default-image

Πληρώνονται κανονικά λόγω...capital controls

Οικονομία
Πληρώνονται κανονικά λόγω...capital controls

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας μόνο κλάδος στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλος από αυτόν των ξενοδοχοϋπαλλήλων, έχει κάθε λόγο να νιώθει ότι το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος των κεφαλαίων λειτουργεί υπέρ του, καθώς πλέον οι πληρωμές τους από τους ξενοδόχους γίνονται εξ ανάγκης και αποκλειστικά με τη μεταφορά χρημάτων στους λογαριασμούς τους.

Έτσι, οι ξενοδόχοι εκείνοι που μέχρι τώρα, πληρώνοντας στο χέρι τους εργαζόμενούς τους, δεν τους έδιναν τις νόμιμες αποδοχές, με την πληρωμή μέσω τραπέζης δεν μπορούν να το ξανακάνουν αυτό, αφού πλέον ελέγχονται συνολικά τα χρηματικά ποσά που βάζουν για να πληρώσουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους τους!

Η διάσταση αυτή δίνεται στη "Νέα Κρήτη" από τον ίδιο τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Γιώργο Αρετίνη, που καλεί τους ξενοδόχους με αφορμή τα capital controls να προχωρήσουν πλέον στην υιοθέτηση αυτού του τρόπου πληρωμής, κάτι που

αποτελεί πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού οργάνου των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού.

Όπως έχουμε ξαναγράψει, από την αρχή που η σημερινή κυβέρνηση πήρε την εξουσία, αλλά και παλιότερα, οι συνδικαλιστές του κλάδου είχαν ζητήσει με επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας τη θεσμοθέτηση της τραπεζικής πληρωμής των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ώστε να διασφαλίζεται έτσι η κατοχύρωση και ο έλεγχος των συμφωνηθέντων.

Εκτύπωση στοιχείων

Ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού λέει προς την εφημερίδα μας παράλληλα ότι οι εργαζόμενοι εκείνοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα αφαίρεσης επιδομάτων τους στις άμεσες πληρωμές που τους έκαναν μέχρι σήμερα οι εργοδότες τους μπορούν να εκτυπώνουν από τα ΑΤΜ τα στοιχεία των τραπεζικών τους πληρωμών. Έτσι θα έχουν στοιχεία όταν κάποτε θα ξαναρχίσουν ενδεχομένως οι εργοδότες τους να τους "κόβουν" χρήματα πληρώνοντάς τους στο χέρι, ώστε να προσφύγουν προς το Εργατικό Κέντρο ή το σωματείο τους ομαδικά.

«Μη φοβούνται να έρθουν και να μας κάνουν ανώνυμες καταγγελίες, αρκεί να είναι μαζικές», εξηγεί ο πρόεδρός τους Γιώργος Αρετίνης.

«Αυτό το ζητάμε χρόνια, οι πληρωμές να γίνονται μέσω τραπέζης. Διότι υπάρχουν ξενοδοχεία που έχουν κάνει προφορικές συμφωνίες γιατί οι γραπτές είναι παράνομες, να μην πληρώνουν δώρα και επίδομα αδείας. Εκεί δεν μπορούμε να τους πιάσουμε. Παρότι πέρυσι πήγαμε αρκετά ξενοδοχεία στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι ξενοδόχοι μάς έφεραν υπογεγραμμένες τις καταστάσεις πληρωμών, τις αποδείξεις πληρωμών των εργαζομένων, χωρίς όμως να έχουν πάρει τα λεφτά τους. Εάν όμως πλήρωναν τόσο καιρό μέσω τραπέζης, δε θα μπορούσαν να μη βάζουν τα λεφτά στους εργαζόμενους»...

Σύμφωνα με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, στην κατηγορία των εργαζομένων με τέτοιου είδους προβλήματα πρέπει να υπερβαίνουν τους χίλιους στο νομό, παρότι πρόκειται για λίγα ξενοδοχεία που συμπεριφέρονται έτσι και απλά έχουν πολλούς εργαζόμενους το καθένα.

«Το ζητάμε χρόνια»

Ο συνδικαλιστής καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «χρόνια ζητάμε να θεσμοθετηθεί αυτός ο τρόπος πληρωμής. Και μας είπε και η σημερινή κυβέρνηση ότι είναι κάτι εύκολο, που θα γίνει. Κι ενώ πέρασαν έξι μήνες, τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Τώρα τους υποχρέωσε η ανάγκη και το κάνουν αυτό. Αλλά πιστεύω ότι μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, πάλι θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα».

Μάλιστα, όπως λέει, «ούτε καταγγελίες έχουμε δεχτεί σήμερα για καθυστερήσεις πληρωμών. Μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις από κάποια μικρά ξενοδοχεία, αλλά από μεγάλους ομίλους δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Με τα capital controls υπάρχει ένα πρόβλημα για το πώς θα παίρνεις τα λεφτά σου. Οι πιο πολλοί έχουμε κάρτες για να μπορούμε να τα παίρνουμε έστω και μια φορά την εβδομάδα. Πάντως, και στο θέμα αυτό ομαλοποιείται η κατάσταση».

«Φόβος απολύσεων»

Στο ερώτημά μας για την όλη κατάσταση, ο Γιώργος Αρετίνης λέει ότι σήμερα φοβούνται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να καταγγείλουν φαινόμενα εκμετάλλευσης εναντίον τους.

«Κάποτε έφευγες από ένα ξενοδοχείο και έβρισκες δουλειά αμέσως σε ένα άλλο. Δυστυχώς σήμερα, με την ανεργία που υπάρχει, ακόμα και οι αγρότες απευθύνονται στα ξενοδοχεία προσπαθώντας να βρουν δουλειά, οπότε δε μας έχουν και πολλή ανάγκη. "Θα βρεθεί κάποιος άλλος στη θέση μου". Υπάρχει αυτός ο φόβος, ο οποίος είναι υπαρκτός και ανθρώπινος».

Θανατηφόρα... εξάντληση

Η πρόσφατη υπόθεση του θανάτου νεαρής Ουκρανής εργαζόμενης στη Ζάκυνθο, λόγω εξάντλησης, όπως καταγγέλθηκε επίσημα από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού, επαναφέρει με το χειρότερο τρόπο το θέμα των μαθητειών, που εξελίσσονται κυριολεκτικά σε σκλαβοπάζαρο.

«Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου έπρεπε να παρέμβει πιο νωρίς. Δεν παρεμβαίνεις ποτέ μετά. Εμείς είχαμε καταγγελίες τοπικά για απλήρωτη εργασία δύο ωρών από μαθητευόμενους, με συνέπεια να παρέμβουμε και να πληρωθούν οι άνθρωποι. Και για την Ουκρανή, μου κάνει εντύπωση που είπαν από το σωματείο του νησιού ότι το γνώριζαν και δεν είχαν παρέμβει», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης.

Στο σημείο αυτό, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι συνάδελφοι αυτοί είναι από φτωχές χώρες. Αν δεν ήταν από φτωχές χώρες, δε θα έρχονταν σε μας. Είναι και από φτωχές οικογένειες και έχουν ανάγκη για τα 200 και 300 ευρώ που παίρνουν. Και δυστυχώς, αν πέσουν σε κάποιους που τους εκμεταλλεύονται, έχουμε τα φαινόμενα τα σημερινά».

Βέβαια, τα 200 και 300 ευρώ που παίρνουν εδώ οι αλλοδαποί στα ξενοδοχεία όπου εργάζονται κανονικά, αλλά απασχολούνται υποτίθεται για "μαθητεία", στις χώρες τους έχουν πολλαπλάσια αξία. Και αυτός είναι ο λόγος που δέχονται να κάνουν τα πάντα ερχόμενοι στην Κρήτη.

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι «δεν μπορεί να θεωρείται ως μαθητεία το 17% του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου. Με την ανεργία που έχουμε, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο μεγάλο ποσοστό μαθητών, που στην πραγματικότητα τους έχουν και δουλεύουν κανονικά. Οι ξένοι έρχονται για να δουλέψουν να ζήσουν. Και τους χαρακτηρίζουν μαθητές για να τους δώσουν ψίχουλα»...

ΚΡΗΤΗ

Δύο ταχυτήτων εργαζόμενοι και ξενοδόχοι

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι και ξενοδόχοι στην Κρήτη μοιράζονται σε κόσμο δύο ταχυτήτων. Η μία ομάδα αφορά στα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων, που πληρώνουν το βασικό των 840 ευρώ το μήνα, βάσει της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και η άλλη ομάδα είναι αυτή που πληρώνει 586 ευρώ το μήνα, χωρίς να εφαρμόζει τη σύμβαση, αφού δεν είναι μέλη των ενώσεων ξενοδόχων.

Αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και των απωλειών, τα 840 ευρώ είναι ο βασικός που προέκυψε μετά το πρώτο μνημόνιο. Πριν από αυτό, ίσχυε ο βασικός μισθός των 1.000 ευρώ. Και με το μνημόνιο νούμερο ένα, η μείωση του βασικού ήταν της τάξεως του 15%.

Μιλώντας στη "Ν. Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης εξέφρασε την αγανάκτησή του, λέγοντας ότι «το ποσοστό των ξενοδόχων που φεύγουν από την Ένωση μεγαλώνει διαρκώς. Και δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ξενοδοχείων. Και κάποια στιγμή θα σταματήσουν όλοι οι ξενοδόχοι να τηρούν τη σύμβαση».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News