Ειδήσεις

Πανάκριβη η βενζίνη παρά τις μειώσεις

Και αν οι τιμές στα καύσιμα μειώνονται διεθνώς, οι Έλληνες καταναλωτές καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν το "μάρμαρο", με τις μετακινήσεις τους να "παίρνουν φωτιά".

Μέσα σε τρεις μέρες οι τιμές του αργού πετρελαίου έπεσαν από τα 60 δολάρια το βαρέλι στα 47 δολάρια το βαρέλι. Για το ίδιο χρονικό διάστημα όμως, οι τιμές των καυσίμων για τον Έλληνα καταναλωτή, αντί να μειώνονται, συνέχισαν να ανεβαίνουν σε ορισμένες τουριστικές περιοχές της χώρας.

Έτσι, παρά τη μείωση έως και 13 λεπτά στις τιμές του αργού πετρελαίου, οι τιμές της αμόλυβδης δεν υποχώρησαν ούτε καν ένα λεπτό σε αρκετά πρατήρια υγρών καυσίμων της χώρας, σε αντίθεση όμως με κάποια της Αθήνας, όπου οι μειώσεις έφτασαν στην κατανάλωση και ήταν ορατές από τους οδηγούς.

Για το... μοναδικό αυτό φαινόμενο, ο κλάδος δίνει τη δική του εξήγηση, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει... αισχροκέρδεια.

«Οι τιμές στα καύσιμα δεν έχουν αυξηθεί. Οι μειώσεις αυτές αναφέρονται στο τελευταίο δεκαήμερο, τις οποίες είδαμε πράγματι στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Όταν όμως ένα νησί εφοδιάζεται ανά δεκαπενθήμερο, και ένας πρατηριούχος στη νησιωτική και ακριτική Ελλάδα έχει αγοράσει πριν από 15 μέρες καύσιμα, πώς μπορεί να μεταβάλλει την τιμή του και να τη δούμε μειωμένη; Γι' αυτό το λόγο βλέπετε τη μείωση να έχει περάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να φαίνεται ακριβότερη η νησιωτική Ελλάδα.

Δεν πρέπει όμως να λαμβάνουμε τις τιμές αυτές ως μέτρο σύγκρισης με τα μεγάλα αστικά κέντρα, διότι η νησιωτική Ελλάδα έχει τις ιδιομορφίες της. Και το λέω αυτό, διότι υπάρχουν δύο παράμετροι: το γεγονός ότι δεν υπάρχει αποθήκευση σε κάθε νησί, με αποτέλεσμα να τροφοδοτείται μέσω πλοίου, όπως και το ότι ο πρατηριούχος του νησιού δεν έχει και πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης της τιμής αγοράς», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου, εξηγώντας πού οφείλεται η διαφοροποίηση που παρατηρείται στις τιμές.

Μείωση 3 λεπτά

«Σε δύο νησιά της Ελλάδας, νομίζω στη Λέσβο και στη Ζάκυνθο, παρατηρήθηκε να ανεβαίνουν οι τιμές. Στην Κρήτη δεν έχει σημειωθεί κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η τιμή της αμόλυβδης στο Ηράκλειο κατεβαίνει. Όπως ήταν πρόσφατα στο 1,64 η μέση τιμή, σήμερα είναι στο 1,62 ευρώ», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Ν. Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, αναφορικά με το πού κυμαίνεται η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στο Ηράκλειο, σημειώνοντας παράλληλα πως σε επίπεδο Ηρακλείου υπήρξαν μειώσεις κατά 3 λεπτά την τελευταία βδομάδα, όμως από την άλλη η κίνηση είναι μειωμένη κατά 30%.

Με αφορμή πάντως τη νέα φορολογία, ο κλάδος προβλέπει αύξηση των λουκέτων στα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα οποία ανέρχονται σε 5.300 σε όλη τη χώρα, όταν προ κρίσης άγγιζαν τα 8.500!

Ρεπορτάζ:

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια