποδείξεις, για όσους δεν το ξέρανε!!!

Και αυτό γιατί ο φραπέ κοστίζει 3,30 ευρώ από κατάστημα εντός αεροδρομίου της Κρήτης. Τιμή-«φωτιά», καθώς το ίδιο μέγεθος καφέ δεν υπερβαίνει το 1,50 ευρώ σε άλλα καφέ και αναψυκτήρια του Ηρακλείου. Παράλληλα, στο ίδιο κατάστημα εντός αεροδρομίου, από την άλλη, ο φραπέ κοστίζει 1,20 ευρώ, με την τιμή του να κινείται στα πλαίσια που ορίζει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Ποια η διαφορά; Αυτός ο φραπέ είναι μονός, όμως κανείς δε το γνωρίζει. Με τη διαφορά της τιμής μονού-διπλού καφέ, αν το υπολογίσει κάποιος, να είναι τεράστια, αφού αγγίζει τα 2 ευρώ!

Όπως διαπιστώσαμε, κανείς δε γνωρίζει ότι υπάρχει φραπέ... μονός, ώστε να τον παραγγείλει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ο εργαζόμενος του καταστήματος δε ρωτά καν τον πελάτη αν θέλει μονό ή διπλό φραπέ και έτσι φτιάχνει το φραπέ που κοστίζει 3,30 ευρώ!

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_zuhowh8k/

Τρικ διπλών τιμών

Κέρδη, όπως αποδείχτηκε, με τρικ διπλών τιμών και μεγεθών του καφέ, και αυτό την ώρα που ήδη έχουν καθοριστεί οι ανώτατες τιμές πώλησης προϊόντων, όπως αυτά προσφέρονται από επιχειρήσεις εντός συγκεκριμένων χώρων, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και άλλα σημεία.

Η έρευνα συνεχίστηκε σε επιβατικό σταθμό λεωφορείων. Εκεί διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν φραπέδες δύο μεγεθών και τιμών. Το μέγεθος είναι ένα και η τιμή μία, δηλαδή τα 1,30 ευρώ. Όταν ζητήσαμε φραπέ μονό, οι εργαζόμενοι απόρησαν αφού το άκουσαν για πρώτη φορά, ενώ τη μεγάλη διαφορά στην τιμή του καφέ διαπίστωσαν και τουρίστες.

Τελευταίος σταθμός του ρεπορτάζ επιβατικός σταθμός σε λιμάνι της Κρήτης, όπου εκεί ο φραπέ πωλείται προς 2,20 ευρώ. Η έρευνα φέρνει στο φως το αλαλούμ που επικρατεί στις τιμές, με τον πρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Νίκο Τζανάκη να ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και εντατικοποίηση των ελέγχων.

«Αυτά είναι τερτίπια των καταστηματαρχών. Ο νόμος πρέπει να διευκρινίζει το καθετί επ' ακριβώς, όπως επίσης και να ακολουθείται μια διαδικασία ελέγχων», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Οι παραβάτες, πάντως, θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για έλλειψη τιμοκαταλόγου, ενώ για την υπέρβαση ανά είδος με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News